Minder wachtrijen bij tankstations door contactloos betalen

Door klanten contactloos te laten betalen, kan de wachtrij bij een tankstation aanzienlijk korter worden. De consument hoeft geen pincode in te toetsen of te wachten op wisselgeld, waardoor per klant zo’n zeven seconden tijdwinst wordt geboekt. Dat melden diverse experts op het gebied van betalingsverkeer. Wel zijn er enkele haken en ogen. Zo is er geen eenduidig beleid vanuit banken en is een maximum ingesteld van 25 euro per transactie. Al is voor dat laatste een oplossing bedacht.

Bij contactloos betalen wordt geen gebruik gemaakt van een pincode of van contant geld. De consument betaalt door zijn bankpas of mobiele telefoon langs een reader te halen, die meteen het geld afschrijft van de bankrekening van de klant. Voordelen zijn dat het afrekenen sneller verloopt, de hoeveelheid contant geld afneemt en de kans op fouten bij het lezen van de bankpas minder wordt.

Tankstations

Sinds vorige week kan op een aantal locaties in Nederland worden betaald op een snellere manier. Onder meer enkele winkels op het Centraal Station in Utrecht werken er al mee. Voor zo ver bekend zijn er nog geen tankstations waar contactloos kan worden betaald met mobiel of bankpas.

ING is een van de eerste die het mogelijk maakt om contactloos te betalen en ziet voor de betaaldienst wel een markt bij tankstations. Zowel vanwege de snelheid als vanwege het terugdringen van contant geld. Inmiddels heeft de bank ruim vier miljoen passen uitgegeven, waarmee sneller kan worden betaald. De passen zijn voorzien van de afbeelding onderaan dit artikel. Ook passen die zijn uitgegeven door andere banken kunnen worden gebruikt als de contactloze betaaldienst bij ING is aangeschaft. Zo heeft bijvoorbeeld ABN Amro onder haar klanten ook bankpassen verspreid waarmee zonder pincode kan worden betaald.

Mobiel

Waar ING en ABN Amro kiezen voor de bankpas, kiest Rabobank voor het afrekenen met de mobiele telefoon. Zij denken dat hun klanten daar de voorkeur aan geven. Ook ING komt later met de mogelijkheid om met mobiel te betalen.

Die verschillen tussen de banken vormen meteen een valkuil. Wil het contactloos betalen gemeengoed worden, moet er wel eenduidig beleid zijn, denkt Martijn van der Kolk van branchevereniging Beta. ”Het moet niet zo zijn dat een pomphouder drie of vier apparaten op de toonbank moet hebben staan om alle verschillende betaalopties mogelijk te maken. Want dat gaat niet werken. En de bijbehorende kosten mogen niet te hoog zijn.”

Ondernemers

Van der Kolk is van mening dat contactloos betalen zeker interessant kan zijn voor tankstation-ondernemers. ”Als de ondernemer er echt voor gaat en hij communiceert duidelijk richting zijn klanten waarom hij er gebruik van maakt, kan het zeker handig zijn. Het is tenslotte een goede manier om de aanwezigheid van contant geld terug te dringen. Al is bij gebruik van de bankpas een maximum bedrag van 25 euro vastgesteld. Dan praat je over shop-aankopen.” Van der Kolk vraagt geïnteresseerde ondernemers zich te melden bij Beta om misschien zelf een proef met de nieuwe betaalmethode te starten bij tankstations.

Bij transacties boven de 25 euro is het invoeren van een pincode vereist. Ook als een klant meerdere transacties heeft gedaan die samen meer dan 50 euro zijn, wordt om een pincode gevraagd. Of deze transactie binnen één dag of enkele maanden worden uitgevoerd, maakt niet uit. De diverse maximumbedragen zijn ingevoerd vanwege de kans op diefstal van de pas.

Transacties

Veel transacties bij tankstations zijn uiteraard hoger dan 25 euro en kunnen dus niet worden afgerekend, zonder pincode. Echter, Rabobank geeft aan dat dat probleem kan worden opgelost bij het betalen met de mobiele telefoon. ”Als een klant in de rij staat en hij is nog niet aan de beurt, kan hij op zijn mobiele telefoon al de pincode intoetsen”, legt woordvoerder Margo van Wijgerden uit. ”Op het moment dat hij wel aan de beurt is, hoeft hij alleen zijn telefoon langs de reader te halen. Daarmee wordt toch de tijdwinst behaald.”

Om contactloos betalen met de mobiele telefoon mogelijk te maken, moeten pomphouders een nieuwe betaalterminal aanschaffen. ”Wij denken daarom dat de meeste ondernemers wachten tot de terminal sowieso vervangen moet worden. In de nieuwe apparatuur zit namelijk standaard de mogelijkheid voor de snellere betalingen”, aldus Van Wijgerden.

Betalen

Tokheim is leverancier van betaalsystemen voor tankstations en gelooft ook in de toekomst van betalen met de mobiele telefoon. Zij brengen later dit jaar producten op de markt, waarmee contactloos betalen mogelijk wordt op het voorterrein.

“De mobiele telefoon van een klant kan met behulp van een app identificeren bij welk tankstation en bij welke pomp hij staat, terwijl de klant in de auto zit”, zegt Koen van den Bosch, sales director Noord-Europa bij Tokheim. ”Daarna verloopt het betalen met mobiel hetzelfde als een reguliere transactie bij een onbemande pomp. Na het tanken kan de automobilist dus meteen wegrijden.”

Pomphouder

De toepassing stelt de tankende klant in staat om te betalen vanuit de auto. Belangrijk, omdat de consument zijn gsm niet mag gebruiken op het voorterrein. Als de telefoon op de grond valt, kan er een vonk vrij komen. Later komt Tokheim ook met een mogelijkheid om in de shop met de telefoon te betalen.

Van den Bosch benadrukt het belang van eenduidig beleid. ”Als elke aanbieder iets anders gaat doen, moet de pomphouder voor elke mogelijkheid zijn betalingsapparatuur aanpassen. Daar zit een pomphouder niet op te wachten. Het moet simpel blijven. En de kosten moeten laag zijn. Als één of twee procent van een betaling naar de aanbieder gaat of de leverancier van de betaalterminal vraagt een hoog bedrag, gaan pomphouders dat niet doen. De kosten voor pinnen zijn in Nederland heel laag. Dat moet voor contactloos betalen ook zo zijn.”

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Minder wachtrijen bij tankstations door contactloos betalen | MobilityEnergy.com

Minder wachtrijen bij tankstations door contactloos betalen

Door klanten contactloos te laten betalen, kan de wachtrij bij een tankstation aanzienlijk korter worden. De consument hoeft geen pincode in te toetsen of te wachten op wisselgeld, waardoor per klant zo’n zeven seconden tijdwinst wordt geboekt. Dat melden diverse experts op het gebied van betalingsverkeer. Wel zijn er enkele haken en ogen. Zo is er geen eenduidig beleid vanuit banken en is een maximum ingesteld van 25 euro per transactie. Al is voor dat laatste een oplossing bedacht.

Bij contactloos betalen wordt geen gebruik gemaakt van een pincode of van contant geld. De consument betaalt door zijn bankpas of mobiele telefoon langs een reader te halen, die meteen het geld afschrijft van de bankrekening van de klant. Voordelen zijn dat het afrekenen sneller verloopt, de hoeveelheid contant geld afneemt en de kans op fouten bij het lezen van de bankpas minder wordt.

Tankstations

Sinds vorige week kan op een aantal locaties in Nederland worden betaald op een snellere manier. Onder meer enkele winkels op het Centraal Station in Utrecht werken er al mee. Voor zo ver bekend zijn er nog geen tankstations waar contactloos kan worden betaald met mobiel of bankpas.

ING is een van de eerste die het mogelijk maakt om contactloos te betalen en ziet voor de betaaldienst wel een markt bij tankstations. Zowel vanwege de snelheid als vanwege het terugdringen van contant geld. Inmiddels heeft de bank ruim vier miljoen passen uitgegeven, waarmee sneller kan worden betaald. De passen zijn voorzien van de afbeelding onderaan dit artikel. Ook passen die zijn uitgegeven door andere banken kunnen worden gebruikt als de contactloze betaaldienst bij ING is aangeschaft. Zo heeft bijvoorbeeld ABN Amro onder haar klanten ook bankpassen verspreid waarmee zonder pincode kan worden betaald.

Mobiel

Waar ING en ABN Amro kiezen voor de bankpas, kiest Rabobank voor het afrekenen met de mobiele telefoon. Zij denken dat hun klanten daar de voorkeur aan geven. Ook ING komt later met de mogelijkheid om met mobiel te betalen.

Die verschillen tussen de banken vormen meteen een valkuil. Wil het contactloos betalen gemeengoed worden, moet er wel eenduidig beleid zijn, denkt Martijn van der Kolk van branchevereniging Beta. ”Het moet niet zo zijn dat een pomphouder drie of vier apparaten op de toonbank moet hebben staan om alle verschillende betaalopties mogelijk te maken. Want dat gaat niet werken. En de bijbehorende kosten mogen niet te hoog zijn.”

Ondernemers

Van der Kolk is van mening dat contactloos betalen zeker interessant kan zijn voor tankstation-ondernemers. ”Als de ondernemer er echt voor gaat en hij communiceert duidelijk richting zijn klanten waarom hij er gebruik van maakt, kan het zeker handig zijn. Het is tenslotte een goede manier om de aanwezigheid van contant geld terug te dringen. Al is bij gebruik van de bankpas een maximum bedrag van 25 euro vastgesteld. Dan praat je over shop-aankopen.” Van der Kolk vraagt geïnteresseerde ondernemers zich te melden bij Beta om misschien zelf een proef met de nieuwe betaalmethode te starten bij tankstations.

Bij transacties boven de 25 euro is het invoeren van een pincode vereist. Ook als een klant meerdere transacties heeft gedaan die samen meer dan 50 euro zijn, wordt om een pincode gevraagd. Of deze transactie binnen één dag of enkele maanden worden uitgevoerd, maakt niet uit. De diverse maximumbedragen zijn ingevoerd vanwege de kans op diefstal van de pas.

Transacties

Veel transacties bij tankstations zijn uiteraard hoger dan 25 euro en kunnen dus niet worden afgerekend, zonder pincode. Echter, Rabobank geeft aan dat dat probleem kan worden opgelost bij het betalen met de mobiele telefoon. ”Als een klant in de rij staat en hij is nog niet aan de beurt, kan hij op zijn mobiele telefoon al de pincode intoetsen”, legt woordvoerder Margo van Wijgerden uit. ”Op het moment dat hij wel aan de beurt is, hoeft hij alleen zijn telefoon langs de reader te halen. Daarmee wordt toch de tijdwinst behaald.”

Om contactloos betalen met de mobiele telefoon mogelijk te maken, moeten pomphouders een nieuwe betaalterminal aanschaffen. ”Wij denken daarom dat de meeste ondernemers wachten tot de terminal sowieso vervangen moet worden. In de nieuwe apparatuur zit namelijk standaard de mogelijkheid voor de snellere betalingen”, aldus Van Wijgerden.

Betalen

Tokheim is leverancier van betaalsystemen voor tankstations en gelooft ook in de toekomst van betalen met de mobiele telefoon. Zij brengen later dit jaar producten op de markt, waarmee contactloos betalen mogelijk wordt op het voorterrein.

“De mobiele telefoon van een klant kan met behulp van een app identificeren bij welk tankstation en bij welke pomp hij staat, terwijl de klant in de auto zit”, zegt Koen van den Bosch, sales director Noord-Europa bij Tokheim. ”Daarna verloopt het betalen met mobiel hetzelfde als een reguliere transactie bij een onbemande pomp. Na het tanken kan de automobilist dus meteen wegrijden.”

Pomphouder

De toepassing stelt de tankende klant in staat om te betalen vanuit de auto. Belangrijk, omdat de consument zijn gsm niet mag gebruiken op het voorterrein. Als de telefoon op de grond valt, kan er een vonk vrij komen. Later komt Tokheim ook met een mogelijkheid om in de shop met de telefoon te betalen.

Van den Bosch benadrukt het belang van eenduidig beleid. ”Als elke aanbieder iets anders gaat doen, moet de pomphouder voor elke mogelijkheid zijn betalingsapparatuur aanpassen. Daar zit een pomphouder niet op te wachten. Het moet simpel blijven. En de kosten moeten laag zijn. Als één of twee procent van een betaling naar de aanbieder gaat of de leverancier van de betaalterminal vraagt een hoog bedrag, gaan pomphouders dat niet doen. De kosten voor pinnen zijn in Nederland heel laag. Dat moet voor contactloos betalen ook zo zijn.”

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp