Gesloten shop bij Sakko-station in Steenbergen krijgt tweede leven en wordt zelfbedieningswinkel

Onbemande tankshop Sakko Steenbergen
Foto: Sakko Commercial

Bij het Sakko-tankstation in Steenbergen is een onbemande tankshop geopend waar lokale, verse producten worden verkocht. De shop in de Noord-Brabantse plaats werd in samenwerking met aardbeien- en aspergeteler Luysterburg en vakgarage Auto Kar, die het station aan Sakko Commercial verhuurt, opgezet. 

Luysterburg uit Heerle voorziet de shop dagelijks van verse groentes en fruit. Met hulp van Innovend, leverancier van vendingmachines, kwam het project uiteindelijk van de grond. Binnen werden enkele aanpassingen gedaan, waardoor de vendingmachines in een wand geplaatst konden worden. Buiten werden vervolgens verschillende uitingen aangebracht. De shop, die werd gesloten omdat het station onbemand verderging, krijgt daarmee een tweede leven als ‘boederijwinkel’.

Kluisjes

Luysterburg en Innovend ontwikkelden bovendien een app waarmee het mogelijk is om producten vooraf te bestellen en daarna af te halen bij de machines. Na betaling in de app krijgt de klant een code. In de shop kan deze code ingevoerd worden, waar het pakket met bijvoorbeeld aardbeien of asperges klaar ligt. De producten worden gekoeld bewaard in de kluisjes. “Daarnaast kunnen mensen gewoon langsrijden en groente en fruit uit die machines kopen”, legt Sakko-directeur Stephan Mangnus uit.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Sakko Steenbergen onbemande shop
Zo ziet de shop er vanbinnen uit. Foto: Sakko Commercial

Dat bestellen, ophalen en impulsief aankopen van producten gebeurt volgens hem al volop. “De eerste resultaten zijn qua drukte echt wel goed.” Exacte cijfers heeft hij nog niet. “Vanwege de drukte blijven de producten, die Lusyterburg dagelijks aanvult, ook vers.”

Lokale kracht

Juist het lokale karakter van de zelfbedieningswinkel is volgens Mangnus een grote kracht. “Iedereen in deze regio kent Luysterburg wel, dus ik denk dat dat positief werkt. Asperges zijn seizoensproducten, dus echt vers. Het zijn producten waar klanten wel iets voor zullen omrijden. De vraag naar lokaal voedsel neemt bovendien toe.”

Daarnaast heeft de extra klandizie in de shop ook weer een positief effect op het tankstation zelf. Hoewel het nog te vroeg is om conclusies te trekken, schat de directeur van Sakko dat er tussen de 0 en 5 procent meer klanten komen tanken. “Ik kan me voorstellen dat als je toch bij een tankstation moet stoppen, je gelijk de tank even volgooit.”

Ook vlees

Als het aan Mangnus ligt, volgen meer shops in het netwerk die nu ook dicht zijn. Die verdere uitrol qua locaties en assortiment wordt nog bekeken. Zo werd het bedrijf al benaderd door een een slager uit de regio met een eigen veestapel. “Die willen graag verpakt vlees leveren via deze machines. Dan heb je dus groente, fruit en vlees in die gekoelde machines. Er wordt nu gekeken of we dat aan het assortiment kunnen toevoegen.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Sakko Steenbergen Auto Kar
Aan de buitenkant werden verschillende uitingen aangebracht. Foto: Sakko Commercial

Op vier stations na is het complete netwerk van Sakko, dat bestaat uit ruim veertig locaties, onbemand. Er staat al een afspraak met Innovend op de planning om te kijken naar meer onbemande shops die op deze manier heropend kunnen worden. “Ik denk dat het ook goed afstraalt op hetgeen we doen en bieden. Ik vind het sympathieke producten van een lokale partij. Het is positief voor ons eigen merk en de klanten die bij ons komen tanken.”

Mangnus verwacht wel dat het vooral op de grotere stations zal gebeuren. “Er moet wel een minimum aantal inwoners zijn. De vendingmachiens zijn best prijzig, dus je moet een bepaalde doorstroom halen. Een bepaalde toeloop en grootte van een plaats helpen daarbij.”

Vrijwillige brandweer

En dat de producten in de smaak vallen, hoort hij ook van de eigenaar van Auto Kar, Niek Wagemakers, die als vrijwilliger bij de brandweer zit. “Als het zijn beurt is om te koken, neemt hij aspergesoep uit de shop mee in van die potten of zakken die daar verkocht worden. Samen met wat brood en iedereen is helemaal blij. Ik kan niet zeggen dat ze daar niet positief op reageren”, lacht Mangnus.

