BrandOil kiest voor afwijkend shopconcept in ‘vlaggenschip’

Brandstofhandelaar BrandOil bouwt momenteel in Zutphen zijn grootste station. Met tweehonderd vierkante meter shopruimte en vijf pompeilanden wil het familiebedrijf aan zijn thuisstad ‘laten zien wat we kunnen’, zoals mede-eigenaar Cor Brandsma het verwoordt. Eind dit jaar moet de fullservice-vestiging opgeleverd worden. ”We willen het traditionele tankshop-concept loslaten en de bakery het centrum maken van de winkel.”

Het station wordt dan ook niet voorzien van een aparte kooi, maar krijgt een shop (zie artist impressions onderaan dit artikel) waarbij de bakery het middelpunt is, met een lange, lage counter. ”Met de bakkerij-producten behaal je toch het meeste rendement. We willen de tankende klant graag verleiden en hebben liever dat hij een broodje koopt dan een candybar”, legt Brandsma uit. “De tankshop krijgt veel meer het idee van een belevingsruimte.”

Brandstof

“We moeten natuurlijk wel voorkomen dat de klant, die uitsluitend brandstof af hoeft te rekenen, moet wachten op mensen die een broodje kopen. Daarom plaatsen we een snelkassa achter de broodjesbalie, speciaal voor de tankers. Die vormen uiteindelijk toch het hart van je bedrijf.”

De nieuwe vestiging komt te liggen aan een turborotonde van de randweg rondom Zutphen, bij bedrijventerrein De Mars. “Iedereen die straks Zutphen binnenkomt vanaf de kant van Deventer passeert het station.” De vestiging is een vervanger van een locatie elders in de stad, die opereert als kleiner buurtstation.

Broodjes

De nieuwe vestiging wordt echter een stuk groter. ”Als we de kans krijgen om een nieuw station te bouwen in onze thuisstad, willen we die gelegenheid meteen aangrijpen om iets moois neer te zetten.” Zodra de nieuwe vestiging open gaat, sluit de andere haar deuren.

De bedrijven die gevestigd zijn op De Mars vormen een belangrijk afzetkanaal voor het station. ”We willen broodjes bij die bedrijven gaan bezorgen en willen het in de toekomst mogelijk maken om die bestellingen via internet te plaatsen.” Qua foodbedrijven is het aanbod beperkt op het indrustrieterrein en daar wil BrandOil gebruik van maken. Voor de klanten die in de shop zelf hun broodjes of andere artikelen kopen, worden tafels en krukken neergezet. Ook kunnen klanten hun laptop inpluggen op het station, waar tevens een wifi-netwerk beschikbaar is.

Tankstation

De bouw van de vestiging kan worden gevolgd via een webcam. Op de rotonde waar het station naast ligt, zijn door wegbeheerder Provincie Gelderland camera’s geplaatst. Enkele daarvan kijken uit op het bouwterrein. ”De camera’s hingen er toch al, dus waarom zou je daar geen gebruik van maken”, is de redenering van Brandsma.

Bij het tankstation komt ook een carwash, die bestaat uit een roll-over en drie zelfwasboxen. Om een complete wasstraat in te richten, is niet de keuze van BrandOil. Bij een kettingwasstraat moeten ook medewerkers aanwezig zijn. Maar het bedrijf wil het personeel vooral inzetten bij het tanken en de shop.

Blue One

Er komen vier multi-dispensers op vier pompeilanden, met acht opstelplaatsen. Daarnaast komt een pompeiland met twee opstelplaatsen, speciaal voor trucks. Uiteraard kunnen klanten de traditionele brandstoffen benzine, diesel en lpg tanken, maar de exploitant biedt tevens Blue One en Ad Blue aan. Ook komt er een laadpaal voor elektrische voertuigen.

Hoeveel het station gaat kosten, deelt Brandsma niet mee. ”Maar we zijn niet zuinig geweest bij de realisatie. Dit moet echt ons grootste en mooiste station worden. Dat staat nu niet in Zutphen. Maar dat is wel onze thuisstad en daar willen we laten zien wat we kunnen.”

Amigo

BrandOil is sinds 1982 actief in de oliehandel en heeft momenteel 95 tankstations, met de merken Amigo, Compaan en BrandOil. Vijftig daarvan zijn onbemand, de overige zijn bemand. Op 25 vestigingen wordt met dealers gewerkt, de overige locaties zijn CoCo-stations.

Tom van Gurp

Lees ook: App toont klant dichtstbijzijnde BrandOil-tankstation

Auteur: Tom van Gurp

BrandOil kiest voor afwijkend shopconcept in ‘vlaggenschip’ | MobilityEnergy.com

BrandOil kiest voor afwijkend shopconcept in ‘vlaggenschip’

Brandstofhandelaar BrandOil bouwt momenteel in Zutphen zijn grootste station. Met tweehonderd vierkante meter shopruimte en vijf pompeilanden wil het familiebedrijf aan zijn thuisstad ‘laten zien wat we kunnen’, zoals mede-eigenaar Cor Brandsma het verwoordt. Eind dit jaar moet de fullservice-vestiging opgeleverd worden. ”We willen het traditionele tankshop-concept loslaten en de bakery het centrum maken van de winkel.”

Het station wordt dan ook niet voorzien van een aparte kooi, maar krijgt een shop (zie artist impressions onderaan dit artikel) waarbij de bakery het middelpunt is, met een lange, lage counter. ”Met de bakkerij-producten behaal je toch het meeste rendement. We willen de tankende klant graag verleiden en hebben liever dat hij een broodje koopt dan een candybar”, legt Brandsma uit. “De tankshop krijgt veel meer het idee van een belevingsruimte.”

Brandstof

“We moeten natuurlijk wel voorkomen dat de klant, die uitsluitend brandstof af hoeft te rekenen, moet wachten op mensen die een broodje kopen. Daarom plaatsen we een snelkassa achter de broodjesbalie, speciaal voor de tankers. Die vormen uiteindelijk toch het hart van je bedrijf.”

De nieuwe vestiging komt te liggen aan een turborotonde van de randweg rondom Zutphen, bij bedrijventerrein De Mars. “Iedereen die straks Zutphen binnenkomt vanaf de kant van Deventer passeert het station.” De vestiging is een vervanger van een locatie elders in de stad, die opereert als kleiner buurtstation.

Broodjes

De nieuwe vestiging wordt echter een stuk groter. ”Als we de kans krijgen om een nieuw station te bouwen in onze thuisstad, willen we die gelegenheid meteen aangrijpen om iets moois neer te zetten.” Zodra de nieuwe vestiging open gaat, sluit de andere haar deuren.

De bedrijven die gevestigd zijn op De Mars vormen een belangrijk afzetkanaal voor het station. ”We willen broodjes bij die bedrijven gaan bezorgen en willen het in de toekomst mogelijk maken om die bestellingen via internet te plaatsen.” Qua foodbedrijven is het aanbod beperkt op het indrustrieterrein en daar wil BrandOil gebruik van maken. Voor de klanten die in de shop zelf hun broodjes of andere artikelen kopen, worden tafels en krukken neergezet. Ook kunnen klanten hun laptop inpluggen op het station, waar tevens een wifi-netwerk beschikbaar is.

Tankstation

De bouw van de vestiging kan worden gevolgd via een webcam. Op de rotonde waar het station naast ligt, zijn door wegbeheerder Provincie Gelderland camera’s geplaatst. Enkele daarvan kijken uit op het bouwterrein. ”De camera’s hingen er toch al, dus waarom zou je daar geen gebruik van maken”, is de redenering van Brandsma.

Bij het tankstation komt ook een carwash, die bestaat uit een roll-over en drie zelfwasboxen. Om een complete wasstraat in te richten, is niet de keuze van BrandOil. Bij een kettingwasstraat moeten ook medewerkers aanwezig zijn. Maar het bedrijf wil het personeel vooral inzetten bij het tanken en de shop.

Blue One

Er komen vier multi-dispensers op vier pompeilanden, met acht opstelplaatsen. Daarnaast komt een pompeiland met twee opstelplaatsen, speciaal voor trucks. Uiteraard kunnen klanten de traditionele brandstoffen benzine, diesel en lpg tanken, maar de exploitant biedt tevens Blue One en Ad Blue aan. Ook komt er een laadpaal voor elektrische voertuigen.

Hoeveel het station gaat kosten, deelt Brandsma niet mee. ”Maar we zijn niet zuinig geweest bij de realisatie. Dit moet echt ons grootste en mooiste station worden. Dat staat nu niet in Zutphen. Maar dat is wel onze thuisstad en daar willen we laten zien wat we kunnen.”

Amigo

BrandOil is sinds 1982 actief in de oliehandel en heeft momenteel 95 tankstations, met de merken Amigo, Compaan en BrandOil. Vijftig daarvan zijn onbemand, de overige zijn bemand. Op 25 vestigingen wordt met dealers gewerkt, de overige locaties zijn CoCo-stations.

Tom van Gurp

Lees ook: App toont klant dichtstbijzijnde BrandOil-tankstation

Auteur: Tom van Gurp