Tabaksverpakkingen krijgen binnen jaar afschrikwekkende foto’s

Op verpakkingen tabak en shag komen waarschijnlijk binnen een jaar afbeeldingen die rokers moeten afschrikken. Sinds 2002 staan er alleen tekstwaarschuwingen op, maar dat vindt de staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn niet genoeg. De afbeeldingen en de tekst samen moeten zo’n 65 procent van de verpakking beslaan. De huidige waarschuwingen vormen nu nog tussen de dertig en de veertig procent. Vrijdag praat het kabinet over de voorstellen van de bewindsman.

Tegelijkertijd wordt ook het voorstel van Van Rijn besproken omtrent het instellen van een leeftijdsgrens van achttien jaar voor het kopen van e-sigaretten. Jongeren onder de achttien jaar mogen nu nog wel elektronische rokertjes kopen, maar de staatssecretaris wil dat een halt toe roepen.

Hoeveelheid

Ook verandert de minimale hoeveelheid sigaretten per pakje. Dat minimum ligt nu nog op negentien stuks per verpakking. Dat wordt in de nieuwe regels twintig sigaretten. Voor shag veranderen de regels ook. Het minimum wordt in de nieuwe plannen vastgesteld op dertig gram. Momenteel is er nog geen minimale hoeveelheid. Met de maatregelen moeten rokers worden ontmoedigd om door te gaan en moet vooral worden voorkomen dat jongeren eraan beginnen.

De plannen zijn nog niet honderd procent zeker. Het kabinet en de Tweede en Eerste Kamer moeten zich nog buigen over de voorstellen. Toch zijn er niet al te veel wijzigingen te verwachten. De plannen van Van Rijn zijn namelijk een uitwerking van Europese richtlijnen, die vorig jaar zijn opgesteld door de EU en die de lidstaten moeten verwerken in hun nationale wetgeving.

Lees ook: Waarschuwingen op tabaksverpakkingen worden nog groter

Auteur: Tom van Gurp

Tabaksverpakkingen krijgen binnen jaar afschrikwekkende foto’s | MobilityEnergy.com

Tabaksverpakkingen krijgen binnen jaar afschrikwekkende foto’s

Op verpakkingen tabak en shag komen waarschijnlijk binnen een jaar afbeeldingen die rokers moeten afschrikken. Sinds 2002 staan er alleen tekstwaarschuwingen op, maar dat vindt de staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn niet genoeg. De afbeeldingen en de tekst samen moeten zo’n 65 procent van de verpakking beslaan. De huidige waarschuwingen vormen nu nog tussen de dertig en de veertig procent. Vrijdag praat het kabinet over de voorstellen van de bewindsman.

Tegelijkertijd wordt ook het voorstel van Van Rijn besproken omtrent het instellen van een leeftijdsgrens van achttien jaar voor het kopen van e-sigaretten. Jongeren onder de achttien jaar mogen nu nog wel elektronische rokertjes kopen, maar de staatssecretaris wil dat een halt toe roepen.

Hoeveelheid

Ook verandert de minimale hoeveelheid sigaretten per pakje. Dat minimum ligt nu nog op negentien stuks per verpakking. Dat wordt in de nieuwe regels twintig sigaretten. Voor shag veranderen de regels ook. Het minimum wordt in de nieuwe plannen vastgesteld op dertig gram. Momenteel is er nog geen minimale hoeveelheid. Met de maatregelen moeten rokers worden ontmoedigd om door te gaan en moet vooral worden voorkomen dat jongeren eraan beginnen.

De plannen zijn nog niet honderd procent zeker. Het kabinet en de Tweede en Eerste Kamer moeten zich nog buigen over de voorstellen. Toch zijn er niet al te veel wijzigingen te verwachten. De plannen van Van Rijn zijn namelijk een uitwerking van Europese richtlijnen, die vorig jaar zijn opgesteld door de EU en die de lidstaten moeten verwerken in hun nationale wetgeving.

Lees ook: Waarschuwingen op tabaksverpakkingen worden nog groter

Auteur: Tom van Gurp