SloanLED: kijk bij verlichting voor het tankstation verder dan de prijs

Serge Verhoeven SloanLED
Foto: Nico Schinkelshoek

Het prijskaartje is voor veel partijen een doorslaggevende factor in de keuze voor de verlichting op het tankstation. Toch is het van groot belang om verder te kijken dan dat, stelt Serge Verhoeven van SloanLED. 

De leverancier van led-verlichting is druk bezig met het doorontwikkelen van bestaande armaturen. Duurzaamheid en efficiëntie zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. Neem de ‘PDL3 MODUS Mini’, de opvolger van de ‘PDL3 MODUS’. De verlichting die op de luifel gemonteerd kan worden is, zoals de naam al zegt, kleiner in zijn soort. De nieuwste versie heeft hetzelfde vermogen als zijn voorganger, maar verbruikt een stuk minder energie.

Oost-Europa

Wie op zoek gaat naar goedkopere alternatieven voor dit soort producten, komt waarschijnlijk al snel bij Oost-Europese en Aziatische leveranciers uit. “Beide type verlichtingen doen hun werk wel, maar wat is bijvoorbeeld de kleurtemperatuur en de kleurechtheid? Daar moet je goed naar kijken, want dat soort zaken worden snel vergeten”, zegt Verhoeven (rechts, naast collega Priscilla Faaij).

Ook is het volgens hem belangrijk om kritisch te kijken naar het bedrijf dat de producten aanbiedt. Zo is SloanLED al sinds 1968 actief in de verkoop van led-verlichting. “We hebben dus heel veel kennis en ervaring met de producten.”

Een goed gevoel

Soms blijkt goedkoop ook duurkoop. Want wat als de lampen snel kapot gaan, hoe zit het dan met garantie? In de praktijk moeten er volgens Verhoeven vaker onderhoudskosten gemaakt worden na het aanschaffen van goedkopere alternatieven. “En het is echt niet zo dat we het duurste product willen verkopen. We kijken met de klant naar wat er nodig is. Daardoor kan het echt interessant zijn voor hen om verder te kijken dan enkel het aanschafbedrag.”

Tot slot is de verlichting volgens hem het visitekaartje van een bedrijf en heeft het een invloed op het aantal tankende klanten. Liever een goed verlicht station dat klanten trekt, dan een slecht verlicht station dat ze overslaan, meent hij. “Zeker in de avond. Het gaat ook om je veilig voelen. Een prettig verlicht station is dan veel uitnodigender. Brandstof is voor veel klanten gewoon brandstof, maar als ik bijvoorbeeld zelf op een plek rondrijd waar ik totaal onbekend ben, dan stop ik ook liever bij een prettig verlicht station. Want als iets mooi verlicht is, besteden ze aandacht aan de buitenkant en is het waarschijnlijk vanbinnen ook goed.”

Lees ook:

Onderwerpen: ,

SloanLED

SloanLED: kijk bij verlichting voor het tankstation verder dan de prijs | MobilityEnergy.com

SloanLED: kijk bij verlichting voor het tankstation verder dan de prijs

Serge Verhoeven SloanLED
Foto: Nico Schinkelshoek

Het prijskaartje is voor veel partijen een doorslaggevende factor in de keuze voor de verlichting op het tankstation. Toch is het van groot belang om verder te kijken dan dat, stelt Serge Verhoeven van SloanLED. 

De leverancier van led-verlichting is druk bezig met het doorontwikkelen van bestaande armaturen. Duurzaamheid en efficiëntie zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. Neem de ‘PDL3 MODUS Mini’, de opvolger van de ‘PDL3 MODUS’. De verlichting die op de luifel gemonteerd kan worden is, zoals de naam al zegt, kleiner in zijn soort. De nieuwste versie heeft hetzelfde vermogen als zijn voorganger, maar verbruikt een stuk minder energie.

Oost-Europa

Wie op zoek gaat naar goedkopere alternatieven voor dit soort producten, komt waarschijnlijk al snel bij Oost-Europese en Aziatische leveranciers uit. “Beide type verlichtingen doen hun werk wel, maar wat is bijvoorbeeld de kleurtemperatuur en de kleurechtheid? Daar moet je goed naar kijken, want dat soort zaken worden snel vergeten”, zegt Verhoeven (rechts, naast collega Priscilla Faaij).

Ook is het volgens hem belangrijk om kritisch te kijken naar het bedrijf dat de producten aanbiedt. Zo is SloanLED al sinds 1968 actief in de verkoop van led-verlichting. “We hebben dus heel veel kennis en ervaring met de producten.”

Een goed gevoel

Soms blijkt goedkoop ook duurkoop. Want wat als de lampen snel kapot gaan, hoe zit het dan met garantie? In de praktijk moeten er volgens Verhoeven vaker onderhoudskosten gemaakt worden na het aanschaffen van goedkopere alternatieven. “En het is echt niet zo dat we het duurste product willen verkopen. We kijken met de klant naar wat er nodig is. Daardoor kan het echt interessant zijn voor hen om verder te kijken dan enkel het aanschafbedrag.”

Tot slot is de verlichting volgens hem het visitekaartje van een bedrijf en heeft het een invloed op het aantal tankende klanten. Liever een goed verlicht station dat klanten trekt, dan een slecht verlicht station dat ze overslaan, meent hij. “Zeker in de avond. Het gaat ook om je veilig voelen. Een prettig verlicht station is dan veel uitnodigender. Brandstof is voor veel klanten gewoon brandstof, maar als ik bijvoorbeeld zelf op een plek rondrijd waar ik totaal onbekend ben, dan stop ik ook liever bij een prettig verlicht station. Want als iets mooi verlicht is, besteden ze aandacht aan de buitenkant en is het waarschijnlijk vanbinnen ook goed.”

Lees ook:

Onderwerpen: ,

SloanLED