Regels voor tabaksverpakkingen worden nog strenger

De regels voor het uiterlijk van tabaksproducten worden nog strenger. Decoratieve elementen, zoals reliëf, glimmende letters en een verwijzing naar belangrijke evenementen worden verboden. Dat heeft het kabinet besloten, schrijven diverse landelijke media. De maatregel moet per 1 juli 2017 ingaan. Verdere beperkende maatregelen, zoals neutrale verpakkingen (het zogeheten plain packaging), worden op termijn niet uitgesloten als de branche zich niet aan de regels houdt.

De maatregel komt kort na invoering van grotere waarschuwingen, inclusief horrorverpakkingen. Sinds mei dit jaar moet ongeveer twee derde van een pakje tabak uit waarschuwingen bestaan, in tekst en in beeld. Hoewel deze nieuwe verpakkingen nog niet eens overal in het schap zijn gestroomd, worden toch weer aanvullende maatregelen genomen.

Hippe verpakkingen

De nieuwe regels komen voort uit het beleid om roken onder jongeren te ontmoedigen. Door hippe verpakkingen met bijvoorbeeld glinsteringen, goud en neon worden jongeren verleid om te roken, denkt het kabinet. Ook zijn kenmerkende effecten, waaronder licht- en geurelementen die worden geactiveerd als een pakje wordt geopend, niet meer toegestaan.

De nieuwe regels gaan gelden voor sigaretten, shag, cigarillo’s en (water)pijptabak en gelden voor zowel binnen- als buitenkant. Waarschijnlijk komt er een overgangsperiode van een jaar, met ingang van 1 juli 2017, waarin ook nog oude verpakkingen mogen worden verkocht.

Auteur: Tom van Gurp

Regels voor tabaksverpakkingen worden nog strenger | MobilityEnergy.com

Regels voor tabaksverpakkingen worden nog strenger

De regels voor het uiterlijk van tabaksproducten worden nog strenger. Decoratieve elementen, zoals reliëf, glimmende letters en een verwijzing naar belangrijke evenementen worden verboden. Dat heeft het kabinet besloten, schrijven diverse landelijke media. De maatregel moet per 1 juli 2017 ingaan. Verdere beperkende maatregelen, zoals neutrale verpakkingen (het zogeheten plain packaging), worden op termijn niet uitgesloten als de branche zich niet aan de regels houdt.

De maatregel komt kort na invoering van grotere waarschuwingen, inclusief horrorverpakkingen. Sinds mei dit jaar moet ongeveer twee derde van een pakje tabak uit waarschuwingen bestaan, in tekst en in beeld. Hoewel deze nieuwe verpakkingen nog niet eens overal in het schap zijn gestroomd, worden toch weer aanvullende maatregelen genomen.

Hippe verpakkingen

De nieuwe regels komen voort uit het beleid om roken onder jongeren te ontmoedigen. Door hippe verpakkingen met bijvoorbeeld glinsteringen, goud en neon worden jongeren verleid om te roken, denkt het kabinet. Ook zijn kenmerkende effecten, waaronder licht- en geurelementen die worden geactiveerd als een pakje wordt geopend, niet meer toegestaan.

De nieuwe regels gaan gelden voor sigaretten, shag, cigarillo’s en (water)pijptabak en gelden voor zowel binnen- als buitenkant. Waarschijnlijk komt er een overgangsperiode van een jaar, met ingang van 1 juli 2017, waarin ook nog oude verpakkingen mogen worden verkocht.

Auteur: Tom van Gurp