Betalen met pin als extra maatregel tegen verspreiding coronavirus

Supermarkten en foodservicegroothandels roepen klanten op om te pinnen bij het betalen. Bij contant betalen komen klant en kassamedewerker vaak met elkaar in aanraking en dat is vanwege het coronavirus ongewenst.

De maatregel, die woensdag door het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is verspreid, sluit aan bij op de oproep van het RIVM om handen schudden en lichamelijk contact zo veel mogelijk te vermijden. Hiermee wil de branche bijdragen aan het indammen van het coronavirus.

Als klanten echt niet kunnen pinnen of erop staan om contant te betalen aan de kassa, dan is het verzoek om het geld op de kassa te leggen en het eventuele wisselgeld ook weer van de kassa af te pakken.

Maatregelen

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn: was je handen, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Die maatregelen gelden overigens voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken.

Ook belangrijk: maak regelmatig schoon. Besteed bij het schoonmaken extra aandacht aan oppervlakken en voorwerpen die door veel verschillende mensen worden aangeraakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan balies, deuren en meubilair. Ook de toiletten vergen extra aandacht.

Informeren

Als werkgever ben je verplicht ervoor te zorgen dat werknemers veilig en gezond kunnen werken, over alle maatregelen moet je je mensen dus informeren. Op dit moment is er nog geen reden voor speciale maatregelen op de werkvloer, aldus de werkgeversorganisaties. Wel wordt geadviseerd om te zorgen voor voldoende handzeep, desinfecterende gel en tissues op de werkplek en in toiletten. Overweeg ook om ‘groeten zonder aanraking’ in te voeren op het werk, om zo lichamelijk contact te vermijden.

Thuisblijven

Als je symptomen opmerkt bij een medewerker, vraag dan of hij of zij thuis blijft en contact opneemt met de huisarts. Je kunt een medewerker niet verplichten om zich te laten onderzoeken. Wel kan je bij vermoeden van besmetting de toegang tot je bedrijf ontzeggen. Je moet de medewerker wel gewoon doorbetalen. Angst voor besmetting is geen goede reden om thuis te blijven, tenzij er een gegronde reden is voor de angst.

Als een medewerker niet ziek is, maar wel in quarantaine zit, moet je ook gewoon loon doorbetalen. Als ondernemer draag je zorg voor de verletkosten. Je hoeft je bedrijf bij een zieke medewerker niet te sluiten. De deuren moeten alleen dicht als dat door een overheidsinstantie wordt opgelegd.

Werktijdverkorting

Ondernemers die zijn getroffen door de impact van het coronavirus kunnen een beroep doen op de werktijdverkortingsregeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Als je bedrijf recht heeft op de regeling, keert de staat voor niet-gewerkte uren WW uit aan de werknemers die ondertussen gewoon in dienst blijven. Bedrijven komen hiervoor in aanmerking als ze kunnen aantonen dat ze minimaal twee en maximaal 24 weken minimaal 20 procent minder werk hebben als gevolg van de situatie.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

1 reactie op “Betalen met pin als extra maatregel tegen verspreiding coronavirus”

Marianne Vreugdenhil|31.03.20|11:57

je kan niet iemand dwingen te laten pinnen. Ik heb t gewoon contant en ook nog eens gepast. Geld raakt niet besmet door het virus, dat is volkomen een onzin verhaal….

Betalen met pin als extra maatregel tegen verspreiding coronavirus | MobilityEnergy.com

Betalen met pin als extra maatregel tegen verspreiding coronavirus

Supermarkten en foodservicegroothandels roepen klanten op om te pinnen bij het betalen. Bij contant betalen komen klant en kassamedewerker vaak met elkaar in aanraking en dat is vanwege het coronavirus ongewenst.

De maatregel, die woensdag door het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is verspreid, sluit aan bij op de oproep van het RIVM om handen schudden en lichamelijk contact zo veel mogelijk te vermijden. Hiermee wil de branche bijdragen aan het indammen van het coronavirus.

Als klanten echt niet kunnen pinnen of erop staan om contant te betalen aan de kassa, dan is het verzoek om het geld op de kassa te leggen en het eventuele wisselgeld ook weer van de kassa af te pakken.

Maatregelen

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn: was je handen, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Die maatregelen gelden overigens voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken.

Ook belangrijk: maak regelmatig schoon. Besteed bij het schoonmaken extra aandacht aan oppervlakken en voorwerpen die door veel verschillende mensen worden aangeraakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan balies, deuren en meubilair. Ook de toiletten vergen extra aandacht.

Informeren

Als werkgever ben je verplicht ervoor te zorgen dat werknemers veilig en gezond kunnen werken, over alle maatregelen moet je je mensen dus informeren. Op dit moment is er nog geen reden voor speciale maatregelen op de werkvloer, aldus de werkgeversorganisaties. Wel wordt geadviseerd om te zorgen voor voldoende handzeep, desinfecterende gel en tissues op de werkplek en in toiletten. Overweeg ook om ‘groeten zonder aanraking’ in te voeren op het werk, om zo lichamelijk contact te vermijden.

Thuisblijven

Als je symptomen opmerkt bij een medewerker, vraag dan of hij of zij thuis blijft en contact opneemt met de huisarts. Je kunt een medewerker niet verplichten om zich te laten onderzoeken. Wel kan je bij vermoeden van besmetting de toegang tot je bedrijf ontzeggen. Je moet de medewerker wel gewoon doorbetalen. Angst voor besmetting is geen goede reden om thuis te blijven, tenzij er een gegronde reden is voor de angst.

Als een medewerker niet ziek is, maar wel in quarantaine zit, moet je ook gewoon loon doorbetalen. Als ondernemer draag je zorg voor de verletkosten. Je hoeft je bedrijf bij een zieke medewerker niet te sluiten. De deuren moeten alleen dicht als dat door een overheidsinstantie wordt opgelegd.

Werktijdverkorting

Ondernemers die zijn getroffen door de impact van het coronavirus kunnen een beroep doen op de werktijdverkortingsregeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Als je bedrijf recht heeft op de regeling, keert de staat voor niet-gewerkte uren WW uit aan de werknemers die ondertussen gewoon in dienst blijven. Bedrijven komen hiervoor in aanmerking als ze kunnen aantonen dat ze minimaal twee en maximaal 24 weken minimaal 20 procent minder werk hebben als gevolg van de situatie.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

1 reactie op “Betalen met pin als extra maatregel tegen verspreiding coronavirus”

Marianne Vreugdenhil|31.03.20|11:57

je kan niet iemand dwingen te laten pinnen. Ik heb t gewoon contant en ook nog eens gepast. Geld raakt niet besmet door het virus, dat is volkomen een onzin verhaal….