Bunschotens tankstation strijdt met fullservice tegen prijsvechters

De Bunschotense pomphouder Jaap van den Hoogen wil niet meegaan in het prijsgeweld van zijn concurrenten. Hij gelooft dat service, een uitgebreid assortiment en een sterke binding met de eigen regio ook volop rendement kan bieden voor tankstations. Hij verbouwde onlangs zijn BP-vestiging en ontwikkelde een eigen shopformule, waarin streekproducten, aanvullende diensten en veel aandacht voor de klant centraal staan.

Binnen een straal van enkele honderden meters zitten een Gulf en een Tango, die beide niet terugdeinzen voor fikse pompkortingen. Van den Hoogen gaat daar niet in mee. ”Ik denk dat ieder station hier zijn eigen klantengroep heeft.”

Opening

Hij verbouwde eerder dit jaar zijn station, waarvan de officiële opening onlangs plaatsvond. ”Het was echt tijd geworden voor een verbouwing. De tegels die er lagen, moesten we regelmatig opnieuw kitten, wat maar voor korte tijd werkte. De shop wilden we groter maken en het station was vanaf de weg niet goed te zien.”

De tankshop werd fors uitgebreid en grofweg driemaal zo groot geworden. De tankstation-ondernemer heeft de verbouwing aangegrepen om ook het concept van zijn winkel eens onder de loep genomen. Hij ging voor inspiratie langs bij de tankstations van Scheiwijk voor Fijnproevers aan de A27 en besloot diverse elementen daarvan over te nemen in Bunschoten.

Steigerhout

Zo is er veel steigerhout verwerkt in het interieur en staan centraal in de shop twee houten piramides, met daarop metalen bakken met artikelen erin (zie foto’s onderaan dit artikel). Tevens is ruimte vrijgemaakt voor een houten tafel met enkele zitplaatsen.

Hoewel er BP op de luifel staat, koos hij niet voor het BP-shopconcept. Hij wilde zelf iets ontwikkelen, met daarin ruimte voor producten van lokale bedrijven, bijvoorbeeld brood van de plaatselijke bakker, voorverpakte avondmaaltijden van de lokale groenteboer en paling van de plaatselijke vishandel.

Tanken

”Die leveranciers komen regelmatig bij mij tanken. Je hebt hier in het dorp veel ambulante handel en die tanken hier. Dan is het mooi als ik ook producten bij hen kan afnemen. We zijn een station dat echt een sterke band heeft met het dorp.”

”Ik geloof ook in persoonlijk contact. Ieder personeelslid begroet hier de klanten, of ze nou komen tanken, de auto wassen of naar de bijbehorende showroom komen. Ik vind dat zelf ook prettig. Als ik ergens betaal, wil ik even contact.”

Cng

Ook van verder weg komen klanten het station toe. Van den Hoogen verkoopt namelijk cng, ’compressed natural gas’ ofwel aardgas onder druk. Een alternatieve brandstof die minder schadelijke stoffen uitstoot dan benzine. Medewerkers van gemeente Bunschoten-Spakenburg rijden op de duurzame brandstof, net als ambtenaren van buurgemeente Nijkerk. Beide overheden tanken dat bij de Bunschotense BP. Daarnaast is een afvalverwerker met cng-voertuigen vaste klant bij het station.

”Dergelijke auto’s rijden vaak ook op diesel of benzine, die ze dan meteen ook bij ons komen tanken. En de klanten nemen nog weleens iets mee uit de tankshop. Op die manier levert zo’n vulpunt toch nog best wat op.”

Voorterrein

Niet alleen de shop maar ook het voorterrein ging op de schop, net als de naastgelegen Opel-showroom, die ook onderdeel is van het bedrijf. Opvallend op het voorterrein is één van de nieuwe Gilbarco-pompen waaruit vier verschillende brandstoffen kunnen worden getankt: cng, euro 95, diesel en lpg. Niet eerder plaatste Gilbarco-distributeur Mokobouw een pomp met een dergelijke productencombinatie in Nederland.

De multidispenser is geplaatst op de plek waar eerst een lpg-opstelplaats was. Omdat bij veel stations de verkoop van autogas terugloopt, zijn ondernemers op zoek naar mogelijkheden om de opstelplaats weer rendabel te maken. ”En door het plaatsen van een dispenser met vier verschillende brandstoffen wordt zo’n plek wel rendabel”, legt Leon Jeekel van Mokobouw uit. ”Op deze manier kun je lpg toch behouden voor je station.”

Een ander voordeel is dat de onderhoudskosten minder worden. ”Je hebt bijvoorbeeld maar één telwerk voor vier brandstoffen. Dat vermindert de kosten aanzienlijk.” Als een ondernemer besluit om een lpg-vulpunt te vervangen door een dergelijke multidispenser, moet wel de vloeistofdichte vloer worden uitgebreid. Bij een opstelplaats waar uitsluitend lpg wordt verkocht, is dit niet nodig. Het autogas verdampt immers.

PostNL

Om zichzelf nog meer als fullservice station op de Bunschotense kaart te zetten, heeft Van den Hoogen ook een servicepunt van PostNL op zijn vestiging. Het gaat hierbij niet om uitsluitend het afhalen van pakketten, maar bijvoorbeeld ook om postbussen van bedrijven. ”Alle bedrijven uit de omgeving die een postbus hebben, komen elke ochtend hier hun post ophalen.”

PostNL huurt een ruimte in de shop van Van den Hoogen en betaalt daarnaast een bedrag per poststuk. Tijdens de drukke uren in de ochtend en avond is een medewerker aanwezig die zich voornamelijk bezighoudt met het verwerken van de post. Deze medewerkers is in dienst bij Van den Hoogen. De post-activiteiten gedurende de rest van de dag, bijvoorbeeld brieven en pakketten die mensen willen versturen, worden gedaan door andere personeelsleden.

Tom van Gurp

BP Bunschoten shop frisdrank
BP Bunschoten Post NL
BP Bunschoten shop2
BP Bunschoten tankstation

BP Bunschoten shop1

Auteur: Tom van Gurp

Bunschotens tankstation strijdt met fullservice tegen prijsvechters | MobilityEnergy.com

Bunschotens tankstation strijdt met fullservice tegen prijsvechters

De Bunschotense pomphouder Jaap van den Hoogen wil niet meegaan in het prijsgeweld van zijn concurrenten. Hij gelooft dat service, een uitgebreid assortiment en een sterke binding met de eigen regio ook volop rendement kan bieden voor tankstations. Hij verbouwde onlangs zijn BP-vestiging en ontwikkelde een eigen shopformule, waarin streekproducten, aanvullende diensten en veel aandacht voor de klant centraal staan.

Binnen een straal van enkele honderden meters zitten een Gulf en een Tango, die beide niet terugdeinzen voor fikse pompkortingen. Van den Hoogen gaat daar niet in mee. ”Ik denk dat ieder station hier zijn eigen klantengroep heeft.”

Opening

Hij verbouwde eerder dit jaar zijn station, waarvan de officiële opening onlangs plaatsvond. ”Het was echt tijd geworden voor een verbouwing. De tegels die er lagen, moesten we regelmatig opnieuw kitten, wat maar voor korte tijd werkte. De shop wilden we groter maken en het station was vanaf de weg niet goed te zien.”

De tankshop werd fors uitgebreid en grofweg driemaal zo groot geworden. De tankstation-ondernemer heeft de verbouwing aangegrepen om ook het concept van zijn winkel eens onder de loep genomen. Hij ging voor inspiratie langs bij de tankstations van Scheiwijk voor Fijnproevers aan de A27 en besloot diverse elementen daarvan over te nemen in Bunschoten.

Steigerhout

Zo is er veel steigerhout verwerkt in het interieur en staan centraal in de shop twee houten piramides, met daarop metalen bakken met artikelen erin (zie foto’s onderaan dit artikel). Tevens is ruimte vrijgemaakt voor een houten tafel met enkele zitplaatsen.

Hoewel er BP op de luifel staat, koos hij niet voor het BP-shopconcept. Hij wilde zelf iets ontwikkelen, met daarin ruimte voor producten van lokale bedrijven, bijvoorbeeld brood van de plaatselijke bakker, voorverpakte avondmaaltijden van de lokale groenteboer en paling van de plaatselijke vishandel.

Tanken

”Die leveranciers komen regelmatig bij mij tanken. Je hebt hier in het dorp veel ambulante handel en die tanken hier. Dan is het mooi als ik ook producten bij hen kan afnemen. We zijn een station dat echt een sterke band heeft met het dorp.”

”Ik geloof ook in persoonlijk contact. Ieder personeelslid begroet hier de klanten, of ze nou komen tanken, de auto wassen of naar de bijbehorende showroom komen. Ik vind dat zelf ook prettig. Als ik ergens betaal, wil ik even contact.”

Cng

Ook van verder weg komen klanten het station toe. Van den Hoogen verkoopt namelijk cng, ’compressed natural gas’ ofwel aardgas onder druk. Een alternatieve brandstof die minder schadelijke stoffen uitstoot dan benzine. Medewerkers van gemeente Bunschoten-Spakenburg rijden op de duurzame brandstof, net als ambtenaren van buurgemeente Nijkerk. Beide overheden tanken dat bij de Bunschotense BP. Daarnaast is een afvalverwerker met cng-voertuigen vaste klant bij het station.

”Dergelijke auto’s rijden vaak ook op diesel of benzine, die ze dan meteen ook bij ons komen tanken. En de klanten nemen nog weleens iets mee uit de tankshop. Op die manier levert zo’n vulpunt toch nog best wat op.”

Voorterrein

Niet alleen de shop maar ook het voorterrein ging op de schop, net als de naastgelegen Opel-showroom, die ook onderdeel is van het bedrijf. Opvallend op het voorterrein is één van de nieuwe Gilbarco-pompen waaruit vier verschillende brandstoffen kunnen worden getankt: cng, euro 95, diesel en lpg. Niet eerder plaatste Gilbarco-distributeur Mokobouw een pomp met een dergelijke productencombinatie in Nederland.

De multidispenser is geplaatst op de plek waar eerst een lpg-opstelplaats was. Omdat bij veel stations de verkoop van autogas terugloopt, zijn ondernemers op zoek naar mogelijkheden om de opstelplaats weer rendabel te maken. ”En door het plaatsen van een dispenser met vier verschillende brandstoffen wordt zo’n plek wel rendabel”, legt Leon Jeekel van Mokobouw uit. ”Op deze manier kun je lpg toch behouden voor je station.”

Een ander voordeel is dat de onderhoudskosten minder worden. ”Je hebt bijvoorbeeld maar één telwerk voor vier brandstoffen. Dat vermindert de kosten aanzienlijk.” Als een ondernemer besluit om een lpg-vulpunt te vervangen door een dergelijke multidispenser, moet wel de vloeistofdichte vloer worden uitgebreid. Bij een opstelplaats waar uitsluitend lpg wordt verkocht, is dit niet nodig. Het autogas verdampt immers.

PostNL

Om zichzelf nog meer als fullservice station op de Bunschotense kaart te zetten, heeft Van den Hoogen ook een servicepunt van PostNL op zijn vestiging. Het gaat hierbij niet om uitsluitend het afhalen van pakketten, maar bijvoorbeeld ook om postbussen van bedrijven. ”Alle bedrijven uit de omgeving die een postbus hebben, komen elke ochtend hier hun post ophalen.”

PostNL huurt een ruimte in de shop van Van den Hoogen en betaalt daarnaast een bedrag per poststuk. Tijdens de drukke uren in de ochtend en avond is een medewerker aanwezig die zich voornamelijk bezighoudt met het verwerken van de post. Deze medewerkers is in dienst bij Van den Hoogen. De post-activiteiten gedurende de rest van de dag, bijvoorbeeld brieven en pakketten die mensen willen versturen, worden gedaan door andere personeelsleden.

Tom van Gurp

BP Bunschoten shop frisdrank
BP Bunschoten Post NL
BP Bunschoten shop2
BP Bunschoten tankstation

BP Bunschoten shop1

Auteur: Tom van Gurp