'net efficiënter gebruiken'

Samenwerking Fastned en Enexis om druk op het elektriciteitsnet te verminderen

Het Nederlandse snellaadbedrijf Fastned is een samenwerking aangegaan met netbeheerder Enexis om de druk op het elektriciteitsnet te verminderen. Tijdens drukke momenten op het elektriciteitsnet, wat juist niet de drukste momenten zijn op de snellaadstations van Fastned, gaat het snellaadbedrijf zijn piekbelasting met gemiddeld een kwart verminderen.
De samenwerking van Fastned en netbeheerder Enexis heeft als doel om overbelasting van het elektriciteitsnetwerk te voorkomen. Foto: Fastned, 2024

Het Nederlandse snellaadbedrijf Fastned is een samenwerking aangegaan met netbeheerder Enexis om de druk op het elektriciteitsnet te verminderen. Tijdens drukke momenten op het elektriciteitsnet, wat juist niet de drukste momenten zijn op de snellaadstations van Fastned, gaat het snellaadbedrijf zijn piekbelasting met gemiddeld een kwart verminderen.

Dit moet helpen om overbelasting van het elektriciteitsnetwerk in de betreffende gebieden te voorkomen. Volgens het bedrijf gaan de klanten van Fastned hier op de snellaadstations zo goed als niets van merken, zij kunnen op dezelfde snelheid blijven laden. De samenwerking geldt vooralsnog alleen op snellaadstations in Holten, Rosmalen en Veldhoven. Als de proef succesvol blijkt, zal worden bekeken of de samenwerking kan worden uitgebreid. Fastned is voor Enexis de eerste grote afnemer van elektriciteit die een samenwerking aangaat om tijdens piekmomenten minder elektriciteit af te nemen. Op de snellaadstations staat Fastned op verzoek van Enexis op bepaalde momenten gemiddeld een kwart van het gecontracteerde vermogen af. Dat doet het alleen tijdens piekmomenten in het elektriciteitsnet: aan het begin van de dag, aan het einde van de dag en uitsluitend tijdens de koude wintermaanden als de vraag naar elektriciteit het grootst is. Op die momenten is het juist minder druk op de snellaadstations en heeft Fastned minder capaciteit nodig.

Capaciteitsbeperkend contract

In grote delen van Nederland is er op dit moment geen ruimte meer om extra grote afnemers of opwekkers aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Daarnaast heeft Enexis elektriciteitsstations waar op bepaalde piekmomenten overbelasting dreigt. In die gebieden benadert de netbeheerder klanten met het verzoek of ze mee willen werken aan een zogenaamd capaciteitsbeperkend contract, waarin klanten afspreken om tijdens piekmomenten wat minder elektriciteit af te nemen of in te voeden. “Enexis is volop bezig met de noodzakelijke uitbreiding van de elektriciteitsnetten”, licht chief transition officer Jeroen Sanders van Enexis Groep de samenwerking met Fastned toe. “Maar in de tussentijd willen we samen met onze klanten het huidige net efficiënter gebruiken. Fastned begrijpt die noodzaak én is bereid om ons daarbij te helpen. Ik hoop dat dit bedrijven door heel Nederland inspireert om na te denken over flexibel elektriciteitsverbruik.”

Ruimte

“Wij zien dat er op onze snellaadstations vooral overdag veel geladen wordt”, zegt medeoprichter en CEO Michiel Langezaal van Fastned. “Dat is het moment dat mensen onderweg zijn en er een laadbehoefte is. De piekmomenten van het stroomnet zijn juist op de momenten dat het rustiger is op onze snellaadstations. Er is dan dus ruimte om, met iets minder aanvoer van stroom, klanten op onze stations te kunnen blijven voorzien van energie voor hun elektrische voertuig. Als Fastned hebben wij als doel om de overgang naar elektrisch rijden te versnellen om zo te helpen om klimaatverandering tegen te gaan. Dan moet er wel voldoende ruimte op het stroomnet zijn voor initiatieven die duurzame oplossingen bieden en die daarvoor stroom nodig hebben. Daarom werken wij graag samen om naar oplossingen te kijken. Tegelijkertijd benadrukken wij wel het belang van blijven investeren in het stroomnet om te zorgen dat de problemen niet nog groter worden en in de toekomst er voldoende capaciteit is.”

