Kabinet wil verbod op verkoop van e-sigaretten aan jongeren

Er komt een verbod op het verkopen van e-sigaretten aan jongeren onder de achttien jaar. Maandag werd bekend dat staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn een dergelijk verbod zo snel mogelijk wil invoeren. Het verbod geldt zowel voor producten mét nicotine als zonder nicotine. Met de maatregel wil Van Rijn jongeren ontmoedigen om e-sigaretten te gebruiken en wil hij voorkomen dat het product als opstapje dient voor reguliere sigaretten.

Het RIVM heeft onlangs een onderzoek gedaan naar de gevolgen van het gebruik van elektronische tabak. De organisatie concludeert dat de producten minder schadelijk zijn dan normale rokertjes, maar dat er wel gezondheidsrisico’s aan zitten en dat daarom een verkoopverbod aan jongeren onder de achttien jaar wenselijk is.

Rechtszaak

Het verbod is een lang gekoesterde wens van de e-sigarettenbranche. Momenteel loopt een juridische procedure van de Esigbond tegen de Staat. De belangenvereniging voor e-sigarettenproducten en –verkopers eiste in de rechtszaak, die eerder deze maand diende, onder meer dat een verkoopverbod zou worden ingevoerd. Aan die wens komt Van Rijn dus tegemoet.

Wanneer het verbod van kracht wordt, is nog niet duidelijk. De bewindsman geeft in een brief aan de Tweede Kamer aan dat hij de maatregel zo snel mogelijk wil invoeren. Een tijdstip wordt daarbij niet genoemd.

Beperking

Overigens is het nu al zo dat veel tankstations geen elektronische sigaretten verkopen aan jongeren onder de achttien jaar. Tot dusver is dit een beperking die verkopers zichzelf hebben opgelegd. Een wettelijk verbod zit er echter aan te komen.

Lees ook: E-sigarettenbranche start rechtszaak tegen de Staat

Auteur: Tom van Gurp

Kabinet wil verbod op verkoop van e-sigaretten aan jongeren | MobilityEnergy.com

Kabinet wil verbod op verkoop van e-sigaretten aan jongeren

Er komt een verbod op het verkopen van e-sigaretten aan jongeren onder de achttien jaar. Maandag werd bekend dat staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn een dergelijk verbod zo snel mogelijk wil invoeren. Het verbod geldt zowel voor producten mét nicotine als zonder nicotine. Met de maatregel wil Van Rijn jongeren ontmoedigen om e-sigaretten te gebruiken en wil hij voorkomen dat het product als opstapje dient voor reguliere sigaretten.

Het RIVM heeft onlangs een onderzoek gedaan naar de gevolgen van het gebruik van elektronische tabak. De organisatie concludeert dat de producten minder schadelijk zijn dan normale rokertjes, maar dat er wel gezondheidsrisico’s aan zitten en dat daarom een verkoopverbod aan jongeren onder de achttien jaar wenselijk is.

Rechtszaak

Het verbod is een lang gekoesterde wens van de e-sigarettenbranche. Momenteel loopt een juridische procedure van de Esigbond tegen de Staat. De belangenvereniging voor e-sigarettenproducten en –verkopers eiste in de rechtszaak, die eerder deze maand diende, onder meer dat een verkoopverbod zou worden ingevoerd. Aan die wens komt Van Rijn dus tegemoet.

Wanneer het verbod van kracht wordt, is nog niet duidelijk. De bewindsman geeft in een brief aan de Tweede Kamer aan dat hij de maatregel zo snel mogelijk wil invoeren. Een tijdstip wordt daarbij niet genoemd.

Beperking

Overigens is het nu al zo dat veel tankstations geen elektronische sigaretten verkopen aan jongeren onder de achttien jaar. Tot dusver is dit een beperking die verkopers zichzelf hebben opgelegd. Een wettelijk verbod zit er echter aan te komen.

Lees ook: E-sigarettenbranche start rechtszaak tegen de Staat

Auteur: Tom van Gurp