Spar en AH experimenteren met kassaloos betalen

Brandstof afrekenen kan bij een flink aantal tankstations inmiddels met de smartphone, maar hoe zit het met mobiel betalen in de shop? Spar is woensdag gestart met een kassaloos concept in de winkel op de Hogeschool in Utrecht. Klanten kunnen Skippen en betalen zonder tussenkomst van een kassa. Ze scannen de producten met hun smartphone en rekenen vervolgens af met de betaalapp van Tikkie. Deze manier van betalen zorgt ervoor dat wachten in de rij bij de kassa verleden tijd is. Klanten kunnen snel weer op pad en personeel is niet langer in de weer met contant geld. 

Nadat Spar University in 2013 als eerste winkel startte met 100 procent self-checkout, is het nu tijd voor de tweede stap. De functie is onderdeel van de Spar University app, een applicatie die is ontwikkeld door Social Brothers en die inmiddels op ruim 25.000 smartphones geïnstalleerd is. De ambitie is dat Spar University aan het einde van dit jaar in al haar winkels deze betaalmethode heeft uitgerold. Spar University is de proeftuin van de supermarktketen, met op dit moment negen winkels op universiteitsterreinen.

Tankshops Spar Express

Of er ook plannen zijn om de betaalmethode op korte termijn bij andere locaties van Spar uit te proberen, waaronder de Express-locaties, is nog niet bekend. EG Group werkt op dit moment aan het realiseren van 130 Spar Express-winkels bij tankstations. De eerste 25 shops zijn inmiddels geopend.

Ook Albert Heijn, dat het aantal AH to go-locaties bij tankstations van BP binnenkort uitbreidt van zes naar acht, experimenteert met nieuwe betaalmethoden. Het Zaanse bedrijf heeft een Tap To Go-pilot uitgevoerd waarbij klanten met een Android-smartphone of een speciale pas producten kunnen scannen en automatisch afrekenen. Dit systeem wordt binnenkort uitgebreid naar meer AH to go-locaties.

Proef bij Shell-station

Op welke manier kunnen klanten over vijf of tien jaar hun producten afrekenen in de tankshop? Bij een tankstation in Londen namen ze eerder dit jaar alvast een voorschot op de toekomst. Bij een locatie aan Holloway Road werd onlangs een proef gehouden waarbij niet langer gebruik werd gemaakt van een kassa om te betalen. De klant plaatst daarbij de gekochte producten op een scanplatform. Vervolgens moet een app op de smartphone geopend worden en kan de klant betalen door de mobiel – die gekoppeld is aan een betaal-app (Apple Pay/Android Pay) – tegen een betaalsensor te houden.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Spar en AH experimenteren met kassaloos betalen | MobilityEnergy.com

Spar en AH experimenteren met kassaloos betalen

Brandstof afrekenen kan bij een flink aantal tankstations inmiddels met de smartphone, maar hoe zit het met mobiel betalen in de shop? Spar is woensdag gestart met een kassaloos concept in de winkel op de Hogeschool in Utrecht. Klanten kunnen Skippen en betalen zonder tussenkomst van een kassa. Ze scannen de producten met hun smartphone en rekenen vervolgens af met de betaalapp van Tikkie. Deze manier van betalen zorgt ervoor dat wachten in de rij bij de kassa verleden tijd is. Klanten kunnen snel weer op pad en personeel is niet langer in de weer met contant geld. 

Nadat Spar University in 2013 als eerste winkel startte met 100 procent self-checkout, is het nu tijd voor de tweede stap. De functie is onderdeel van de Spar University app, een applicatie die is ontwikkeld door Social Brothers en die inmiddels op ruim 25.000 smartphones geïnstalleerd is. De ambitie is dat Spar University aan het einde van dit jaar in al haar winkels deze betaalmethode heeft uitgerold. Spar University is de proeftuin van de supermarktketen, met op dit moment negen winkels op universiteitsterreinen.

Tankshops Spar Express

Of er ook plannen zijn om de betaalmethode op korte termijn bij andere locaties van Spar uit te proberen, waaronder de Express-locaties, is nog niet bekend. EG Group werkt op dit moment aan het realiseren van 130 Spar Express-winkels bij tankstations. De eerste 25 shops zijn inmiddels geopend.

Ook Albert Heijn, dat het aantal AH to go-locaties bij tankstations van BP binnenkort uitbreidt van zes naar acht, experimenteert met nieuwe betaalmethoden. Het Zaanse bedrijf heeft een Tap To Go-pilot uitgevoerd waarbij klanten met een Android-smartphone of een speciale pas producten kunnen scannen en automatisch afrekenen. Dit systeem wordt binnenkort uitgebreid naar meer AH to go-locaties.

Proef bij Shell-station

Op welke manier kunnen klanten over vijf of tien jaar hun producten afrekenen in de tankshop? Bij een tankstation in Londen namen ze eerder dit jaar alvast een voorschot op de toekomst. Bij een locatie aan Holloway Road werd onlangs een proef gehouden waarbij niet langer gebruik werd gemaakt van een kassa om te betalen. De klant plaatst daarbij de gekochte producten op een scanplatform. Vervolgens moet een app op de smartphone geopend worden en kan de klant betalen door de mobiel – die gekoppeld is aan een betaal-app (Apple Pay/Android Pay) – tegen een betaalsensor te houden.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.