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Gesloten shop bij Sakko-station in Steenbergen krijgt tweede leven en wordt zelfbedieningswinkel | MobilityEnergy.com

Gesloten shop bij Sakko-station in Steenbergen krijgt tweede leven en wordt zelfbedieningswinkel

Onbemande tankshop Sakko Steenbergen
Foto: Sakko Commercial

Bij het Sakko-tankstation in Steenbergen is een onbemande tankshop geopend waar lokale, verse producten worden verkocht. De shop in de Noord-Brabantse plaats werd in samenwerking met aardbeien- en aspergeteler Luysterburg en vakgarage Auto Kar, die het station aan Sakko Commercial verhuurt, opgezet. 

Luysterburg uit Heerle voorziet de shop dagelijks van verse groentes en fruit. Met hulp van Innovend, leverancier van vendingmachines, kwam het project uiteindelijk van de grond. Binnen werden enkele aanpassingen gedaan, waardoor de vendingmachines in een wand geplaatst konden worden. Buiten werden vervolgens verschillende uitingen aangebracht. De shop, die werd gesloten omdat het station onbemand verderging, krijgt daarmee een tweede leven als ‘boederijwinkel’.

Kluisjes

Luysterburg en Innovend ontwikkelden bovendien een app waarmee het mogelijk is om producten vooraf te bestellen en daarna af te halen bij de machines. Na betaling in de app krijgt de klant een code. In de shop kan deze code ingevoerd worden, waar het pakket met bijvoorbeeld aardbeien of asperges klaar ligt. De producten worden gekoeld bewaard in de kluisjes. “Daarnaast kunnen mensen gewoon langsrijden en groente en fruit uit die machines kopen”, legt Sakko-directeur Stephan Mangnus uit.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Sakko Steenbergen onbemande shop
Zo ziet de shop er vanbinnen uit. Foto: Sakko Commercial

Dat bestellen, ophalen en impulsief aankopen van producten gebeurt volgens hem al volop. “De eerste resultaten zijn qua drukte echt wel goed.” Exacte cijfers heeft hij nog niet. “Vanwege de drukte blijven de producten, die Lusyterburg dagelijks aanvult, ook vers.”

Lokale kracht

Juist het lokale karakter van de zelfbedieningswinkel is volgens Mangnus een grote kracht. “Iedereen in deze regio kent Luysterburg wel, dus ik denk dat dat positief werkt. Asperges zijn seizoensproducten, dus echt vers. Het zijn producten waar klanten wel iets voor zullen omrijden. De vraag naar lokaal voedsel neemt bovendien toe.”

Daarnaast heeft de extra klandizie in de shop ook weer een positief effect op het tankstation zelf. Hoewel het nog te vroeg is om conclusies te trekken, schat de directeur van Sakko dat er tussen de 0 en 5 procent meer klanten komen tanken. “Ik kan me voorstellen dat als je toch bij een tankstation moet stoppen, je gelijk de tank even volgooit.”

Ook vlees

Als het aan Mangnus ligt, volgen meer shops in het netwerk die nu ook dicht zijn. Die verdere uitrol qua locaties en assortiment wordt nog bekeken. Zo werd het bedrijf al benaderd door een een slager uit de regio met een eigen veestapel. “Die willen graag verpakt vlees leveren via deze machines. Dan heb je dus groente, fruit en vlees in die gekoelde machines. Er wordt nu gekeken of we dat aan het assortiment kunnen toevoegen.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Sakko Steenbergen Auto Kar
Aan de buitenkant werden verschillende uitingen aangebracht. Foto: Sakko Commercial

Op vier stations na is het complete netwerk van Sakko, dat bestaat uit ruim veertig locaties, onbemand. Er staat al een afspraak met Innovend op de planning om te kijken naar meer onbemande shops die op deze manier heropend kunnen worden. “Ik denk dat het ook goed afstraalt op hetgeen we doen en bieden. Ik vind het sympathieke producten van een lokale partij. Het is positief voor ons eigen merk en de klanten die bij ons komen tanken.”

Mangnus verwacht wel dat het vooral op de grotere stations zal gebeuren. “Er moet wel een minimum aantal inwoners zijn. De vendingmachiens zijn best prijzig, dus je moet een bepaalde doorstroom halen. Een bepaalde toeloop en grootte van een plaats helpen daarbij.”

Vrijwillige brandweer

En dat de producten in de smaak vallen, hoort hij ook van de eigenaar van Auto Kar, Niek Wagemakers, die als vrijwilliger bij de brandweer zit. “Als het zijn beurt is om te koken, neemt hij aspergesoep uit de shop mee in van die potten of zakken die daar verkocht worden. Samen met wat brood en iedereen is helemaal blij. Ik kan niet zeggen dat ze daar niet positief op reageren”, lacht Mangnus.

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl