ICT-ondernemer start franchiseformule voor onbemande stations

Internet-ondernemer Jan-Harmen Akkerman is gestart met een nieuwe onbemande tankstationformule: TanQyou. Daarbij staan digitale loyaliteitsprogramma’s centraal. De eerste locatie is vorig jaar opengegaan in Franeker en later dit jaar moeten er enkele nieuwe stations aan worden toegevoegd. Tevens wil de ondernemer het concept beschikbaar stellen voor andere exploitanten, bij voorkeur als franchise.

Akkerman (zie foto onder dit artikel) heeft geen verleden in de petrolbranche, maar was actief als ondernemer in de ICT en in de markt elektronica/witgoed. Dat laatste was met het bedrijf electrokoopjes.nl, dat in 2011 werd verkocht aan Harense Smid. “Het begon echter weer te kriebelen na die transactie. Toen heb ik het besloten om in de petrolbranche te stappen. En met die stap ben ik de afgelopen jaren bezig geweest.”

Onbemand

“Je ziet de markt verschuiven naar onbemand tanken. Maar veel onbemande formules zijn niet in staat om een duidelijk ‘unique selling point’ toe te voegen aan hun dienstverlening. Bij een onbemand station heb je niet die vriendelijke medewerker die het verschil kan maken, en is er niet of nauwelijks sprake van loyaliteit. Daardoor weet je niet wie je klanten zijn. Maar als je dat wél weet, kun je daar voordelen aan verbinden voor je klanten.”

De ondernemer ontwikkelde een onbemand concept, waarbij het verzamelen van klantgegevens en de daarbij behorende loyalty-mogelijkheden centraal staan. “Doel was om een laagdrempelig systeem te ontwikkelen, zonder wachtwoorden aan de pomp of spaarpassen.”

Touchscreen

Als klanten komen tanken in Franeker kunnen ze bij een touchscreen aan de pomp zich registreren. “En uiteraard beloon ik die consumenten door ze voordelen te bieden. Als ze bijvoorbeeld een bepaald aantal liters hebben getankt, krijgen ze een pushbericht dat er op bepaalde momenten tegen zeer scherpe prijzen kan worden getankt, het Happy Hour. Ook krijgt de klant op basis van zijn of haar interesses persoonlijke advertenties aangeboden.”

“Daarnaast kunnen ze meedingen naar de periodieke prijzenpot. Dan moet je denken aan prijzen als een flatscreen-tv of een reischeque ter waarde van vijfhonderd euro. Hoe meer liters je tankt, hoe groter de kans dat je wint.” Naar eigen zeggen is TanQyou het enige tankstation met een kansspelvergunning.

App

Via een persoonlijk account op de website, of via een app, heeft de klant directe inzage in zijn persoonlijke winkans en heeft hij ook een gratis fiscaal juiste brandstofadministratie. “Inmiddels heeft zo’n veertig procent van de klanten zich geregistreerd. De anderen tanken anoniem.”

Klanten worden bij een vervolgbezoek door een combinatie van technieken als ‘3d mask scanning’ en kentekenherkenning automatisch geïdentificeerd, waarbij voor de kentekens, gebruik wordt gemaakt van BigBrother-camera’s. De vergaarde spaarpunten en de transactie worden automatisch bijgeschreven in het klantenaccount.

Franchise

Zoals gezegd wil Akkerman het concept aanbieden aan andere ondernemers. Het is volgens hem met name geschikt voor stations die jaarlijks tussen de 1 en 3 miljoen liter verkopen. De formule is niet alleen in franchisevorm, maar ook als huurconstructie beschikbaar. Voor de uitbreiding heeft Akkerman zichzelf zeer hoge doelen gesteld. In 2018 moet een netwerk zijn gerealiseerd van zo’n dertig vestigingen.

“We hebben verschillende grondposities en de procedures voor bouwvergunningen lopen. Daarnaast zijn we in gesprek met diverse geïnteresseerde ondernemers. Nog dit jaar moeten er enkele vestigingen bij komen. Volgend jaar willen we er nog zo’n tien extra realiseren en in 2018 moet het aantal van dertig worden gehaald.”

