Tankstation Ittervoort moet toeristenbelasting gaan innen

avia

Tankstation AVIA ’t Biesebos in Ittervoort moet van gemeente Leudal toeristenbelasting gaan heffen voor vrachtwagenchauffeurs die op het terrein overnachten. De toeristenbelasting is 80 cent per overnachting. De maatregel gaat vanaf 1 juli in.

Leudal is voor zover bekend de eerste gemeente die deze heffing aan truckers oplegt. De gemeente vindt dat eigenaar Istvan van de Biesebos de truckers laat betalen voor de overnachting omdat zij gratis kunnen parkeren als ze een maaltijd kopen in de tankshop. Van de Biesebos: “Zo gebeurt dat in heel Europa: na een maaltijd is parkeren gratis.”

Pomphouder

De pomphouder vindt de maatregel belachelijk. “Het is niet uit te voeren,” zegt hij tegen Transport Online. De maatregel betekent dat hij de toeristenbelasting moet innen, de gegevens van de chauffeurs moet registreren. Als de pomphouder niet volledig meewerkt, wacht hem een boete van 1134 euro per keer.

De pomphouder zegt dat hij er niet aan gaat beginnen. Volgens hem is het onmogelijk uit te leggen aan Bulgaarse, Poolse en Oekraïense vrachtwagenchauffeurs die het terrein gebruiken om verplicht een paar uur te rusten. Ook vindt Van de Biesebos het oneerlijk dat de grote tankstations aan dezelfde weg waar meer vrachtwagens parkeren geen toeristenbelasting hoeven te innen.

Gemeente

Een woordvoerder van de gemeente zegt slechts de wet uit te voeren. “Iedere vreemdeling die tegen vergoeding overnacht, moet belasting betalen. Dat geldt voor hotels en bed & breakfasts, maar ook voor tuinders die seizoensarbeiders in een schuur of caravan achter hun huis laten slapen. En dus ook voor vrachtwagenchauffeurs. Als de heer Van de Biesebos de chauffeurs gratis laat overnachten, hoeft er ook geen belasting te worden geheven.”

Volgens de woordvoerder is dat ook de reden dat andere vrachtwagenstandplaatsen in de gemeente niet zijn aangeschreven. Belangenorganisatie Transport en Logistiek Nederland vindt het vreemd dat chauffeurs toeristenbelasting moeten betalen, omdat zij verplicht moeten rusten. Volgens de pomphouder gaat TLN de kwestie juridisch toetsen.

Auteur: Steven Don

Tankstation Ittervoort moet toeristenbelasting gaan innen | MobilityEnergy.com

Tankstation Ittervoort moet toeristenbelasting gaan innen

avia

Tankstation AVIA ’t Biesebos in Ittervoort moet van gemeente Leudal toeristenbelasting gaan heffen voor vrachtwagenchauffeurs die op het terrein overnachten. De toeristenbelasting is 80 cent per overnachting. De maatregel gaat vanaf 1 juli in.

Leudal is voor zover bekend de eerste gemeente die deze heffing aan truckers oplegt. De gemeente vindt dat eigenaar Istvan van de Biesebos de truckers laat betalen voor de overnachting omdat zij gratis kunnen parkeren als ze een maaltijd kopen in de tankshop. Van de Biesebos: “Zo gebeurt dat in heel Europa: na een maaltijd is parkeren gratis.”

Pomphouder

De pomphouder vindt de maatregel belachelijk. “Het is niet uit te voeren,” zegt hij tegen Transport Online. De maatregel betekent dat hij de toeristenbelasting moet innen, de gegevens van de chauffeurs moet registreren. Als de pomphouder niet volledig meewerkt, wacht hem een boete van 1134 euro per keer.

De pomphouder zegt dat hij er niet aan gaat beginnen. Volgens hem is het onmogelijk uit te leggen aan Bulgaarse, Poolse en Oekraïense vrachtwagenchauffeurs die het terrein gebruiken om verplicht een paar uur te rusten. Ook vindt Van de Biesebos het oneerlijk dat de grote tankstations aan dezelfde weg waar meer vrachtwagens parkeren geen toeristenbelasting hoeven te innen.

Gemeente

Een woordvoerder van de gemeente zegt slechts de wet uit te voeren. “Iedere vreemdeling die tegen vergoeding overnacht, moet belasting betalen. Dat geldt voor hotels en bed & breakfasts, maar ook voor tuinders die seizoensarbeiders in een schuur of caravan achter hun huis laten slapen. En dus ook voor vrachtwagenchauffeurs. Als de heer Van de Biesebos de chauffeurs gratis laat overnachten, hoeft er ook geen belasting te worden geheven.”

Volgens de woordvoerder is dat ook de reden dat andere vrachtwagenstandplaatsen in de gemeente niet zijn aangeschreven. Belangenorganisatie Transport en Logistiek Nederland vindt het vreemd dat chauffeurs toeristenbelasting moeten betalen, omdat zij verplicht moeten rusten. Volgens de pomphouder gaat TLN de kwestie juridisch toetsen.

Auteur: Steven Don