Delek zet Texaco, Firezone en BP tankstations in de verkoop

Texaco, tankstation, benzinepomp

Delek Group, eigenaar van Texaco, BP, en Firezone tankstations in Europa, zet haar tankstationtak in de Benelux en Frankrijk in de verkoop. De Israëlische maatschappij, die wereldwijd 1900 tankstations onder verschillende merknamen heeft, wil zich meer op ‘upstream’ activiteiten gaan richten. In totaal gaat het om de verkoop van bijna 1250 tankstations waarvan er zich ongeveer 460 (Texaco) en 110 (Firezone) in Nederland bevinden. Dit is 14% van het totaal aantal tankstations in Nederland (4200).

In een officiële reactie laat Delek Europe weten ‘uit te kijken naar een strategische partner voor een 100% deelneming in Delek Europe b.v., die zowel Texaco als Firezone stations in de Benelux als BP-stations in Frankrijk betreft’.

Strategische heroriëntatie

Jorinde Nieuwenhuis, marketing director van Texaco Benelux: “Deze verkoop past in een strategische heroriëntatie van de groep, meer richting ‘upstream’, na de belangrijke ontdekking van een aantal gasvelden (Tamar & Leviathan) in 2009 en 2010.”

“Delek Group is zeer tevreden met de resultaten van haar tankstationtak, die jaar na jaar operationele winstcijfers heeft kunnen voorleggen. Het proces van verkoop zit nog in een zeer vroege fase, en heeft totaal geen impact op het dagelijks functioneren”, aldus Nieuwenhuis.

Delek zegt verder opent te staan voor onderhandelingen over de verkoop van het gehele netwerk als welk delen hiervan. Naar verluidt zou Delek 800 miljoen euro willen hebben voor het gehele netwerk in Europa.

Succesvolle formule

Overigens is het opmerkelijk te noemen dat Delek tot deze stap overgaat. Nog maar twee jaar geleden kocht het 416 BP-tankstations in Frankrijk over voor de som van 180 miljoen euro. In 2007 legde Delek 516 miljoen op tafel voor de aankoop van 803 Texaco tankstations in de Benelux.

Intussen maakt directeur Peter Groen van Salland Olie en exploitant van de Firezone-formule niet al te veel zorgen. “Ik raak hier niet opgewonden van. Volgens mij zal de verkoop niet zo’n vaart lopen, zeker niet in deze tijden. Wij zijn een succesvolle formule en gaan gewoon door.”

Fred Kramer

Firezone, benzinepomp, tankstation

Lees ook: Eigenwijze strategie Firezone blijkt te werken

Auteur: Steven Don

Delek zet Texaco, Firezone en BP tankstations in de verkoop | MobilityEnergy.com

Delek zet Texaco, Firezone en BP tankstations in de verkoop

Texaco, tankstation, benzinepomp

Delek Group, eigenaar van Texaco, BP, en Firezone tankstations in Europa, zet haar tankstationtak in de Benelux en Frankrijk in de verkoop. De Israëlische maatschappij, die wereldwijd 1900 tankstations onder verschillende merknamen heeft, wil zich meer op ‘upstream’ activiteiten gaan richten. In totaal gaat het om de verkoop van bijna 1250 tankstations waarvan er zich ongeveer 460 (Texaco) en 110 (Firezone) in Nederland bevinden. Dit is 14% van het totaal aantal tankstations in Nederland (4200).

In een officiële reactie laat Delek Europe weten ‘uit te kijken naar een strategische partner voor een 100% deelneming in Delek Europe b.v., die zowel Texaco als Firezone stations in de Benelux als BP-stations in Frankrijk betreft’.

Strategische heroriëntatie

Jorinde Nieuwenhuis, marketing director van Texaco Benelux: “Deze verkoop past in een strategische heroriëntatie van de groep, meer richting ‘upstream’, na de belangrijke ontdekking van een aantal gasvelden (Tamar & Leviathan) in 2009 en 2010.”

“Delek Group is zeer tevreden met de resultaten van haar tankstationtak, die jaar na jaar operationele winstcijfers heeft kunnen voorleggen. Het proces van verkoop zit nog in een zeer vroege fase, en heeft totaal geen impact op het dagelijks functioneren”, aldus Nieuwenhuis.

Delek zegt verder opent te staan voor onderhandelingen over de verkoop van het gehele netwerk als welk delen hiervan. Naar verluidt zou Delek 800 miljoen euro willen hebben voor het gehele netwerk in Europa.

Succesvolle formule

Overigens is het opmerkelijk te noemen dat Delek tot deze stap overgaat. Nog maar twee jaar geleden kocht het 416 BP-tankstations in Frankrijk over voor de som van 180 miljoen euro. In 2007 legde Delek 516 miljoen op tafel voor de aankoop van 803 Texaco tankstations in de Benelux.

Intussen maakt directeur Peter Groen van Salland Olie en exploitant van de Firezone-formule niet al te veel zorgen. “Ik raak hier niet opgewonden van. Volgens mij zal de verkoop niet zo’n vaart lopen, zeker niet in deze tijden. Wij zijn een succesvolle formule en gaan gewoon door.”

Fred Kramer

Firezone, benzinepomp, tankstation

Lees ook: Eigenwijze strategie Firezone blijkt te werken

Auteur: Steven Don