Jan-Harmen Akkerman

Bekijk een video van het nieuwe concept:

Auteur: Tom van Gurp

ICT-ondernemer start franchiseformule voor onbemande stations | MobilityEnergy.com

ICT-ondernemer start franchiseformule voor onbemande stations

Internet-ondernemer Jan-Harmen Akkerman is gestart met een nieuwe onbemande tankstationformule: TanQyou. Daarbij staan digitale loyaliteitsprogramma’s centraal. De eerste locatie is vorig jaar opengegaan in Franeker en later dit jaar moeten er enkele nieuwe stations aan worden toegevoegd. Tevens wil de ondernemer het concept beschikbaar stellen voor andere exploitanten, bij voorkeur als franchise.

Akkerman (zie foto onder dit artikel) heeft geen verleden in de petrolbranche, maar was actief als ondernemer in de ICT en in de markt elektronica/witgoed. Dat laatste was met het bedrijf electrokoopjes.nl, dat in 2011 werd verkocht aan Harense Smid. “Het begon echter weer te kriebelen na die transactie. Toen heb ik het besloten om in de petrolbranche te stappen. En met die stap ben ik de afgelopen jaren bezig geweest.”

Onbemand

“Je ziet de markt verschuiven naar onbemand tanken. Maar veel onbemande formules zijn niet in staat om een duidelijk ‘unique selling point’ toe te voegen aan hun dienstverlening. Bij een onbemand station heb je niet die vriendelijke medewerker die het verschil kan maken, en is er niet of nauwelijks sprake van loyaliteit. Daardoor weet je niet wie je klanten zijn. Maar als je dat wél weet, kun je daar voordelen aan verbinden voor je klanten.”

De ondernemer ontwikkelde een onbemand concept, waarbij het verzamelen van klantgegevens en de daarbij behorende loyalty-mogelijkheden centraal staan. “Doel was om een laagdrempelig systeem te ontwikkelen, zonder wachtwoorden aan de pomp of spaarpassen.”

Touchscreen

Als klanten komen tanken in Franeker kunnen ze bij een touchscreen aan de pomp zich registreren. “En uiteraard beloon ik die consumenten door ze voordelen te bieden. Als ze bijvoorbeeld een bepaald aantal liters hebben getankt, krijgen ze een pushbericht dat er op bepaalde momenten tegen zeer scherpe prijzen kan worden getankt, het Happy Hour. Ook krijgt de klant op basis van zijn of haar interesses persoonlijke advertenties aangeboden.”

“Daarnaast kunnen ze meedingen naar de periodieke prijzenpot. Dan moet je denken aan prijzen als een flatscreen-tv of een reischeque ter waarde van vijfhonderd euro. Hoe meer liters je tankt, hoe groter de kans dat je wint.” Naar eigen zeggen is TanQyou het enige tankstation met een kansspelvergunning.

App

Via een persoonlijk account op de website, of via een app, heeft de klant directe inzage in zijn persoonlijke winkans en heeft hij ook een gratis fiscaal juiste brandstofadministratie. “Inmiddels heeft zo’n veertig procent van de klanten zich geregistreerd. De anderen tanken anoniem.”

Klanten worden bij een vervolgbezoek door een combinatie van technieken als ‘3d mask scanning’ en kentekenherkenning automatisch geïdentificeerd, waarbij voor de kentekens, gebruik wordt gemaakt van BigBrother-camera’s. De vergaarde spaarpunten en de transactie worden automatisch bijgeschreven in het klantenaccount.

Franchise

Zoals gezegd wil Akkerman het concept aanbieden aan andere ondernemers. Het is volgens hem met name geschikt voor stations die jaarlijks tussen de 1 en 3 miljoen liter verkopen. De formule is niet alleen in franchisevorm, maar ook als huurconstructie beschikbaar. Voor de uitbreiding heeft Akkerman zichzelf zeer hoge doelen gesteld. In 2018 moet een netwerk zijn gerealiseerd van zo’n dertig vestigingen.

“We hebben verschillende grondposities en de procedures voor bouwvergunningen lopen. Daarnaast zijn we in gesprek met diverse geïnteresseerde ondernemers. Nog dit jaar moeten er enkele vestigingen bij komen. Volgend jaar willen we er nog zo’n tien extra realiseren en in 2018 moet het aantal van dertig worden gehaald.”

Jan-Harmen Akkerman

Bekijk een video van het nieuwe concept:

Auteur: Tom van Gurp