Belgische politiek wil stevige verhoging van tabaksprijzen

De Belgische christen-democraten willen dat de prijzen van sigaretten met vijftig procent worden verhoogd. De prijs van roltabak (shag) moet zelfs worden verdubbeld bij de zuiderburen. Tevens moet er accijns worden geheven op elektronische ‘rokertjes’, moet tabak met smaakjes zo snel mogelijk worden verboden en moet de leeftijdsgrens voor het kopen van sigaretten worden opgetrokken naar achttien jaar. Dat is nu nog zestien jaar.

Ook ziet de partij de invoering van ‘plain packaging’ wel zitten, waarbij verpakkingen er allemaal hetzelfde uit gaan zien en de merknaam er uitsluitend in neutrale letters op mag staan. Tot slot zou een display-verbod van kracht moeten worden. De maatregelen komen bovenop de recente Belgische belastingverhoging op tabak.

Tabaksgebruik

De christen-democratische partij CD&V wil dat de plannen nog deze regeerperiode worden ingevoerd. Die periode loopt af in 2019. De fractie heeft achttien van de honderdvijftig zetels in het Belgische parlement. Het idee voor verhoging van de leeftijd kan op steun rekenen van de N-VA, die 33 zetels heeft. Hoeveel steun er is voor de andere voorstellen is niet duidelijk. Met de genoemde maatregelen moet het tabaksgebruik worden teruggedrongen bij de zuiderburen.

Voor Nederlandse tankstations in de grensstreek zou een forse verhoging van de tabaksprijzen in België een gunstige ontwikkeling zijn. Het prijsverschil tussen beide landen verandert dan in het voordeel van Nederland, waardoor het massaal kopen van tabak over de grens snel tot het verleden zou kunnen behoren.

Auteur: Tom van Gurp

Belgische politiek wil stevige verhoging van tabaksprijzen | MobilityEnergy.com

Belgische politiek wil stevige verhoging van tabaksprijzen

De Belgische christen-democraten willen dat de prijzen van sigaretten met vijftig procent worden verhoogd. De prijs van roltabak (shag) moet zelfs worden verdubbeld bij de zuiderburen. Tevens moet er accijns worden geheven op elektronische ‘rokertjes’, moet tabak met smaakjes zo snel mogelijk worden verboden en moet de leeftijdsgrens voor het kopen van sigaretten worden opgetrokken naar achttien jaar. Dat is nu nog zestien jaar.

Ook ziet de partij de invoering van ‘plain packaging’ wel zitten, waarbij verpakkingen er allemaal hetzelfde uit gaan zien en de merknaam er uitsluitend in neutrale letters op mag staan. Tot slot zou een display-verbod van kracht moeten worden. De maatregelen komen bovenop de recente Belgische belastingverhoging op tabak.

Tabaksgebruik

De christen-democratische partij CD&V wil dat de plannen nog deze regeerperiode worden ingevoerd. Die periode loopt af in 2019. De fractie heeft achttien van de honderdvijftig zetels in het Belgische parlement. Het idee voor verhoging van de leeftijd kan op steun rekenen van de N-VA, die 33 zetels heeft. Hoeveel steun er is voor de andere voorstellen is niet duidelijk. Met de genoemde maatregelen moet het tabaksgebruik worden teruggedrongen bij de zuiderburen.

Voor Nederlandse tankstations in de grensstreek zou een forse verhoging van de tabaksprijzen in België een gunstige ontwikkeling zijn. Het prijsverschil tussen beide landen verandert dan in het voordeel van Nederland, waardoor het massaal kopen van tabak over de grens snel tot het verleden zou kunnen behoren.

Auteur: Tom van Gurp