Shell krijgt toestemming voor verkoop Noordzee-onderdelen

Shell heeft toestemming gekregen van de Europese Commissie voor de verkoop van bedrijfsonderdelen op de Noordzee. De energiemaatschappij wil voor ruim drie miljard euro aan bezittingen van de hand doen. Nieuwe eigenaar wordt het Britse olie- en gasbedrijf Chrysaor. Waarschijnlijk wordt de overname nog deze maand definitief afgerond.

Shell heeft al enkele jaren de strategie om bedrijfsonderdelen af te stoten. Het wil in totaal voor ongeveer dertig miljard dollar activiteiten verkopen. Dit is een gevolg van de aanhoudend lage olieprijzen en van de mega-overname van BG. Dat de multinational van plan was deze onderdelen van de hand te doen, werd begin dit jaar bekend. De goedkeuring vanuit Brussel liet nog op zich wachten. Deze is nu wel binnen.

Boorplatformen

De te verkopen onderdelen liggen in het Britse deel van de Noordzee en betreffen onder meer diverse boorplatformen. Door de transactie wordt de productiecapaciteit van Shell op de Noordzee meer dan gehalveerd. Nu nog kan het bedrijf 211.000 vaten olie-equivalent (boepd, ofwel barrels of oil equivalent per day) oppompen. Dat aantal wordt straks gereduceerd tot minder dan honderdduizend vaten.

Er gaan zo’n vierhonderd medewerkers mee over naar de nieuwe eigenaar, die het hoofdkantoor heeft in Londen. De Britten verwachten door de overname in de loop der jaren zo’n 350 miljoen vaten olie-equivalent op te kunnen pompen. Shell benadrukt dat het, ondanks de verkoop, aanwezig wil blijven op de Noordzee.

Auteur: Tom van Gurp

Shell krijgt toestemming voor verkoop Noordzee-onderdelen | MobilityEnergy.com

Shell krijgt toestemming voor verkoop Noordzee-onderdelen

Shell heeft toestemming gekregen van de Europese Commissie voor de verkoop van bedrijfsonderdelen op de Noordzee. De energiemaatschappij wil voor ruim drie miljard euro aan bezittingen van de hand doen. Nieuwe eigenaar wordt het Britse olie- en gasbedrijf Chrysaor. Waarschijnlijk wordt de overname nog deze maand definitief afgerond.

Shell heeft al enkele jaren de strategie om bedrijfsonderdelen af te stoten. Het wil in totaal voor ongeveer dertig miljard dollar activiteiten verkopen. Dit is een gevolg van de aanhoudend lage olieprijzen en van de mega-overname van BG. Dat de multinational van plan was deze onderdelen van de hand te doen, werd begin dit jaar bekend. De goedkeuring vanuit Brussel liet nog op zich wachten. Deze is nu wel binnen.

Boorplatformen

De te verkopen onderdelen liggen in het Britse deel van de Noordzee en betreffen onder meer diverse boorplatformen. Door de transactie wordt de productiecapaciteit van Shell op de Noordzee meer dan gehalveerd. Nu nog kan het bedrijf 211.000 vaten olie-equivalent (boepd, ofwel barrels of oil equivalent per day) oppompen. Dat aantal wordt straks gereduceerd tot minder dan honderdduizend vaten.

Er gaan zo’n vierhonderd medewerkers mee over naar de nieuwe eigenaar, die het hoofdkantoor heeft in Londen. De Britten verwachten door de overname in de loop der jaren zo’n 350 miljoen vaten olie-equivalent op te kunnen pompen. Shell benadrukt dat het, ondanks de verkoop, aanwezig wil blijven op de Noordzee.

Auteur: Tom van Gurp