BP-ondernemer in Dinteloord failliet, station maakt doorstart

De uitbater van het BP-station in het Brabantse Dinteloord is failliet verklaard. Oorzaak van het faillissement van pomphouder Richard Masseurs is volgens de curator een sterk dalende literafzet, onder meer door belastingverhogingen en de aanleg van een nieuwe snelweg. Eigenaar en verhuurder van het station Pieter Vlamings bestrijdt dat de vestiging niet levensvatbaar is en en heeft sinds zaterdag de exploitatie overgenomen. Hij heeft er vertrouwen in dat hij de locatie aan de Steenbergseweg weer rendabel kan maken.

Op maandag 5 oktober is het station dichtgegaan. Drie dagen later is het faillissement uitgesproken door de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Inmiddels is de vestiging alweer open. Vlamings zelf wilde zo snel mogelijk met de locatie aan de slag. ”Op vrijdag 9 oktober heb ik de sleutel gekregen en een dag later zijn we weer open gegaan. Niet alleen het voorterrein, ook de shop en de carwash.”

Oorzaak faillissement

Reden voor het faillissement van Masseurs’ exploitatiebedrijf Tankstation Dinteloord BV was een teruggang in literverkoop. ”De dalende verkopen hadden verschillende oorzaken”, legt curator Joost Willemen van advocatenkantoor Haans uit. ”De economische recessie van de afgelopen jaren was voelbaar. Tevens speelde het grenseffect een rol. Ja, zelfs in Dinteloord.”

Ook de btw-verhoging van 2012 deed er geen goed aan. ”Maar de genadeklap kwam door de opening van een nieuw gedeelte van snelweg A4. Daardoor reed veel verkeer niet meer over de doorgaande weg waaraan het BP-station gevestigd was.”

Hoeveel restschuld de exploitant heeft, is niet duidelijk. De curator zegt dat daar de komende tijd meer helderheid over komt. ”Maar ik kan wel melden dat de heer Masseurs redelijk bij was met het betalen van de facturen.” De exploitant had één pompbediende in dienst en nog enkele medewerkers via een payroll-constructie.

Rendabel

Vlamings betwijfelt of het station echt niet levensvatbaar is. ”De huurder heeft de stekker eruit getrokken, maar ik denk dat ik de locatie wél rendabel krijg. Ik heb negen weken geleden nog een nieuwe machine in de carwash geplaatst. Dat doe je niet als je geen vertrouwen in de toekomst hebt.”

”Het station is gevestigd op een terrein van zo’n 5.700 vierkante meter, met alles erop en eraan. We hebben een grote shop met bakery en er komen nog steeds behoorlijk wat vrachtauto’s naar ons toe. We waren bang dat we die zouden kwijtraken, maar dat valt mee. Natuurlijk zijn we sinds de opening van de snelweg wat klandizie kwijtgeraakt. Maar het station kan nog steeds genoeg klanten trekken, zelfs uit omringende dorpen.”

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

BP-ondernemer in Dinteloord failliet, station maakt doorstart | MobilityEnergy.com

BP-ondernemer in Dinteloord failliet, station maakt doorstart

De uitbater van het BP-station in het Brabantse Dinteloord is failliet verklaard. Oorzaak van het faillissement van pomphouder Richard Masseurs is volgens de curator een sterk dalende literafzet, onder meer door belastingverhogingen en de aanleg van een nieuwe snelweg. Eigenaar en verhuurder van het station Pieter Vlamings bestrijdt dat de vestiging niet levensvatbaar is en en heeft sinds zaterdag de exploitatie overgenomen. Hij heeft er vertrouwen in dat hij de locatie aan de Steenbergseweg weer rendabel kan maken.

Op maandag 5 oktober is het station dichtgegaan. Drie dagen later is het faillissement uitgesproken door de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Inmiddels is de vestiging alweer open. Vlamings zelf wilde zo snel mogelijk met de locatie aan de slag. ”Op vrijdag 9 oktober heb ik de sleutel gekregen en een dag later zijn we weer open gegaan. Niet alleen het voorterrein, ook de shop en de carwash.”

Oorzaak faillissement

Reden voor het faillissement van Masseurs’ exploitatiebedrijf Tankstation Dinteloord BV was een teruggang in literverkoop. ”De dalende verkopen hadden verschillende oorzaken”, legt curator Joost Willemen van advocatenkantoor Haans uit. ”De economische recessie van de afgelopen jaren was voelbaar. Tevens speelde het grenseffect een rol. Ja, zelfs in Dinteloord.”

Ook de btw-verhoging van 2012 deed er geen goed aan. ”Maar de genadeklap kwam door de opening van een nieuw gedeelte van snelweg A4. Daardoor reed veel verkeer niet meer over de doorgaande weg waaraan het BP-station gevestigd was.”

Hoeveel restschuld de exploitant heeft, is niet duidelijk. De curator zegt dat daar de komende tijd meer helderheid over komt. ”Maar ik kan wel melden dat de heer Masseurs redelijk bij was met het betalen van de facturen.” De exploitant had één pompbediende in dienst en nog enkele medewerkers via een payroll-constructie.

Rendabel

Vlamings betwijfelt of het station echt niet levensvatbaar is. ”De huurder heeft de stekker eruit getrokken, maar ik denk dat ik de locatie wél rendabel krijg. Ik heb negen weken geleden nog een nieuwe machine in de carwash geplaatst. Dat doe je niet als je geen vertrouwen in de toekomst hebt.”

”Het station is gevestigd op een terrein van zo’n 5.700 vierkante meter, met alles erop en eraan. We hebben een grote shop met bakery en er komen nog steeds behoorlijk wat vrachtauto’s naar ons toe. We waren bang dat we die zouden kwijtraken, maar dat valt mee. Natuurlijk zijn we sinds de opening van de snelweg wat klandizie kwijtgeraakt. Maar het station kan nog steeds genoeg klanten trekken, zelfs uit omringende dorpen.”

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp