Branchedag NSO Retail moet tankshophouders klaarstomen voor 2024

NSO Retail branchedag logo
De branchedag vindt plaats in Expo Houten Foto: NSO Retail

13NSO Retail organiseert op zondag 30 oktober een branchedag voor ondernemers die vanaf 2024 nog steeds over een tabaksverkooppunt beschikken. Tijdens de dag, met als thema ‘Ready? Set. Go!’, brengt de branchevereniging ondernemers en stakeholders uit de tabaksretail bijeen.

Op de branchedag in Expo Houten draait het om het delen van informatie over en inspiratie en antwoorden op de aanstaande veranderingen in de markt. “We zijn op weg naar een rookvrije generatie in 2040. Een belangrijke stap op weg daar naartoe is het verkoopverbod – mogelijk vanaf 2024 – van tabak en rookwaren in supermarkten. Dat heeft grote gevolgen voor ondernemers met een supermarkt, petrolshop, tabakszaak of gemakswinkel”, aldus NSO Retail.

2,4 miljard omzet

De brancheorganisatie behartigt de belangen van zo’n 1.500 ondernemers met een tabaksspeciaalzaak of gemakswinkel. Volgens Wilbur Gans van NSO Retail staan zij voor een grote verandering op het moment dat het tabaksverkoopverbod voor supermarkten in 2024 ingaat. “Er komt een marktpotentieel van 2,4 miljard omzet per jaar vrij. Dat wordt verdeeld over de andere verkooppunten van tabak.”

Eigen onderzoek van de branchevereniging wijst uit dat gemakszaken straks gemiddeld 185 extra tabaksklanten per dag zullen ontvangen. Dat is overigens wel afhankelijk van het verzorgingsgebied waarin ze actief zijn en het aantal supermarkten dat in de wijk of buurt is gevestigd.

Onderwerpen 30 oktober

Om de ondernemers voor te bereiden op de grote stroom aan nieuwe bezoekers, is de dag opgedeeld in drie delen. “Deze dag wordt georganiseerd zodat ondernemers hun vragen kunnen stellen en de voorbereidingen nú al kunnen treffen voor 2024. Je kunt denken dat de zilvervloot zomaar komt binnenvaren, maar aan de achterkant is er nog heel veel te realiseren. Denk aan kassasystemen, voorraadbeheer, financiering op de voorraad en het juist inrichten van NIX18. Vandaar ‘Ready’ in het thema. ‘Set’ verwijst naar het implementeren van de voorbereidingen in de winkel en vanaf 2024 ben je dan klaar voor de nieuwe werkelijkheid. ‘Go’ dus. Dat is de insteek van de branchedag.”

Naast de beperking van het aantal verkooppunten voor rookwaren zullen ook onderwerpen als de verdere verhoging van de tabaksaccijnzen, het smaakjesverbod op e-sigaretten, het verbod op de online verkoop van tabak en de gevolgen van de rechterlijke uitspraak ‘reclamevergoeding’ aan bod komen. Dat alles in de context van lastenverzwaring, de krappe arbeidsmarkt en de sterk stijgende loonkosten.

Volgens Gans zijn tankstationondernemers overigens al goed op weg om alles zo efficiënt mogelijk te laten verlopen op het gebied van tabaksverkoop. “Volgens mij is de tankshopbranche daarin al heel ver. Daarom is er ook een parallelsessie waarin we kijken wat tabakswinkels kunnen leren van de efficiëntie in de tankshops met zelfscans en bijvoorbeeld traffic lanes. Ook bespreken we wat de tankstationhouders op hun beurt kunnen opsteken van gemakswinkels. Tankshops gaan namelijk steeds meer op convenience stores lijken. Dan moet je gaan nadenken: past iemand die, gechargeerd gezegd, een pakje peuken komt afrekenen wel in de wachtrij met iemand die een broodje kaas wil kopen?”

Gratis kaartjes

Leden van de branchevereniging hebben gratis toegang. Overigen betalen 15,00 euro entreekosten. Dit is inclusief parkeerkosten en gratis catering (ontbijt, lunch, koffie, thee, frisdrank en netwerkborrel). TankPro mag honderd gratis kaartjes weggeven aan haar lezers. Vul bij het registratieproces de volgende code in: NRBD_TankPro

Voor meer informatie en registeren, bezoek www.nsoretailbranchedag.nl

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Branchedag NSO Retail moet tankshophouders klaarstomen voor 2024 | MobilityEnergy.com

Branchedag NSO Retail moet tankshophouders klaarstomen voor 2024

NSO Retail branchedag logo
De branchedag vindt plaats in Expo Houten Foto: NSO Retail

13NSO Retail organiseert op zondag 30 oktober een branchedag voor ondernemers die vanaf 2024 nog steeds over een tabaksverkooppunt beschikken. Tijdens de dag, met als thema ‘Ready? Set. Go!’, brengt de branchevereniging ondernemers en stakeholders uit de tabaksretail bijeen.

Op de branchedag in Expo Houten draait het om het delen van informatie over en inspiratie en antwoorden op de aanstaande veranderingen in de markt. “We zijn op weg naar een rookvrije generatie in 2040. Een belangrijke stap op weg daar naartoe is het verkoopverbod – mogelijk vanaf 2024 – van tabak en rookwaren in supermarkten. Dat heeft grote gevolgen voor ondernemers met een supermarkt, petrolshop, tabakszaak of gemakswinkel”, aldus NSO Retail.

2,4 miljard omzet

De brancheorganisatie behartigt de belangen van zo’n 1.500 ondernemers met een tabaksspeciaalzaak of gemakswinkel. Volgens Wilbur Gans van NSO Retail staan zij voor een grote verandering op het moment dat het tabaksverkoopverbod voor supermarkten in 2024 ingaat. “Er komt een marktpotentieel van 2,4 miljard omzet per jaar vrij. Dat wordt verdeeld over de andere verkooppunten van tabak.”

Eigen onderzoek van de branchevereniging wijst uit dat gemakszaken straks gemiddeld 185 extra tabaksklanten per dag zullen ontvangen. Dat is overigens wel afhankelijk van het verzorgingsgebied waarin ze actief zijn en het aantal supermarkten dat in de wijk of buurt is gevestigd.

Onderwerpen 30 oktober

Om de ondernemers voor te bereiden op de grote stroom aan nieuwe bezoekers, is de dag opgedeeld in drie delen. “Deze dag wordt georganiseerd zodat ondernemers hun vragen kunnen stellen en de voorbereidingen nú al kunnen treffen voor 2024. Je kunt denken dat de zilvervloot zomaar komt binnenvaren, maar aan de achterkant is er nog heel veel te realiseren. Denk aan kassasystemen, voorraadbeheer, financiering op de voorraad en het juist inrichten van NIX18. Vandaar ‘Ready’ in het thema. ‘Set’ verwijst naar het implementeren van de voorbereidingen in de winkel en vanaf 2024 ben je dan klaar voor de nieuwe werkelijkheid. ‘Go’ dus. Dat is de insteek van de branchedag.”

Naast de beperking van het aantal verkooppunten voor rookwaren zullen ook onderwerpen als de verdere verhoging van de tabaksaccijnzen, het smaakjesverbod op e-sigaretten, het verbod op de online verkoop van tabak en de gevolgen van de rechterlijke uitspraak ‘reclamevergoeding’ aan bod komen. Dat alles in de context van lastenverzwaring, de krappe arbeidsmarkt en de sterk stijgende loonkosten.

Volgens Gans zijn tankstationondernemers overigens al goed op weg om alles zo efficiënt mogelijk te laten verlopen op het gebied van tabaksverkoop. “Volgens mij is de tankshopbranche daarin al heel ver. Daarom is er ook een parallelsessie waarin we kijken wat tabakswinkels kunnen leren van de efficiëntie in de tankshops met zelfscans en bijvoorbeeld traffic lanes. Ook bespreken we wat de tankstationhouders op hun beurt kunnen opsteken van gemakswinkels. Tankshops gaan namelijk steeds meer op convenience stores lijken. Dan moet je gaan nadenken: past iemand die, gechargeerd gezegd, een pakje peuken komt afrekenen wel in de wachtrij met iemand die een broodje kaas wil kopen?”

Gratis kaartjes

Leden van de branchevereniging hebben gratis toegang. Overigen betalen 15,00 euro entreekosten. Dit is inclusief parkeerkosten en gratis catering (ontbijt, lunch, koffie, thee, frisdrank en netwerkborrel). TankPro mag honderd gratis kaartjes weggeven aan haar lezers. Vul bij het registratieproces de volgende code in: NRBD_TankPro

Voor meer informatie en registeren, bezoek www.nsoretailbranchedag.nl

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl