Congres Tankstation Vakbeurs: toekomst van de tankshop centraal

Het is erop of eronder voor tankstations die een shop exploiteren. Hoe zorg je ervoor dat je je personeel kan blijven betalen? Helemaal als in de toekomst de verkoop van fossiele brandstoffen afneemt en ook tabak in de tankshop mogelijk geen zekerheid meer is? Het Nationaal Tankstation Congres op woensdagmiddag 6 november, dat plaatsvindt tijdens de Tankstation Vakbeurs in Houten, staat dit jaar volledig in het teken van ‘De toekomst van de tankshop’.

Er zijn grote stappen gezet in de shop. Alle grote spelers hebben afgelopen jaren flink geïnvesteerd in hun shop- en foodconcepten. Total heeft de Cosie-formule, Shell Deli2go en Deli by Shell en BP vernieuwde het Wild Bean Cafe. EG Group werkt op dit moment hard aan het verbouwen van bakeries in de nieuwe Go Fresh-formule. Niet alleen de grote maatschappijen zetten vol in op de shop, ook bedrijven als Vissers Energy Group, De Haan Minerale Oliën en Kuster Olie zien volop kansen voor de shop en maken werk van hun winkel. Maar in welke onderdelen investeer je juist wel en waarin niet? Dat is een vraag die niet zo een, twee, drie te beantwoorden is. Tijdens het Nationaal Tankstation Congres geven deskundigen van binnen en buiten de branche ondernemers handvatten om van hun tankshop een succesvolle onderneming te maken.

Wat komt er op ons af?

Marnix Koopmans van de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (VNPI) presenteert de resultaten van een uitgebreid onderzoek dat de brancheorganisatie heeft laten uitvoeren naar de toekomst van de sector. Het onderzoek (Outlook 2035) brengt in beeld wat er komende jaren allemaal op tankstations afkomt. Welke veranderingen komen eraan en wat wordt de rol van de tankshop in dit verhaal? Wat zijn de trends en ontwikkelingen en wat de kansen en bedreigingen voor de ondernemer?

Rien De Koning is expert op het gebied van marktonderzoek. Hij gaat op woensdag 6 november onder meer uitgebreid in op een nieuwe aanpak voor vestigingsplaatsonderzoek: VPO2.0. Het koopgedrag, de inwoners uit een bepaald verzorgingsgebied en concurrentie worden met elkaar in verband gebracht om de omzetpotentie voor een tankstation te bepalen op het gebied van eten en drinken. Benut je de kansen van je locatie wel optimaal? En wat levert het op?

Kracht van de zelfstandige ondernemer

Sinds dit jaar is Eric van Voorthuizen directeur bij SWO De Splinter, inkooporganisatie van en voor tankstations. De kracht van de zelfstandige ondernemer staat hierbij centraal. Leden profiteren van scherpe inkoopafspraken op het gebied van onder meer shopproducten, energie en verzekeringen. Daarnaast werken de ondernemers volop samen en wisselen ze ervaringen over kansen met elkaar uit. Wat werkt voor de zelfstandige ondernemer? En hoe kunnen tankstation-ondernemers elkaar versterken?

(Het artikel gaat verder onder de foto)

Je kunt heel veel geld investeren in je shop, maar om echt succesvol te zijn moeten de service en gastvrijheid van de medewerkers in de winkel op een hoog niveau staan. Anders blijven de klanten weg óf gaan ze naar je concurrent. Het belang van een warme ontvangst wordt flink onderschat, vindt Ties van Dijk, eigenaar van Breaking Habits. Samen met zijn collega’s geeft hij trainingen en coacht hij ondernemers en medewerkers om werk te maken van gastvrijheid. Dit doet hij door klassieke trainingsvormen en individuele coaching te combineren met meer innovatieve vormen, zoals serious gaming, micro learnings en mystery visiting. Wat is goede gastvrijheid eigenlijk en wat zijn valkuillen?

Koffie, het nieuwe goud?

Een van de onderdelen waar veel tankstations flink in investeren is koffie. Voor een goede cappuccino, een latte macchiato of een dubbele espresso hoef je vandaag de dag niet meer naar een koffiebar, bij veel tankstations staat de kwaliteit op een hoog niveau. Samen met Lavazza zet De Haan Minerale Oliën bij z’n tankstations volop in op koffie. En dat werpt z’n vruchten af. Hilde van der Stoel van Lavazza vertelt samen met Arnold-Willem de Haan welke stappen zijn gezet, welke keuzes zijn gemaakt en waarom koffie zo’n interessant product is voor tankstations.

Sinds dit jaar werkt Belangenvereniging Tankstations (BETA) samen met HTC Advies. Samen lanceerden ze de nieuwe dienst BETA Food. Er is zeker een toekomst voor de shop, maar je moet wel keuzes durven maken, benadrukt Puck Wilbers van HTC Advies. Wat gebeurt er allemaal buiten de petrolbranche? Wat kunnen we leren van andere sectoren? Hoe bepaal je wat bij je shop past? Samen met Ewout Klok – ondernemer en voorzitter van BETA – geeft Puck tips en tricks aan de ondernemer.

Registratie

Het Nationaal Tankstation Congres 2019 begint woensdag 6 november om 12.30 uur met een uitgebreide lunch. Vanaf 10.00 uur kan de beursvloer al bezocht worden. Het congresprogramma begint om 13.30 en duurt tot 17.00 uur. Na afloop vindt de netwerkborrel op de beursvloer plaats, waarbij ook de winnaars van de Tankstation Challenge in het zonnetje gezet worden. Bekijk het volledige congresprogramma op de website van de Tankstation Vakbeurs.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Congres Tankstation Vakbeurs: toekomst van de tankshop centraal | MobilityEnergy.com

Congres Tankstation Vakbeurs: toekomst van de tankshop centraal

Het is erop of eronder voor tankstations die een shop exploiteren. Hoe zorg je ervoor dat je je personeel kan blijven betalen? Helemaal als in de toekomst de verkoop van fossiele brandstoffen afneemt en ook tabak in de tankshop mogelijk geen zekerheid meer is? Het Nationaal Tankstation Congres op woensdagmiddag 6 november, dat plaatsvindt tijdens de Tankstation Vakbeurs in Houten, staat dit jaar volledig in het teken van ‘De toekomst van de tankshop’.

Er zijn grote stappen gezet in de shop. Alle grote spelers hebben afgelopen jaren flink geïnvesteerd in hun shop- en foodconcepten. Total heeft de Cosie-formule, Shell Deli2go en Deli by Shell en BP vernieuwde het Wild Bean Cafe. EG Group werkt op dit moment hard aan het verbouwen van bakeries in de nieuwe Go Fresh-formule. Niet alleen de grote maatschappijen zetten vol in op de shop, ook bedrijven als Vissers Energy Group, De Haan Minerale Oliën en Kuster Olie zien volop kansen voor de shop en maken werk van hun winkel. Maar in welke onderdelen investeer je juist wel en waarin niet? Dat is een vraag die niet zo een, twee, drie te beantwoorden is. Tijdens het Nationaal Tankstation Congres geven deskundigen van binnen en buiten de branche ondernemers handvatten om van hun tankshop een succesvolle onderneming te maken.

Wat komt er op ons af?

Marnix Koopmans van de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (VNPI) presenteert de resultaten van een uitgebreid onderzoek dat de brancheorganisatie heeft laten uitvoeren naar de toekomst van de sector. Het onderzoek (Outlook 2035) brengt in beeld wat er komende jaren allemaal op tankstations afkomt. Welke veranderingen komen eraan en wat wordt de rol van de tankshop in dit verhaal? Wat zijn de trends en ontwikkelingen en wat de kansen en bedreigingen voor de ondernemer?

Rien De Koning is expert op het gebied van marktonderzoek. Hij gaat op woensdag 6 november onder meer uitgebreid in op een nieuwe aanpak voor vestigingsplaatsonderzoek: VPO2.0. Het koopgedrag, de inwoners uit een bepaald verzorgingsgebied en concurrentie worden met elkaar in verband gebracht om de omzetpotentie voor een tankstation te bepalen op het gebied van eten en drinken. Benut je de kansen van je locatie wel optimaal? En wat levert het op?

Kracht van de zelfstandige ondernemer

Sinds dit jaar is Eric van Voorthuizen directeur bij SWO De Splinter, inkooporganisatie van en voor tankstations. De kracht van de zelfstandige ondernemer staat hierbij centraal. Leden profiteren van scherpe inkoopafspraken op het gebied van onder meer shopproducten, energie en verzekeringen. Daarnaast werken de ondernemers volop samen en wisselen ze ervaringen over kansen met elkaar uit. Wat werkt voor de zelfstandige ondernemer? En hoe kunnen tankstation-ondernemers elkaar versterken?

(Het artikel gaat verder onder de foto)

Je kunt heel veel geld investeren in je shop, maar om echt succesvol te zijn moeten de service en gastvrijheid van de medewerkers in de winkel op een hoog niveau staan. Anders blijven de klanten weg óf gaan ze naar je concurrent. Het belang van een warme ontvangst wordt flink onderschat, vindt Ties van Dijk, eigenaar van Breaking Habits. Samen met zijn collega’s geeft hij trainingen en coacht hij ondernemers en medewerkers om werk te maken van gastvrijheid. Dit doet hij door klassieke trainingsvormen en individuele coaching te combineren met meer innovatieve vormen, zoals serious gaming, micro learnings en mystery visiting. Wat is goede gastvrijheid eigenlijk en wat zijn valkuillen?

Koffie, het nieuwe goud?

Een van de onderdelen waar veel tankstations flink in investeren is koffie. Voor een goede cappuccino, een latte macchiato of een dubbele espresso hoef je vandaag de dag niet meer naar een koffiebar, bij veel tankstations staat de kwaliteit op een hoog niveau. Samen met Lavazza zet De Haan Minerale Oliën bij z’n tankstations volop in op koffie. En dat werpt z’n vruchten af. Hilde van der Stoel van Lavazza vertelt samen met Arnold-Willem de Haan welke stappen zijn gezet, welke keuzes zijn gemaakt en waarom koffie zo’n interessant product is voor tankstations.

Sinds dit jaar werkt Belangenvereniging Tankstations (BETA) samen met HTC Advies. Samen lanceerden ze de nieuwe dienst BETA Food. Er is zeker een toekomst voor de shop, maar je moet wel keuzes durven maken, benadrukt Puck Wilbers van HTC Advies. Wat gebeurt er allemaal buiten de petrolbranche? Wat kunnen we leren van andere sectoren? Hoe bepaal je wat bij je shop past? Samen met Ewout Klok – ondernemer en voorzitter van BETA – geeft Puck tips en tricks aan de ondernemer.

Registratie

Het Nationaal Tankstation Congres 2019 begint woensdag 6 november om 12.30 uur met een uitgebreide lunch. Vanaf 10.00 uur kan de beursvloer al bezocht worden. Het congresprogramma begint om 13.30 en duurt tot 17.00 uur. Na afloop vindt de netwerkborrel op de beursvloer plaats, waarbij ook de winnaars van de Tankstation Challenge in het zonnetje gezet worden. Bekijk het volledige congresprogramma op de website van de Tankstation Vakbeurs.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.