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Samenwerking Fastned en Enexis om druk op het elektriciteitsnet te verminderen | MobilityEnergy.com
'net efficiënter gebruiken'

Samenwerking Fastned en Enexis om druk op het elektriciteitsnet te verminderen

Het Nederlandse snellaadbedrijf Fastned is een samenwerking aangegaan met netbeheerder Enexis om de druk op het elektriciteitsnet te verminderen. Tijdens drukke momenten op het elektriciteitsnet, wat juist niet de drukste momenten zijn op de snellaadstations van Fastned, gaat het snellaadbedrijf zijn piekbelasting met gemiddeld een kwart verminderen.
De samenwerking van Fastned en netbeheerder Enexis heeft als doel om overbelasting van het elektriciteitsnetwerk te voorkomen. Foto: Fastned, 2024

Het Nederlandse snellaadbedrijf Fastned is een samenwerking aangegaan met netbeheerder Enexis om de druk op het elektriciteitsnet te verminderen. Tijdens drukke momenten op het elektriciteitsnet, wat juist niet de drukste momenten zijn op de snellaadstations van Fastned, gaat het snellaadbedrijf zijn piekbelasting met gemiddeld een kwart verminderen.

Dit moet helpen om overbelasting van het elektriciteitsnetwerk in de betreffende gebieden te voorkomen. Volgens het bedrijf gaan de klanten van Fastned hier op de snellaadstations zo goed als niets van merken, zij kunnen op dezelfde snelheid blijven laden. De samenwerking geldt vooralsnog alleen op snellaadstations in Holten, Rosmalen en Veldhoven. Als de proef succesvol blijkt, zal worden bekeken of de samenwerking kan worden uitgebreid. Fastned is voor Enexis de eerste grote afnemer van elektriciteit die een samenwerking aangaat om tijdens piekmomenten minder elektriciteit af te nemen. Op de snellaadstations staat Fastned op verzoek van Enexis op bepaalde momenten gemiddeld een kwart van het gecontracteerde vermogen af. Dat doet het alleen tijdens piekmomenten in het elektriciteitsnet: aan het begin van de dag, aan het einde van de dag en uitsluitend tijdens de koude wintermaanden als de vraag naar elektriciteit het grootst is. Op die momenten is het juist minder druk op de snellaadstations en heeft Fastned minder capaciteit nodig.

Capaciteitsbeperkend contract

In grote delen van Nederland is er op dit moment geen ruimte meer om extra grote afnemers of opwekkers aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Daarnaast heeft Enexis elektriciteitsstations waar op bepaalde piekmomenten overbelasting dreigt. In die gebieden benadert de netbeheerder klanten met het verzoek of ze mee willen werken aan een zogenaamd capaciteitsbeperkend contract, waarin klanten afspreken om tijdens piekmomenten wat minder elektriciteit af te nemen of in te voeden. “Enexis is volop bezig met de noodzakelijke uitbreiding van de elektriciteitsnetten”, licht chief transition officer Jeroen Sanders van Enexis Groep de samenwerking met Fastned toe. “Maar in de tussentijd willen we samen met onze klanten het huidige net efficiënter gebruiken. Fastned begrijpt die noodzaak én is bereid om ons daarbij te helpen. Ik hoop dat dit bedrijven door heel Nederland inspireert om na te denken over flexibel elektriciteitsverbruik.”

Ruimte

“Wij zien dat er op onze snellaadstations vooral overdag veel geladen wordt”, zegt medeoprichter en CEO Michiel Langezaal van Fastned. “Dat is het moment dat mensen onderweg zijn en er een laadbehoefte is. De piekmomenten van het stroomnet zijn juist op de momenten dat het rustiger is op onze snellaadstations. Er is dan dus ruimte om, met iets minder aanvoer van stroom, klanten op onze stations te kunnen blijven voorzien van energie voor hun elektrische voertuig. Als Fastned hebben wij als doel om de overgang naar elektrisch rijden te versnellen om zo te helpen om klimaatverandering tegen te gaan. Dan moet er wel voldoende ruimte op het stroomnet zijn voor initiatieven die duurzame oplossingen bieden en die daarvoor stroom nodig hebben. Daarom werken wij graag samen om naar oplossingen te kijken. Tegelijkertijd benadrukken wij wel het belang van blijven investeren in het stroomnet om te zorgen dat de problemen niet nog groter worden en in de toekomst er voldoende capaciteit is.”

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk