Tankstation-exploitant Easy Tank failliet door grensprobleem

De torenhoge brandstofaccijnzen in Nederland hebben een nieuw slachtoffer geëist. Tankstation-exploitant Easy Tank is failliet verklaard, nadat het in anderhalf jaar tachtig procent van de omzet kwijtraakte bij haar drie locaties. De schuld van het bedrijf is daardoor opgelopen tot een bedrag van drie à vier ton, waarvan een groot deel verschuldigd is aan brandstofleverancier Oliehandel Bergh. De stations in Hengelo, Glanerbrug en Albergen worden overgenomen door OQ Value, waar Oliehandel Bergh onderdeel van uit maakt.

Easy Tank is in 2001 opgericht en draaide naar eigen zeggen prima, tot aan de btw-verhoging van drie jaar geleden. ”Toen die btw omhoog ging van 19 naar 21 procent, kwam er bij bijvoorbeeld benzine zo’n drie cent per liter bovenop”, legt eigenaar Wilco Strijbosch uit. ”Toen merkte ik voor het eerst dat het rustiger werd op mijn stations.”

Nekslag

De nekslag kreeg het bedrijf vorig jaar, toen de accijnzen op brandstoffen fors omhoog gingen. Er kwam op diesel en lpg respectievelijk drie en zeven cent per liter bij, exclusief inflatiecorrectie. Over die verhogingen kwam ook nog eens extra btw. Daardoor liepen de brandstofprijzen bij de vestigingen van Strijbosch nog verder uit de pas met die in Duitsland. In anderhalf jaar tijd raakte de ondernemer 3,5 miljoen liter kwijt, omdat de klanten massaal de grens over trokken.

”Het prijsverschil met de Duitse stations was gemiddeld vijftien cent per liter bij benzine en zeven cent per liter bij diesel. Daar kun je niet tegenop. Ik wil met iedereen de concurrentie aangaan, maar met het buitenland is het niet te doen. Voor kleine ondernemers zoals ik, is het lastig aan de grens. Mijn overheadkosten moet ik verdelen over drie stations. Als je groter bent, is het ook niet makkelijk. Maar dan kun je die kosten wel verdelen over meer locaties.”

Bedrijfsresultaten

Ook uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat de resultaten van het bedrijf de laatste jaren snel minder werden. Het negatieve eigen vermogen liep in twee jaar tijd op van dertienduizend euro in 2011 naar meer dan honderdduizend euro in 2013. Gegevens over 2014 zijn niet beschikbaar, net als de winst- en verliesrekeningen van afgelopen jaren.

De drie stations in de Twentse regio werden geëxploiteerd onder het Easy Tank-merk, niet te verwarren met de Tank Easy-formule van brandstofhandelaar DC Berkel. Strijbosch exploiteerde alleen de voorterreinen, waar brandstoffen van Shell werden verkocht. ”Ik heb veel verstand van brandstof verkopen, maar minder van het runnen van een shop. Daarom beperkte ik me tot de voorterreinen.”

Bij de stations zitten wel shops (Glanerbrug en Albergen) en wasgelegenheden (Glanerbrug en Hengelo), maar die worden verhuurd aan andere ondernemers en zijn nog steeds open. De tankshop en carwash in Glanerbrug worden uitgebaat door Carwash De Rijk, de shop in Albergen door de familie Rikmanspoel en de wasboxen in Hengelo door Van Benthem Wasboxen.

Grens

Door de accijnsverschillen met Duitsland kelderde vooral de brandstofverkoop in Glanerbrug en Hengelo fors. Die stations liggen minder dan tien kilometer van de grens. Hoewel de vestiging in Albergen verder van Duitsland af ligt, namelijk zo’n dertig kilometer, daalden de verkopen ook daar.

”Over de grens is alles goedkoper. Brandstof, sigaretten, shag en ook de boodschappen. De tankstationbranche is niet de enige die het moeilijk heeft aan de grens. Andere sectoren worden ook getroffen. Ik ken een gezin dat wekelijks naar Duitsland rijdt en daardoor veertig euro per week bespaart. Dat is tweeduizend euro per jaar.”

Nieuwe eigenaar

De tankstation-ondernemer probeerde de laatste tijd om de stations van de hand te doen, maar slaagde daar niet in. Nu het faillissement is uitgesproken, is met OQ Value dus alsnog een nieuwe eigenaar gevonden. Het bedrijf gaat, net als Easy Tank, alleen de voorterreinen exploiteren en de shops en wasgelegenheden verhuren aan de huidige exploitanten.

OQ Value is een brandstofhandelaar die een netwerk van twaalf stations exploiteert, exclusief de drie overgenomen locaties van Easy Tank. Die twaalf vestigingen liggen voornamelijk in de regio’s Zeeland en Oost-Nederland. Tevens heeft het twee stations in Tiel en Ter Aar. Het bedrijf nam enkele jaren geleden Oliehandel Bergh uit Didam over. Eigenaar Strijbosch van het failliete Easy Tank is ook account manager Oost-Nederland bij OQ Value.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp