SloanLED’s eerste generatie led-verlichting hangt na ruim tien jaar nog steeds onder de luifel

De Haan tankstation Spaanse Polder Rotterdam
De verlichting bij het tankstation van De Haan gaat al een decennium mee Foto's: SloanLED

Inmiddels is de derde serie van de ‘PDL-verlichting’ van het bedrijf SloanLED beschikbaar voor de Nederlandse tankstationbranche. Toch zijn er ook nog altijd tankstations te vinden waar de PDL1 een decennium na de installatie onder de luifel hangt. Zo ook bij het tankstation van De Haan in de Rotterdamse Spaanse Polder. 

Ruim tien jaar geleden werden de eerste zogenaamde canopy downlights van SloanLED in Nederland geïnstalleerd. Dat gebeurde na een testfase van drie jaar in de Verenigde Staten. Een van de tankstations waar de verlichting toen kwam te hangen, was bij de locatie van De Haan. En die verlichting hangt er nu al sinds mei 2012.

‘Prima lichtbeeld’

“Er was een duidelijke wens om dit station een beter aanzien te geven, te beginnen met de verlichting. Daar was het nodige aan stuk of onderweg stuk te gaan. De tien bestaande armaturen moesten gewisseld worden voor led”, legt Serge Verhoeven van SloanLED uit. “Hier is toentertijd door De Haan gekozen voor de PDL1. Het lichtbeeld van de PDL1 liet toe, net zoals bij de huidige PDL3-armaturen, om een 1-op-1 vervanging te doen waarbij dus geen grote aanpassingen nodig waren aan de luifel.”

Ondanks de ontwikkelingen die zich de afgelopen jaren op het gebied van verlichting hebben voorgedaan, voldoet de PDL1 in Rotterdam volgens Verhoeven nog steeds prima qua lichtbeeld. “Wel kun je zien dat in deze tien jaar de ontwikkelingen behoorlijk hard zijn gegaan, van 80lm/W bij de PDL1 naar nu gemakkelijk 160lm/W bij de PDL3M, afhankelijk van het gekozen vermogen.”

Besparen met oudere producten

Ook de komende jaren zal de verlichting bij het tankstation volgens Verhoeven nog meegaan. “Het zullen de drivers zijn, die overigens los te vervangen zijn, die het eerder opgeven. Dan zal, aan de hand van een berekening van de Return On Investment, nagedacht moeten worden wat interessant is.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

SloanLED De Haan Spaanse Polder
Bij het tankstation van De Haan hangt nog altijd dezelfde verlichting.

Mochten er uiteindelijk toch storingen optreden, zou hij aanraden om de installatie te vervangen en een nieuwe variant van de verlichting op te hangen. “Met de huidige stijgende energieprijzen kan dat zomaar interessant zijn, maar dit hangt geheel af van de overeenkomsten met de energieleverancier en de actieve uren van de armaturen op het station.”

Wereldwijd begrip

Wie nog oudere en dus wat minder duurzame verlichting heeft hangen, kan volgens Verhoeven nu al wel besparen door het toepassen van ‘motion dimming’. Wel moet hier volgens hem goed over nagedacht worden, want wanneer een tankstation pas verlicht wordt bij het betreden van klanten, kan dat automobilisten afschrikken omdat ze het station niet als veilige omgeving ervaren.

Buiten het station van De Haan om zijn er meerdere locaties uitgevoerd met de eerste PDL-serie, waaronder stations die in het verleden onderdeel waren van het netwerk van het bedrijf uit Oosterhout, maar inmiddels onder een andere naam geëxploiteerd worden. “Inmiddels is de PDL3M uitgegroeid tot een wereldwijd begrip in de petrol-industrie. Maar ook de eerste versie is dus nog altijd terug te vinden in de branche.”

Lees ook:

SloanLED

SloanLED’s eerste generatie led-verlichting hangt na ruim tien jaar nog steeds onder de luifel | MobilityEnergy.com

SloanLED’s eerste generatie led-verlichting hangt na ruim tien jaar nog steeds onder de luifel

De Haan tankstation Spaanse Polder Rotterdam
De verlichting bij het tankstation van De Haan gaat al een decennium mee Foto's: SloanLED

Inmiddels is de derde serie van de ‘PDL-verlichting’ van het bedrijf SloanLED beschikbaar voor de Nederlandse tankstationbranche. Toch zijn er ook nog altijd tankstations te vinden waar de PDL1 een decennium na de installatie onder de luifel hangt. Zo ook bij het tankstation van De Haan in de Rotterdamse Spaanse Polder. 

Ruim tien jaar geleden werden de eerste zogenaamde canopy downlights van SloanLED in Nederland geïnstalleerd. Dat gebeurde na een testfase van drie jaar in de Verenigde Staten. Een van de tankstations waar de verlichting toen kwam te hangen, was bij de locatie van De Haan. En die verlichting hangt er nu al sinds mei 2012.

‘Prima lichtbeeld’

“Er was een duidelijke wens om dit station een beter aanzien te geven, te beginnen met de verlichting. Daar was het nodige aan stuk of onderweg stuk te gaan. De tien bestaande armaturen moesten gewisseld worden voor led”, legt Serge Verhoeven van SloanLED uit. “Hier is toentertijd door De Haan gekozen voor de PDL1. Het lichtbeeld van de PDL1 liet toe, net zoals bij de huidige PDL3-armaturen, om een 1-op-1 vervanging te doen waarbij dus geen grote aanpassingen nodig waren aan de luifel.”

Ondanks de ontwikkelingen die zich de afgelopen jaren op het gebied van verlichting hebben voorgedaan, voldoet de PDL1 in Rotterdam volgens Verhoeven nog steeds prima qua lichtbeeld. “Wel kun je zien dat in deze tien jaar de ontwikkelingen behoorlijk hard zijn gegaan, van 80lm/W bij de PDL1 naar nu gemakkelijk 160lm/W bij de PDL3M, afhankelijk van het gekozen vermogen.”

Besparen met oudere producten

Ook de komende jaren zal de verlichting bij het tankstation volgens Verhoeven nog meegaan. “Het zullen de drivers zijn, die overigens los te vervangen zijn, die het eerder opgeven. Dan zal, aan de hand van een berekening van de Return On Investment, nagedacht moeten worden wat interessant is.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

SloanLED De Haan Spaanse Polder
Bij het tankstation van De Haan hangt nog altijd dezelfde verlichting.

Mochten er uiteindelijk toch storingen optreden, zou hij aanraden om de installatie te vervangen en een nieuwe variant van de verlichting op te hangen. “Met de huidige stijgende energieprijzen kan dat zomaar interessant zijn, maar dit hangt geheel af van de overeenkomsten met de energieleverancier en de actieve uren van de armaturen op het station.”

Wereldwijd begrip

Wie nog oudere en dus wat minder duurzame verlichting heeft hangen, kan volgens Verhoeven nu al wel besparen door het toepassen van ‘motion dimming’. Wel moet hier volgens hem goed over nagedacht worden, want wanneer een tankstation pas verlicht wordt bij het betreden van klanten, kan dat automobilisten afschrikken omdat ze het station niet als veilige omgeving ervaren.

Buiten het station van De Haan om zijn er meerdere locaties uitgevoerd met de eerste PDL-serie, waaronder stations die in het verleden onderdeel waren van het netwerk van het bedrijf uit Oosterhout, maar inmiddels onder een andere naam geëxploiteerd worden. “Inmiddels is de PDL3M uitgegroeid tot een wereldwijd begrip in de petrol-industrie. Maar ook de eerste versie is dus nog altijd terug te vinden in de branche.”

Lees ook:

SloanLED