pin plust fors

Contant betalen kan bij minder dan helft tankstations: ‘Branche voelt verantwoordelijkheid’

Contant betalen kan bij minder dan helft tankstations: ‘Branche voelt verantwoordelijkheid’
De mogelijkheden om cashloos of met pin te kunnen betalen, zorgen dat nog maar 45 procent van de Nederlandse tankstations contant geld accepteren. Foto: ProMedia, 2023

Bij nog maar 45 procent van alle vierduizend tankstations in Nederland hebben consumenten de mogelijkheid er contant te betalen. Dit blijkt uit navraag van Bank.nl bij BETA, de Belangenvereniging Energie- en Tankstations. Hoewel de mogelijkheid cash af te rekenen de laatste jaren fors is gedaald, zeggen de pomphouders hun verantwoordelijkheid te blijven nemen.

Het aantal transacties met contant geld is in tien jaar tijd met 72 procent gedaald, aldus Bank.nl. De mogelijkheid om bij minder dan de helft van de tankstations in Nederland contant te kunnen betalen, komt volgens woordvoerder André Braakman van BETA door het gestegen gebruik van mobiele devices. Die maken het mogelijk snel, gemakkelijk en cashloos brandstof of shopaankopen af te rekenen. “Het aantal pinbetalingen is de laatste jaren dan ook fors toegenomen”, aldus Braakman. De verminderde acceptatiegraad van contant geld is daarbij in lijn met de daling van het aantal geldautomaten.

Niet stoppen

Volgens Braakman zullen tankstations echter niet van de ene op de andere dag stoppen met het accepteren van contant geld. “Als belangenvereniging hebben wij het convenant contant geld ondertekend. Dit waarborgt een aantal feiten voor de komende vijf jaar. Bijvoorbeeld dat de tarieven rondom het opnemen en storten van contant geld niet worden verhoogd, dat er sealbagautomaten in de buurt zijn en dat er afspraken over waardetransport zijn.”

Weigering

Dat er bij 45 procent van de tankstations wél met contant geld kan worden betaald, heeft volgens Braakman te maken met de pomphouders zelf. “In principe mogen tankstationondernemers contant geld weigeren, ook stations met een winkel. Vaak doen ze dat niet omdat zij ook de verantwoordelijkheid voelen om betalingen met contant geld mogelijk te houden. Ze zijn zich bewust van hun maatschappelijke functie.”

Overal geaccepteerd

In eerder onderzoek van Bank.nl blijkt dat 87 procent van alle Nederlanders van mening is dat contant geld overal in Nederland moet worden geaccepteerd. Ook demissionair minister van Financiën, Sigrid Kaag, sprak uit dat wettelijk ingrijpen nodig is om ervoor te zorgen dat contant geld bruikbaar blijft. Later dienden de fracties SP en SGP een amendement in bij de Tweede Kamer, waarin zij pleiten voor een wettelijke acceptatieplicht van contant geld.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Contant betalen kan bij minder dan helft tankstations: ‘Branche voelt verantwoordelijkheid’ | MobilityEnergy.com
pin plust fors

Contant betalen kan bij minder dan helft tankstations: ‘Branche voelt verantwoordelijkheid’

Contant betalen kan bij minder dan helft tankstations: ‘Branche voelt verantwoordelijkheid’
De mogelijkheden om cashloos of met pin te kunnen betalen, zorgen dat nog maar 45 procent van de Nederlandse tankstations contant geld accepteren. Foto: ProMedia, 2023

Bij nog maar 45 procent van alle vierduizend tankstations in Nederland hebben consumenten de mogelijkheid er contant te betalen. Dit blijkt uit navraag van Bank.nl bij BETA, de Belangenvereniging Energie- en Tankstations. Hoewel de mogelijkheid cash af te rekenen de laatste jaren fors is gedaald, zeggen de pomphouders hun verantwoordelijkheid te blijven nemen.

Het aantal transacties met contant geld is in tien jaar tijd met 72 procent gedaald, aldus Bank.nl. De mogelijkheid om bij minder dan de helft van de tankstations in Nederland contant te kunnen betalen, komt volgens woordvoerder André Braakman van BETA door het gestegen gebruik van mobiele devices. Die maken het mogelijk snel, gemakkelijk en cashloos brandstof of shopaankopen af te rekenen. “Het aantal pinbetalingen is de laatste jaren dan ook fors toegenomen”, aldus Braakman. De verminderde acceptatiegraad van contant geld is daarbij in lijn met de daling van het aantal geldautomaten.

Niet stoppen

Volgens Braakman zullen tankstations echter niet van de ene op de andere dag stoppen met het accepteren van contant geld. “Als belangenvereniging hebben wij het convenant contant geld ondertekend. Dit waarborgt een aantal feiten voor de komende vijf jaar. Bijvoorbeeld dat de tarieven rondom het opnemen en storten van contant geld niet worden verhoogd, dat er sealbagautomaten in de buurt zijn en dat er afspraken over waardetransport zijn.”

Weigering

Dat er bij 45 procent van de tankstations wél met contant geld kan worden betaald, heeft volgens Braakman te maken met de pomphouders zelf. “In principe mogen tankstationondernemers contant geld weigeren, ook stations met een winkel. Vaak doen ze dat niet omdat zij ook de verantwoordelijkheid voelen om betalingen met contant geld mogelijk te houden. Ze zijn zich bewust van hun maatschappelijke functie.”

Overal geaccepteerd

In eerder onderzoek van Bank.nl blijkt dat 87 procent van alle Nederlanders van mening is dat contant geld overal in Nederland moet worden geaccepteerd. Ook demissionair minister van Financiën, Sigrid Kaag, sprak uit dat wettelijk ingrijpen nodig is om ervoor te zorgen dat contant geld bruikbaar blijft. Later dienden de fracties SP en SGP een amendement in bij de Tweede Kamer, waarin zij pleiten voor een wettelijke acceptatieplicht van contant geld.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk