Directeur Hans van Tol van Tanqplus draagt stokje over aan dochter Kelly

Sinds begin dit jaar vormt Kelly van Rijn-Van Tol samen met Michel Iesberts de directie van Tanqplus. Na een inwerkperiode van ruim een jaar nam ze het stokje over van haar vader Hans. Het familiebedrijf, dat in 1959 door opa Wim werd opgericht, heeft op dit moment 24 tankstations in het netwerk. Hoe kijkt de kersverse directeur terug op de eerste periode? En wat zijn in haar ogen de grootste uitdagingen en kansen op dit moment?

Nieuw is de wereld van petrol zeker niet voor Kelly. “Ik ben al jaren betrokken bij ons familiebedrijf en heb al verschillende functies beoefend. Geleidelijk aan heb ik afgelopen jaar meer verantwoordelijkheden op me genomen. Dit is goed bevallen. Ik ben een ijverig en soms pittig persoon, en draag graag verantwoordelijkheid.”

Ze vindt het heel fijn dat haar vader nog steeds wel betrokken blijft bij het bedrijf, legt ze uit. “Hij heeft veel ervaring en het is fijn om met hem te sparren. Zijn kennis met betrekking tot het assortiment, maar ook al zijn sociale contacten in de branche, hebben dit bedrijf gemaakt tot wat het nu is. Bovendien heeft hij door de jaren heen heel veel locaties overgenomen. En hij weet dan precies waar we in praktische zin allemaal aan moeten denken.”

Goede leerschool

“Mijn eerste keer dat ik hielp binnen ons bedrijf, was rond de invoering van de euro. Alle klanten kwamen met biljetten van 50 gulden een rolletje pepermunt halen, en wij moesten dan omrekenen en in euro’s terugbetalen. Het was een gekkenhuis. Ik was een jaar of twaalf en hielp mee met zo’n ouderwetse rekenmachine. Toen ik ouder werd heb ik kassadiensten in onze locatie in Poeldijk gedraaid, met name weekenddiensten. In de zomervakanties werkte ik op ons kantoor. Ik ruimde het archief op of beantwoordde de telefoon.”

Na haar studie beheerde Kelly een tijdje de financiële administraties en hield ze zich ook bezig met het voorraadbeheer. Daarna maakte ze een uitstapje als store manager van een grote kledingwinkel. “Na een poosje kwam ik weer terug, en ondersteunde ik op kantoor bij commerciële werkzaamheden. Dit was goed te combineren met de politieke functie van raadslid, die ik van 2014 tot en met 2019 heb uitgevoerd.”

(Het artikel gaat verder onder de foto)

Toen er op een van de tankstations een vacature ontstond voor bedrijfsleider, nam Kelly deze functie tijdelijk waar. “Ik was toen zwanger van mijn jongste. Na mijn verlof ben ik de directie verder gaan ondersteunen. Het is fijn om nu het stokje echt over te nemen van mijn vader en mijn ideeën de vrije loop te laten, maar het is ook verdrietig om te realiseren dat er aan een tijdperk een einde komt. Gelukkig blijft hij nog op de achtergrond actief.”

Focus op de shop

Tot de onderneming, die vanuit Naaldwijk wordt aangestuurd, behoren op dit moment 21 bemande en 3 onbemande tankstations. Het bedrijf heeft daarbij een groot aantal verschillende merken in het palet. Op de luifels staan de kleuren van PEUT, Argos, Brand Oil, Total, Shell, Avia en Amigo. “De Tanqplus-familie bestaat voor een groot deel uit shop-exploitaties in samenwerking met een oliemaatschappij. De maatschappij is dan aan zet om te besluiten wat ze op de luifel zetten. Voor de drie PEUT-locaties – het eigen merk van De Vrije Pomp – hebben wij wel de bewuste keuze gemaakt.”

Een van de grootste uitdagingen van het moment is vooral de arbeidsmarkt, vindt Kelly. “Ik heb het afgelopen jaar veel energie gestopt in het leren kennen van alle medewerkers. Dit zijn echte mensen, met echte gevoelens, echte vreugde en echt verdriet. Als zij goed in hun vel zitten en enthousiast zijn – en de sfeer op de locatie goed is – dan merkt de klant dit ook. De klant is niet alleen gevoelig voor geur, zicht en gehoor, maar ook voor sfeer en gevoel.”

