Shell-topman: extra ontslagen zijn niet uit te sluiten

shell tankstation

Shell-topman Ben van Beurden sluit niet uit dat er in de toekomst meer ontslagen vallen bij het energieconcern. De afgelopen tijd werden al ruim tienduizend banen geschrapt, als gevolg van de lage olieprijzen en de mega-overname van BG. “Er zouden zeker meer ontslagen kunnen vallen. Veel hangt af van toekomstige ontwikkelingen”, aldus de ceo. Ook verwacht hij dat de wereldmarktprijzen voor olie de komende tijd zullen schommelen, maar dat op lange termijn het prijsniveau hoger is dan nu het geval is.

Van Beurden deed de uitspraken in een interview met de Britse krant The Telegraph. Hij gaf daarin onder meer zijn visie op alternatieve brandstoffen, de Brexit, het personeelsbeleid en het toekomstige niveau van de olieprijs.

Ontslagrondes

De aankoop van het Britse energieconcern BG Group vorig jaar ging gepaard met diverse ontslagrondes, onder meer door overlap van activiteiten. Tegelijkertijd kelderden de olieprijzen op de wereldmarkt. Als gevolg van beide ontwikkelingen besloot Shell in eerste instantie om 7.500 banen te schrappen. In een later stadium kwamen er nog ruim vijfduizend bij.

Of het daarbij blijft, is afwachten. “Er is altijd, ook zonder grote overnames, de constante drang naar verbetering die kan resulteren in het overbodig worden van banen of het verplaatsen ervan naar andere delen van de wereld”, licht Van Beurden toe. Ook de continue drang naar efficiencyverbetering en het stopzetten van activiteiten kan bijdragen aan het verdwijnen van arbeidsplaatsen.

Alternatieve brandstoffen

Van Beurden wordt nogal eens bekritiseerd, omdat Shell nog steeds veel investeert in olie en gas. Wat betreft alternatieve brandstoffen wil de topman alleen investeren als het financieel gezien logisch is. “Je kunt niet van ons verwachten dat we tegen onze eigen economische belangen ingaan. Ik kan niet investeren in verliesmakende proposities of proposities die honderd procent afhankelijk zijn van verkiezingsuitslagen en overheidsbijdragen.”

Hij verwijst onder meer naar bedrijven die investeren in zonne-energie. “De top-10 bedrijven die daarin investeren, maken geen winst en hebben nog nooit dividend betaald. Dus ik kan niet vijftien of twintig miljard dollar investeren in zonne-energie, wat mensen wél van ons verwachten, en tegelijkertijd dividend blijven betalen.” Van Beurden geeft aan dat gezocht moet worden naar rendabele business modellen voor alternatieve brandstoffen.

Olieprijs

De topman verwacht de komende paar jaar nog fluctuerende olieprijzen, maar is overtuigd dat op lange termijn het prijsniveau weer gaat stijgen. “Vraag en aanbod komen steeds meer in balans. Er is meer druk naar boven dan naar beneden, als het gaat om het prijsniveau. Maar de route naar de hogere olieprijzen is een ‘bumpy ride’. Op welk niveau we uiteindelijk uitkomen, is zeer moeilijk te voorspellen.”

Van Beurden werd ook gevraagd naar de gevolgen voor de brexit, het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Omdat Shell een Brits-Nederlands concern is, gaat het ongetwijfeld iets merken van dit besluit. Hij hoopt dat er vrije handel en vrij verkeer van mensen mogelijk blijft tussen Groot-Brittannië en de EU. Zo niet, zal het geen fundamentele impact hebben op het bedrijf, “maar het brengt wel ongewenste complicaties met zich mee”.

Lees ook: Shell reduceert aantal arbeidsplaatsen in Nederland

Auteur: Tom van Gurp

Shell-topman: extra ontslagen zijn niet uit te sluiten | MobilityEnergy.com

Shell-topman: extra ontslagen zijn niet uit te sluiten

shell tankstation

Shell-topman Ben van Beurden sluit niet uit dat er in de toekomst meer ontslagen vallen bij het energieconcern. De afgelopen tijd werden al ruim tienduizend banen geschrapt, als gevolg van de lage olieprijzen en de mega-overname van BG. “Er zouden zeker meer ontslagen kunnen vallen. Veel hangt af van toekomstige ontwikkelingen”, aldus de ceo. Ook verwacht hij dat de wereldmarktprijzen voor olie de komende tijd zullen schommelen, maar dat op lange termijn het prijsniveau hoger is dan nu het geval is.

Van Beurden deed de uitspraken in een interview met de Britse krant The Telegraph. Hij gaf daarin onder meer zijn visie op alternatieve brandstoffen, de Brexit, het personeelsbeleid en het toekomstige niveau van de olieprijs.

Ontslagrondes

De aankoop van het Britse energieconcern BG Group vorig jaar ging gepaard met diverse ontslagrondes, onder meer door overlap van activiteiten. Tegelijkertijd kelderden de olieprijzen op de wereldmarkt. Als gevolg van beide ontwikkelingen besloot Shell in eerste instantie om 7.500 banen te schrappen. In een later stadium kwamen er nog ruim vijfduizend bij.

Of het daarbij blijft, is afwachten. “Er is altijd, ook zonder grote overnames, de constante drang naar verbetering die kan resulteren in het overbodig worden van banen of het verplaatsen ervan naar andere delen van de wereld”, licht Van Beurden toe. Ook de continue drang naar efficiencyverbetering en het stopzetten van activiteiten kan bijdragen aan het verdwijnen van arbeidsplaatsen.

Alternatieve brandstoffen

Van Beurden wordt nogal eens bekritiseerd, omdat Shell nog steeds veel investeert in olie en gas. Wat betreft alternatieve brandstoffen wil de topman alleen investeren als het financieel gezien logisch is. “Je kunt niet van ons verwachten dat we tegen onze eigen economische belangen ingaan. Ik kan niet investeren in verliesmakende proposities of proposities die honderd procent afhankelijk zijn van verkiezingsuitslagen en overheidsbijdragen.”

Hij verwijst onder meer naar bedrijven die investeren in zonne-energie. “De top-10 bedrijven die daarin investeren, maken geen winst en hebben nog nooit dividend betaald. Dus ik kan niet vijftien of twintig miljard dollar investeren in zonne-energie, wat mensen wél van ons verwachten, en tegelijkertijd dividend blijven betalen.” Van Beurden geeft aan dat gezocht moet worden naar rendabele business modellen voor alternatieve brandstoffen.

Olieprijs

De topman verwacht de komende paar jaar nog fluctuerende olieprijzen, maar is overtuigd dat op lange termijn het prijsniveau weer gaat stijgen. “Vraag en aanbod komen steeds meer in balans. Er is meer druk naar boven dan naar beneden, als het gaat om het prijsniveau. Maar de route naar de hogere olieprijzen is een ‘bumpy ride’. Op welk niveau we uiteindelijk uitkomen, is zeer moeilijk te voorspellen.”

Van Beurden werd ook gevraagd naar de gevolgen voor de brexit, het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Omdat Shell een Brits-Nederlands concern is, gaat het ongetwijfeld iets merken van dit besluit. Hij hoopt dat er vrije handel en vrij verkeer van mensen mogelijk blijft tussen Groot-Brittannië en de EU. Zo niet, zal het geen fundamentele impact hebben op het bedrijf, “maar het brengt wel ongewenste complicaties met zich mee”.

Lees ook: Shell reduceert aantal arbeidsplaatsen in Nederland

Auteur: Tom van Gurp