Shell slankt lpg-tak verder af met verkoop Butagaz

Energieconcern Shell heeft de verkoop afgerond van de Franse lpg-tak Butagaz. Nieuwe eigenaar is het Ierse bedrijf DCC. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 464 miljoen euro. De verkoop is een volgende stap in de strategie van Shell om zich terug te trekken uit de wereldwijde markt voor lpg. Ook is in China een bedrijfsonderdeel van de hand gedaan dat zich bezighield met smeermiddelen.

Het bericht over de beide desinvesteringen volgt kort na het bekend maken van de cijfers over het derde kwartaal. Deze waren niet best. De Brits-Nederlandse oliegigant boekte namelijk een verlies van ruim acht miljard euro. Dit verlies was mede ingegeven door afboekingen op activiteiten in Alaska en Canada, maar ook door de lage olieprijs.

BG Group

De oliemaatschappij heeft plannen om het Britse BG Group over te nemen. Om deze overname te financieren en om de aanhoudende lage wereldmarktprijs voor olie het hoofd te kunnen bieden, verkoopt Shell de laatste tijd veel bedrijfsonderdelen.

Zo werden tankstations verkocht in onder andere Groot-Brittannië, Noorwegen, Italië en Australië en werden ook elders onderdelen van de hand gedaan. In Frankrijk blijven de verkopen voorlopig beperkt tot de lpg-tak. De andere activiteiten in het land, bijvoorbeeld de retail- en luchtvaartpoot, blijven buiten de transactie met DCC.

Banen schrappen

Shell is niet de enige die worstelt met de gedaalde prijs van olie. Ook bijvoorbeeld BP, Exxon Mobil en Total boekten in het derde kwartaal lagere resultaten dan in dezelfde periode een jaar eerder. De Amerikaanse energiereus Chevron, voormalig eigenaar van de Texaco-stations in Nederland, maakte vorige week zelfs bekend dat het zes- tot zevenduizend banen gaat schrappen vanwege ongunstige bedrijfsresultaten.

Wilt u meer weten over de aanhoudende lage olieprijzen en welke gevolgen dit heeft voor de Nederlandse en West-Europese markt? Bezoek dan het Nationaal Tankstation Congres op dinsdag 17 november 2015 in Expo Houten. Kijk voor meer informatie op www.tankstationvakbeurs.nl/tankstation-congres/. Of schrijf nu in via: www.tankstationvakbeurs.nl/registratie/.

Auteur: Tom van Gurp

Shell slankt lpg-tak verder af met verkoop Butagaz | MobilityEnergy.com

Shell slankt lpg-tak verder af met verkoop Butagaz

Energieconcern Shell heeft de verkoop afgerond van de Franse lpg-tak Butagaz. Nieuwe eigenaar is het Ierse bedrijf DCC. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 464 miljoen euro. De verkoop is een volgende stap in de strategie van Shell om zich terug te trekken uit de wereldwijde markt voor lpg. Ook is in China een bedrijfsonderdeel van de hand gedaan dat zich bezighield met smeermiddelen.

Het bericht over de beide desinvesteringen volgt kort na het bekend maken van de cijfers over het derde kwartaal. Deze waren niet best. De Brits-Nederlandse oliegigant boekte namelijk een verlies van ruim acht miljard euro. Dit verlies was mede ingegeven door afboekingen op activiteiten in Alaska en Canada, maar ook door de lage olieprijs.

BG Group

De oliemaatschappij heeft plannen om het Britse BG Group over te nemen. Om deze overname te financieren en om de aanhoudende lage wereldmarktprijs voor olie het hoofd te kunnen bieden, verkoopt Shell de laatste tijd veel bedrijfsonderdelen.

Zo werden tankstations verkocht in onder andere Groot-Brittannië, Noorwegen, Italië en Australië en werden ook elders onderdelen van de hand gedaan. In Frankrijk blijven de verkopen voorlopig beperkt tot de lpg-tak. De andere activiteiten in het land, bijvoorbeeld de retail- en luchtvaartpoot, blijven buiten de transactie met DCC.

Banen schrappen

Shell is niet de enige die worstelt met de gedaalde prijs van olie. Ook bijvoorbeeld BP, Exxon Mobil en Total boekten in het derde kwartaal lagere resultaten dan in dezelfde periode een jaar eerder. De Amerikaanse energiereus Chevron, voormalig eigenaar van de Texaco-stations in Nederland, maakte vorige week zelfs bekend dat het zes- tot zevenduizend banen gaat schrappen vanwege ongunstige bedrijfsresultaten.

Wilt u meer weten over de aanhoudende lage olieprijzen en welke gevolgen dit heeft voor de Nederlandse en West-Europese markt? Bezoek dan het Nationaal Tankstation Congres op dinsdag 17 november 2015 in Expo Houten. Kijk voor meer informatie op www.tankstationvakbeurs.nl/tankstation-congres/. Of schrijf nu in via: www.tankstationvakbeurs.nl/registratie/.

Auteur: Tom van Gurp