'veel meer laadpunten'

Shell doet dit jaar en in 2025 duizend eigen tankstations van de hand

Shell is van plan om dit jaar en volgend jaar wereldwijd in totaal duizend tankstations die het in eigendom heeft van de hand te doen. In plaats daarvan wil de energiereus investeren in koolstofarme brandstoffen en in laadfaciliteiten, vooral in Europa, de Verenigde Staten en China.
Shell wil vóór het einde van het decennium tenminste 200.000 openbaar toegankelijke laadpunten hebben, zoals hier bij de mobility hub in Rotterdam. Foto: ProMedia, 2024

Shell is van plan om dit jaar en volgend jaar wereldwijd in totaal duizend tankstations die het in eigendom heeft van de hand te doen. In plaats daarvan wil de energiereus investeren in koolstofarme brandstoffen en in laadfaciliteiten, vooral in Europa, de Verenigde Staten en China.

Dit schrijft Shell in het dit weekend verschenen Energy Transition Strategy report waarin het bedrijf haar toekomstplannen onthult. Het verkopen van duizend eigen tankstations betreft zo’n 4 procent van het totale aantal stations dat het olie- en gasconcern in eigen beheer heeft. In plaats hiervan wil Shell tegen het einde van 2030 wereldwijd minstens 200.000 openbare laadpunten hebben, waar dat er nu zo’n 54.000 zijn. De meeste hiervan zullen in Europa en in China worden gerealiseerd. Het bedrijf doet dit omdat het klanten keuze wil bieden, vooral in markten met een grote vraag. In het rapport stelt Shell dat het bedrijf ervoor kiest om zich te concentreren op openbaar opladen in plaats van thuisladen, omdat ze geloven dat klanten dat het meest nodig zullen hebben. Bovendien stelt Shell ‘een groot concurrentievoordeel’ te hebben, aangezien het wereldwijde netwerk van tankstations van het concern een van de grootste ter wereld is.

Gemaksaanbod

‘We hebben nog andere concurrentievoordelen, zoals ons gemaksretailaanbod waarmee we onze klanten koffie, eten en andere gemaksartikelen kunnen aanbieden terwijl ze hun auto opladen’, aldus Shell in haar rapport. ‘Naarmate we ons bedrijf uitbreiden met het aanbieden van oplaadpunten voor elektrische voertuigen, verwachten we een intern rendement van 12 procent of hoger.’

Uitbreiding

De aankondiging om tegen 2026 duizend bemande tankstations te verkopen komt op het moment dat Shell zijn retailaanwezigheid in de Verenigde Staten blijft uitbreiden. Vorige maand nam Shell de retaildivisie van Brewer Oil Company over en verwierf daarmee 45 brandstof- en gemakswinkels in New Mexico.

In het rapport zegt Shell dat het vorig jaar 2,3 miljard dollar heeft geïnvesteerd in de productie van niet-energieproducten, inclusief zijn c-store-netwerk.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk