‘Contant geld in de shop wordt steeds minder gangbaar’

Het is een van dé manieren om de omzet in de tankshop te vergroten: het aanbieden van goede koffie. Maar lang niet in elke shop is het betalen bij de automaat even gebruiksvriendelijk. Met CoffeePay van TSG Netherlands kunnen klanten zelf bepalen hoe ze willen afrekenen. “Ook voor de ondernemer biedt het betaalsysteem volop mogelijkheden”, benadrukt Frans Somers, Sales Manager TSG Netherlands.

Met het nieuwe systeem biedt TSG Netherlands allerlei verschillende betaalmogelijkheden aan, zoals cash, NFC (smartphone, red.), barcode en fingerprint. “De laatste is alleen voor personeel bedoeld en kan door de eigenaar zelf geprogrammeerd worden”, vertelt Somers. Het is voor tankstations van groot belang om mee te gaan in nieuwe betaalmethoden, vindt hij. “Klanten verwachten dit. Als ze bijvoorbeeld niet met hun bankpas kunnen betalen, nemen ze geen koffie. Consumenten hebben steeds minder contant geld in hun zak.”

Momenteel is het systeem gekoppeld aan automaten van de merken Franke en Melitta, maar dat kan uitgebreid worden. “We staan open voor alle merken. We zijn ook in gesprek met WMF en hopen snel te kunnen starten met een koppeling.” De omzet bij de koffieautomaat wordt meegenomen in de rapportage van de Fuel POS. “Je krijgt daarmee dus alles in je back-office. In de toekomst komt er zelfs een versie waarbij de consument zelf een product kan scannen en betalen. Dit biedt mogelijkheden voor coffeecorners, waar naast de koffieproducten ook blikjes en koeken verkocht kunnen worden, zonder dat je in de rij hoeft te staan.”

Barcode

Met Coffeepay wordt het volledige betalingsverkeer van de machine afgehandeld. “Tevens combineren we het voorterrein en de shop met de machine. Je kunt voor klanten die tanken bijvoorbeeld automatisch een barcode uitprinten op de kassabon waarmee korting op de koffie gegeven kan worden. Dit gebeurt met unieke barcodes, die dus maar éénmaal ingewisseld kunnen worden.”

CoffeePay maakt deel uit van de Charlie-software, het platform dat data van onder meer voorterrein, shop en carwash combineert. “Naast betalingen kunnen we ook de prijzen en namen van artikelen centraal insturen naar alle koffiemachines in het veld. Daarnaast kunnen we ook loyalty toepassen. Bijvoorbeeld na vijf keer tanken een gratis kopje koffie en punten sparen op koffieaankopen voor een gratis koek.”

Via de bijgeleverde portal kan de eigenaar bovendien zien met welke betaalmethodes er wordt betaald. “Daarnaast vermelden we de dagomzet in het dagrapport van de kassa, zodat je snel inzicht krijgt in de omzet op de koffiemachines. Tevens kunnen we via een telling controleren of al het contante geld wel klopt dat uit de koffiemachine wordt gehaald.”

Voordelen selfservice

Somers schat dat de inkomsten bij selfservice flink hoger uitpakken, tot wel 20 tot 40 procent. “Daarnaast bieden tankstation-eigenaren op dit moment in veel gevallen alleen de mogelijkheid om contant te betalen waardoor de extra inkomsten op die locaties misschien nog wel eens hoger kunnen zijn als je ook NFC accepteert. Daarnaast zal de koppeling met tankbeurten zeker extra omzet opleveren.”

Volgens Somers is dit de oplossing voor alle ondernemers die kwalitatief goede koffie willen verkopen zonder hiervoor personeel in te zetten, interessant. Naast tankstations richt het bedrijf zich ook op onder meer hotels, supermarkten, scholen en universiteiten. Welke betaalmethode in de toekomst leidend gaat worden, weet op dit moment nog niemand. “Bovendien is niet iedere methode kostenefficiënt. Met CoffeePay bieden we momenteel alle moderne methoden aan. En we kunnen er in de toekomst nog andere alternatieven aan toevoegen uiteraard.”

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

‘Contant geld in de shop wordt steeds minder gangbaar’ | MobilityEnergy.com

‘Contant geld in de shop wordt steeds minder gangbaar’

Het is een van dé manieren om de omzet in de tankshop te vergroten: het aanbieden van goede koffie. Maar lang niet in elke shop is het betalen bij de automaat even gebruiksvriendelijk. Met CoffeePay van TSG Netherlands kunnen klanten zelf bepalen hoe ze willen afrekenen. “Ook voor de ondernemer biedt het betaalsysteem volop mogelijkheden”, benadrukt Frans Somers, Sales Manager TSG Netherlands.

Met het nieuwe systeem biedt TSG Netherlands allerlei verschillende betaalmogelijkheden aan, zoals cash, NFC (smartphone, red.), barcode en fingerprint. “De laatste is alleen voor personeel bedoeld en kan door de eigenaar zelf geprogrammeerd worden”, vertelt Somers. Het is voor tankstations van groot belang om mee te gaan in nieuwe betaalmethoden, vindt hij. “Klanten verwachten dit. Als ze bijvoorbeeld niet met hun bankpas kunnen betalen, nemen ze geen koffie. Consumenten hebben steeds minder contant geld in hun zak.”

Momenteel is het systeem gekoppeld aan automaten van de merken Franke en Melitta, maar dat kan uitgebreid worden. “We staan open voor alle merken. We zijn ook in gesprek met WMF en hopen snel te kunnen starten met een koppeling.” De omzet bij de koffieautomaat wordt meegenomen in de rapportage van de Fuel POS. “Je krijgt daarmee dus alles in je back-office. In de toekomst komt er zelfs een versie waarbij de consument zelf een product kan scannen en betalen. Dit biedt mogelijkheden voor coffeecorners, waar naast de koffieproducten ook blikjes en koeken verkocht kunnen worden, zonder dat je in de rij hoeft te staan.”

Barcode

Met Coffeepay wordt het volledige betalingsverkeer van de machine afgehandeld. “Tevens combineren we het voorterrein en de shop met de machine. Je kunt voor klanten die tanken bijvoorbeeld automatisch een barcode uitprinten op de kassabon waarmee korting op de koffie gegeven kan worden. Dit gebeurt met unieke barcodes, die dus maar éénmaal ingewisseld kunnen worden.”

CoffeePay maakt deel uit van de Charlie-software, het platform dat data van onder meer voorterrein, shop en carwash combineert. “Naast betalingen kunnen we ook de prijzen en namen van artikelen centraal insturen naar alle koffiemachines in het veld. Daarnaast kunnen we ook loyalty toepassen. Bijvoorbeeld na vijf keer tanken een gratis kopje koffie en punten sparen op koffieaankopen voor een gratis koek.”

Via de bijgeleverde portal kan de eigenaar bovendien zien met welke betaalmethodes er wordt betaald. “Daarnaast vermelden we de dagomzet in het dagrapport van de kassa, zodat je snel inzicht krijgt in de omzet op de koffiemachines. Tevens kunnen we via een telling controleren of al het contante geld wel klopt dat uit de koffiemachine wordt gehaald.”

Voordelen selfservice

Somers schat dat de inkomsten bij selfservice flink hoger uitpakken, tot wel 20 tot 40 procent. “Daarnaast bieden tankstation-eigenaren op dit moment in veel gevallen alleen de mogelijkheid om contant te betalen waardoor de extra inkomsten op die locaties misschien nog wel eens hoger kunnen zijn als je ook NFC accepteert. Daarnaast zal de koppeling met tankbeurten zeker extra omzet opleveren.”

Volgens Somers is dit de oplossing voor alle ondernemers die kwalitatief goede koffie willen verkopen zonder hiervoor personeel in te zetten, interessant. Naast tankstations richt het bedrijf zich ook op onder meer hotels, supermarkten, scholen en universiteiten. Welke betaalmethode in de toekomst leidend gaat worden, weet op dit moment nog niemand. “Bovendien is niet iedere methode kostenefficiënt. Met CoffeePay bieden we momenteel alle moderne methoden aan. En we kunnen er in de toekomst nog andere alternatieven aan toevoegen uiteraard.”

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.