Regelgeving

De overheid heeft afgelopen jaren met de wet poortwachter veel verplichtingen opgesteld voor werkgevers wanneer een werknemer in ziekteverzuim raakt. “Dit kost veel tijd en energie. Ook op gebied van de leeftijdscontrole tabak en bijvoorbeeld op hygiëne hebben we te maken met strenge regelgeving. Onlangs ben ik een aantal dagen met een 17-jarige mystery shopper langs onze locaties geweest, om onze medewerkers te testen. Degene die de fout ingingen, zijn hiervoor gewaarschuwd. Uiteraard zijn dit geen leuke kanten van onze branche, maar ik hoop dat we door al deze interne aandacht onze medewerkers extra alert hebben kunnen maken.”

Bij een groot deel van de tankstations waar Tanqplus actief is, huurt het bedrijf alleen de shop – soms in combinatie met de wasstraat of wasboxen. De shop is dus van groot belang voor het succes van het bedrijf. “Tabak biedt de aankomende jaren nog mooie kansen. Er verdwijnen steeds meer verkooppunten. Drogisterijen en supermarkten stoppen met de verkoop, en de prijzen per pakje stijgen. Op lange termijn zal dit wel verder gaan afnemen.” Ook frisdrank en koffie zijn interessante productgroepen. “Frisdrank is nu in bijna alle shops de belangrijkste artikelgroep. De koffiecorners met een warme snack laten ook groei zien.”

Kansen voor carwash

Daarnaast biedt ook de carwash goede mogelijkheden. “2018 was voor ons een erg goed wasjaar. Het was toen heel mooi weer en we hebben de beste wasomzet van jaren gedraaid.” Door heel Nederland schieten er op dit moment prachtige washallen als paddenstoelen uit de grond. “Dat lijkt misschien gouden business, maar de investering is hoog en ook de loonkosten wegen zwaar mee. Ik denk dan ook dat sommige van deze washallen zullen omvallen. Het is bij een tankstation altijd goed om te investeren in een rollover. Deze kan draaien tegenover lagere kosten. Als je de ruimte hebt, zijn ook zelfwasboxen echt een uitkomst.”

In 2020 is er genoeg werk aan de winkel voor Kelly, compagnon Michel en de rest van het team. “Dit jaar zal vooral in het teken staan van verandering. Intern zullen we nog meer gaan stroomlijnen. De interne communicatie willen we waar mogelijk kort en persoonlijk houden. Zo zal ik, maar ook mijn vader of mijn compagnon Michel, met grote regelmaat op onze locaties aanwezig zijn.” Volgens Kelly is het vooral van belang om te investeren en aandacht te hebben voor de medewerkers die op de locaties werkzaam zijn. “Ik kan wel van alles bedenken, maar ben natuurlijk voor de klanten niet het gezicht van ons bedrijf. Dat zijn onze toppers die dagelijks duizenden klanten begroeten en helpen. Dus er zal ook de meeste focus uitgaan naar de samenwerking met al deze mensen.”

Verder zal er in 2020 geïnvesteerd worden in het verder professionaliseren van de shop, waaronder in verschillende koffiecorners. Sinds kort is er bovendien gestart met frituren bij Brand Oil aan de Oostzeestraat in Zutphen. Ook is er extra aandacht voor de carwash-faciliteiten en wasboxen. “Uiteindelijk is ook in 2020 het allerbelangrijkste dat we dagelijks vriendelijke mensen aan het werk hebben, dat we eventuele storingen zo snel mogelijk verhelpen en dat de dagelijkse gang van zaken zo soepel mogelijk verloopt. Alle andere plannen komen pas aan bod als de basis goed is.”

Details

Tot slot, wat maakt de petrolbranche zo interessant voor de kersverse directeur? “Onze sector is al jaren constant in verandering. Het verschil tussen een rendabele en verliesgevende locatie is klein, dus alle details moeten kloppen. Maar het grote plaatje zeker ook. Die afwisseling tussen het geheel en details maakt het voor mij heel leuk om te doen. En nogmaals; alle echte mensen die bij ons werken maakt het heel leuk. Het is een eer om hun werkgever te mogen zijn!”

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Directeur Hans van Tol van Tanqplus draagt stokje over aan dochter Kelly | MobilityEnergy.com

Directeur Hans van Tol van Tanqplus draagt stokje over aan dochter Kelly

Sinds begin dit jaar vormt Kelly van Rijn-Van Tol samen met Michel Iesberts de directie van Tanqplus. Na een inwerkperiode van ruim een jaar nam ze het stokje over van haar vader Hans. Het familiebedrijf, dat in 1959 door opa Wim werd opgericht, heeft op dit moment 24 tankstations in het netwerk. Hoe kijkt de kersverse directeur terug op de eerste periode? En wat zijn in haar ogen de grootste uitdagingen en kansen op dit moment?

Nieuw is de wereld van petrol zeker niet voor Kelly. “Ik ben al jaren betrokken bij ons familiebedrijf en heb al verschillende functies beoefend. Geleidelijk aan heb ik afgelopen jaar meer verantwoordelijkheden op me genomen. Dit is goed bevallen. Ik ben een ijverig en soms pittig persoon, en draag graag verantwoordelijkheid.”

Ze vindt het heel fijn dat haar vader nog steeds wel betrokken blijft bij het bedrijf, legt ze uit. “Hij heeft veel ervaring en het is fijn om met hem te sparren. Zijn kennis met betrekking tot het assortiment, maar ook al zijn sociale contacten in de branche, hebben dit bedrijf gemaakt tot wat het nu is. Bovendien heeft hij door de jaren heen heel veel locaties overgenomen. En hij weet dan precies waar we in praktische zin allemaal aan moeten denken.”

Goede leerschool

“Mijn eerste keer dat ik hielp binnen ons bedrijf, was rond de invoering van de euro. Alle klanten kwamen met biljetten van 50 gulden een rolletje pepermunt halen, en wij moesten dan omrekenen en in euro’s terugbetalen. Het was een gekkenhuis. Ik was een jaar of twaalf en hielp mee met zo’n ouderwetse rekenmachine. Toen ik ouder werd heb ik kassadiensten in onze locatie in Poeldijk gedraaid, met name weekenddiensten. In de zomervakanties werkte ik op ons kantoor. Ik ruimde het archief op of beantwoordde de telefoon.”

Na haar studie beheerde Kelly een tijdje de financiële administraties en hield ze zich ook bezig met het voorraadbeheer. Daarna maakte ze een uitstapje als store manager van een grote kledingwinkel. “Na een poosje kwam ik weer terug, en ondersteunde ik op kantoor bij commerciële werkzaamheden. Dit was goed te combineren met de politieke functie van raadslid, die ik van 2014 tot en met 2019 heb uitgevoerd.”

(Het artikel gaat verder onder de foto)

Toen er op een van de tankstations een vacature ontstond voor bedrijfsleider, nam Kelly deze functie tijdelijk waar. “Ik was toen zwanger van mijn jongste. Na mijn verlof ben ik de directie verder gaan ondersteunen. Het is fijn om nu het stokje echt over te nemen van mijn vader en mijn ideeën de vrije loop te laten, maar het is ook verdrietig om te realiseren dat er aan een tijdperk een einde komt. Gelukkig blijft hij nog op de achtergrond actief.”

Focus op de shop

Tot de onderneming, die vanuit Naaldwijk wordt aangestuurd, behoren op dit moment 21 bemande en 3 onbemande tankstations. Het bedrijf heeft daarbij een groot aantal verschillende merken in het palet. Op de luifels staan de kleuren van PEUT, Argos, Brand Oil, Total, Shell, Avia en Amigo. “De Tanqplus-familie bestaat voor een groot deel uit shop-exploitaties in samenwerking met een oliemaatschappij. De maatschappij is dan aan zet om te besluiten wat ze op de luifel zetten. Voor de drie PEUT-locaties – het eigen merk van De Vrije Pomp – hebben wij wel de bewuste keuze gemaakt.”

Een van de grootste uitdagingen van het moment is vooral de arbeidsmarkt, vindt Kelly. “Ik heb het afgelopen jaar veel energie gestopt in het leren kennen van alle medewerkers. Dit zijn echte mensen, met echte gevoelens, echte vreugde en echt verdriet. Als zij goed in hun vel zitten en enthousiast zijn – en de sfeer op de locatie goed is – dan merkt de klant dit ook. De klant is niet alleen gevoelig voor geur, zicht en gehoor, maar ook voor sfeer en gevoel.”

Regelgeving

De overheid heeft afgelopen jaren met de wet poortwachter veel verplichtingen opgesteld voor werkgevers wanneer een werknemer in ziekteverzuim raakt. “Dit kost veel tijd en energie. Ook op gebied van de leeftijdscontrole tabak en bijvoorbeeld op hygiëne hebben we te maken met strenge regelgeving. Onlangs ben ik een aantal dagen met een 17-jarige mystery shopper langs onze locaties geweest, om onze medewerkers te testen. Degene die de fout ingingen, zijn hiervoor gewaarschuwd. Uiteraard zijn dit geen leuke kanten van onze branche, maar ik hoop dat we door al deze interne aandacht onze medewerkers extra alert hebben kunnen maken.”

Bij een groot deel van de tankstations waar Tanqplus actief is, huurt het bedrijf alleen de shop – soms in combinatie met de wasstraat of wasboxen. De shop is dus van groot belang voor het succes van het bedrijf. “Tabak biedt de aankomende jaren nog mooie kansen. Er verdwijnen steeds meer verkooppunten. Drogisterijen en supermarkten stoppen met de verkoop, en de prijzen per pakje stijgen. Op lange termijn zal dit wel verder gaan afnemen.” Ook frisdrank en koffie zijn interessante productgroepen. “Frisdrank is nu in bijna alle shops de belangrijkste artikelgroep. De koffiecorners met een warme snack laten ook groei zien.”

Kansen voor carwash

Daarnaast biedt ook de carwash goede mogelijkheden. “2018 was voor ons een erg goed wasjaar. Het was toen heel mooi weer en we hebben de beste wasomzet van jaren gedraaid.” Door heel Nederland schieten er op dit moment prachtige washallen als paddenstoelen uit de grond. “Dat lijkt misschien gouden business, maar de investering is hoog en ook de loonkosten wegen zwaar mee. Ik denk dan ook dat sommige van deze washallen zullen omvallen. Het is bij een tankstation altijd goed om te investeren in een rollover. Deze kan draaien tegenover lagere kosten. Als je de ruimte hebt, zijn ook zelfwasboxen echt een uitkomst.”

In 2020 is er genoeg werk aan de winkel voor Kelly, compagnon Michel en de rest van het team. “Dit jaar zal vooral in het teken staan van verandering. Intern zullen we nog meer gaan stroomlijnen. De interne communicatie willen we waar mogelijk kort en persoonlijk houden. Zo zal ik, maar ook mijn vader of mijn compagnon Michel, met grote regelmaat op onze locaties aanwezig zijn.” Volgens Kelly is het vooral van belang om te investeren en aandacht te hebben voor de medewerkers die op de locaties werkzaam zijn. “Ik kan wel van alles bedenken, maar ben natuurlijk voor de klanten niet het gezicht van ons bedrijf. Dat zijn onze toppers die dagelijks duizenden klanten begroeten en helpen. Dus er zal ook de meeste focus uitgaan naar de samenwerking met al deze mensen.”

Verder zal er in 2020 geïnvesteerd worden in het verder professionaliseren van de shop, waaronder in verschillende koffiecorners. Sinds kort is er bovendien gestart met frituren bij Brand Oil aan de Oostzeestraat in Zutphen. Ook is er extra aandacht voor de carwash-faciliteiten en wasboxen. “Uiteindelijk is ook in 2020 het allerbelangrijkste dat we dagelijks vriendelijke mensen aan het werk hebben, dat we eventuele storingen zo snel mogelijk verhelpen en dat de dagelijkse gang van zaken zo soepel mogelijk verloopt. Alle andere plannen komen pas aan bod als de basis goed is.”

Details

Tot slot, wat maakt de petrolbranche zo interessant voor de kersverse directeur? “Onze sector is al jaren constant in verandering. Het verschil tussen een rendabele en verliesgevende locatie is klein, dus alle details moeten kloppen. Maar het grote plaatje zeker ook. Die afwisseling tussen het geheel en details maakt het voor mij heel leuk om te doen. En nogmaals; alle echte mensen die bij ons werken maakt het heel leuk. Het is een eer om hun werkgever te mogen zijn!”

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.