Accijnzen op bronwater en sap vijftig procent hoger

Consumenten betalen vanaf volgend jaar ruim vijftig procent meer accijns voor een liter water of vruchtensap. Ook de accijns op frisdrank gaat omhoog, met ongeveer zestien procent. Daardoor betalen consumenten vanaf begin volgend jaar 8,83 cent per liter water, sap of frisdrank. Dat heeft het ministerie van Financiën bekendgemaakt. Dat de heffing op deze dranken omhoog ging, was al bekend. Al was niet duidelijk hoe hoog de nieuwe bedragen zouden worden. Ook de accijnzen op brandstof worden vanaf begin 2016 verhoogd, al gaat het hier om een lagere verhoging dan TankPro eerder berichtte.

In een overzicht van het ministerie staan de nieuwe accijnzen voor 2016. Daaruit blijkt dat de nieuwe tarieven voor dranken fors de hoogte in gaan. Voor sap en water betalen consumenten nu nog 5,70 cent per liter. Voor frisdrank is dat 7,59 cent. Deze bedragen worden gelijkgetrokken vanaf begin volgend jaar naar een tarief van 8,83 cent per liter.

Brandstoffen

De brandstofaccijnzen worden elk jaar gecorrigeerd voor inflatie. Het ministerie had aanvankelijk een verhogingspercentage van 1,005 gecommuniceerd richting de branche. Nu blijkt dat het ministerie toch heeft gekozen voor een lager percentage. De accijnzen op benzine, diesel en lpg worden namelijk ’slechts’ met ongeveer 0,5 procent verhoogd.

De nieuwe accijnstarieven voor brandstoffen per 1 januari 2016 (exclusief voorraadheffing en btw):

  • Benzine gaat van 76,6 cent per liter naar 77,0 cent
  • Diesel gaat van 48,2 cent per liter naar 48,4 cent
  • Lpg gaat van 33,47 cent per kilogram naar 33,63 cent

Lees ook: Frisdrank, sappen en bronwater zwaarder belast

Auteur: Tom van Gurp

Accijnzen op bronwater en sap vijftig procent hoger | MobilityEnergy.com

Accijnzen op bronwater en sap vijftig procent hoger

Consumenten betalen vanaf volgend jaar ruim vijftig procent meer accijns voor een liter water of vruchtensap. Ook de accijns op frisdrank gaat omhoog, met ongeveer zestien procent. Daardoor betalen consumenten vanaf begin volgend jaar 8,83 cent per liter water, sap of frisdrank. Dat heeft het ministerie van Financiën bekendgemaakt. Dat de heffing op deze dranken omhoog ging, was al bekend. Al was niet duidelijk hoe hoog de nieuwe bedragen zouden worden. Ook de accijnzen op brandstof worden vanaf begin 2016 verhoogd, al gaat het hier om een lagere verhoging dan TankPro eerder berichtte.

In een overzicht van het ministerie staan de nieuwe accijnzen voor 2016. Daaruit blijkt dat de nieuwe tarieven voor dranken fors de hoogte in gaan. Voor sap en water betalen consumenten nu nog 5,70 cent per liter. Voor frisdrank is dat 7,59 cent. Deze bedragen worden gelijkgetrokken vanaf begin volgend jaar naar een tarief van 8,83 cent per liter.

Brandstoffen

De brandstofaccijnzen worden elk jaar gecorrigeerd voor inflatie. Het ministerie had aanvankelijk een verhogingspercentage van 1,005 gecommuniceerd richting de branche. Nu blijkt dat het ministerie toch heeft gekozen voor een lager percentage. De accijnzen op benzine, diesel en lpg worden namelijk ’slechts’ met ongeveer 0,5 procent verhoogd.

De nieuwe accijnstarieven voor brandstoffen per 1 januari 2016 (exclusief voorraadheffing en btw):

  • Benzine gaat van 76,6 cent per liter naar 77,0 cent
  • Diesel gaat van 48,2 cent per liter naar 48,4 cent
  • Lpg gaat van 33,47 cent per kilogram naar 33,63 cent

Lees ook: Frisdrank, sappen en bronwater zwaarder belast

Auteur: Tom van Gurp