Plannen voor verbod doorberekenen kosten betalingsverkeer

Tankstations kunnen in de toekomst wellicht geen toeslagen meer rekenen aan de klant voor kosten van betalingsverkeer. De Tweede Kamerfractie van de PVV heeft hiertoe een voorstel ingediend. Branchevereniging Beta is het niet eens met het voorstel, omdat tankstationbedrijven daardoor het betaalgedrag van hun klanten moeilijker kunnen beïnvloeden. De belangenorganisatie wil samen met andere brancheorganisaties Detailhandel Nederland en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in overleg met de politiek over deze maatregel.

Op dit moment mogen bedrijven nog toeslagen berekenen aan klanten voor de kosten van betalingsverkeer. Voor pinnen zijn deze kosten beperkt, maar voor creditcardbetalingen zijn ondernemers meer geld kwijt. Ze berekenen daarom nu nog verschillende tarieven door aan klanten.

Verbod

“Maar als er een verbod komt op toeslagen, kun je als ondernemer geen tarieven meer doorberekenen en het betaalgedrag van de klant niet meer beïnvloeden”, licht Martijn van der Kolk van Beta toe. “Creditcardbetalingen zijn voor ondernemers vaak tientallen keren duurder dan een pinbetaling. Door een hogere toeslag aan de klant te vragen voor het gebruik van een creditcard, betaalt de gebruiker dus voor deze meerkosten. Hiermee voorkomen we dat alle consumenten ervoor opdraaien.”

“Daarnaast sturen wij hiermee op een efficiënt betalingsverkeer, waardoor de Nederlandse samenleving op jaarbasis 1 miljard euro bespaart. Door het klakkeloos afschaffen van alle vormen van toeslagmogelijkheden komt het efficiënte Nederlandse betalingsverkeer in gevaar en worden de kosten van de consument uiteindelijk fors opgedreven.”

Kosten

In de petrolbranche wordt pinnen gestimuleerd. Beta vreest dat door de opkomst van nieuwe betaalmethodes, zoals afrekenen met de smartphone, klanten wellicht vaker creditcard-achtige betaalmiddelen gaan gebruiken, ook bij tankstations.

“We zijn in Nederland al jaren bezig om het betalingsverkeer efficiënter en goedkoper te maken. Als ondernemers extra kosten niet in rekening mogen brengen, stijgen de kosten de pan uit. Zo hol je eigenlijk het voordelige pinnen in Nederland uit en zadel je de ondernemers op met torenhoge kosten.”

Dat het verbod op toeslagen er daadwerkelijk komt, is nog niet zeker. Zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer moet er nog over beslissen.

Auteur: Tom van Gurp

Plannen voor verbod doorberekenen kosten betalingsverkeer | MobilityEnergy.com

Plannen voor verbod doorberekenen kosten betalingsverkeer

Tankstations kunnen in de toekomst wellicht geen toeslagen meer rekenen aan de klant voor kosten van betalingsverkeer. De Tweede Kamerfractie van de PVV heeft hiertoe een voorstel ingediend. Branchevereniging Beta is het niet eens met het voorstel, omdat tankstationbedrijven daardoor het betaalgedrag van hun klanten moeilijker kunnen beïnvloeden. De belangenorganisatie wil samen met andere brancheorganisaties Detailhandel Nederland en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in overleg met de politiek over deze maatregel.

Op dit moment mogen bedrijven nog toeslagen berekenen aan klanten voor de kosten van betalingsverkeer. Voor pinnen zijn deze kosten beperkt, maar voor creditcardbetalingen zijn ondernemers meer geld kwijt. Ze berekenen daarom nu nog verschillende tarieven door aan klanten.

Verbod

“Maar als er een verbod komt op toeslagen, kun je als ondernemer geen tarieven meer doorberekenen en het betaalgedrag van de klant niet meer beïnvloeden”, licht Martijn van der Kolk van Beta toe. “Creditcardbetalingen zijn voor ondernemers vaak tientallen keren duurder dan een pinbetaling. Door een hogere toeslag aan de klant te vragen voor het gebruik van een creditcard, betaalt de gebruiker dus voor deze meerkosten. Hiermee voorkomen we dat alle consumenten ervoor opdraaien.”

“Daarnaast sturen wij hiermee op een efficiënt betalingsverkeer, waardoor de Nederlandse samenleving op jaarbasis 1 miljard euro bespaart. Door het klakkeloos afschaffen van alle vormen van toeslagmogelijkheden komt het efficiënte Nederlandse betalingsverkeer in gevaar en worden de kosten van de consument uiteindelijk fors opgedreven.”

Kosten

In de petrolbranche wordt pinnen gestimuleerd. Beta vreest dat door de opkomst van nieuwe betaalmethodes, zoals afrekenen met de smartphone, klanten wellicht vaker creditcard-achtige betaalmiddelen gaan gebruiken, ook bij tankstations.

“We zijn in Nederland al jaren bezig om het betalingsverkeer efficiënter en goedkoper te maken. Als ondernemers extra kosten niet in rekening mogen brengen, stijgen de kosten de pan uit. Zo hol je eigenlijk het voordelige pinnen in Nederland uit en zadel je de ondernemers op met torenhoge kosten.”

Dat het verbod op toeslagen er daadwerkelijk komt, is nog niet zeker. Zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer moet er nog over beslissen.

Auteur: Tom van Gurp