Nederlandse energiehandelaar Vitol breidt opnieuw uit

Vitol is handelaar in grondstoffen en is opgericht in Rotterdam
Vitol is een van 's werelds grootste grondstoffenhandelaren.

Het van oorsprong Nederlandse Vitol heeft opnieuw een bedrijf overgenomen. Het wordt eigenaar van een raffinaderij in Europoort, die momenteel nog in handen is van het Amerikaanse bedrijf Koch Supply & Trading. Vitol is aandeelhouder van Argos-moederbedrijf Varo Energy en kocht eerder dit jaar een groot tankstationnetwerk in Turkije. Tevens kocht het recentelijk een belang in het Afrikaanse tankstationbedrijf Vivo Energy voor 250 miljoen dollar.

Hoeveel geld met de overname van de Europoort-raffinaderij is gemoeid, hebben de betrokken partijen niet bekendgemaakt. De deal moet nog worden goedgekeurd door de bevoegde autoriteiten. Het bedrijfsonderdeel kan 85.000 vaten ruwe olie per dag verwerken en is daarmee de kleinste van de vijf raffinaderijen in het Rotterdamse havengebied, schrijft het FD. Er wordt vooral nafta geproduceerd, dat wordt gebruikt in de petrochemische industrie.

Koch is sinds 1998 eigenaar van de raffinaderij en maakte vorig jaar bekend dat het bedrijfsonderdeel op de verkooplijst stond. Wie de nieuwe eigenaar zou worden, is dinsdag pas bekendgemaakt. Reden voor de verkoop is dat raffineren niet goed past bij de andere activiteiten van Koch, dat zich vooral wil toeleggen op het verhandelen van energie.

Vitol

Vitol behoort tot de grootste energiehandelaren ter wereld en is één van de aandeelhouders van Varo Energy, dat twee jaar geleden fuseerde met Argos. Het bedrijf focust vooral op het transport van ruwe olie en verscheept per dag gemiddeld zeven miljoen vaten, waarvoor dagelijks minimaal 250 schepen worden gebruikt.

Het bedrijf begon in Rotterdam in 1966 en is uitgegroeid tot een wereldwijd actieve multinational met kantoren in zo’n veertig landen. Vorig jaar werd een omzet behaald van 152 miljard dollar (139 miljard euro, tegen huidige wisselkoersen). De raffinaderij in Europoort is de vijfde in het portfolio van Vitol.

Kuwait Petroleum

Het is de tweede maal in korte tijd dat een raffinaderij in het havengebied van eigenaar verandert. Begin vorig jaar kocht een andere grondstoffenhandelaar, namelijk Gunvor, de raffinaderij van Kuwait Petroleum. Dit bedrijfsonderdeel heeft een dagelijkse verwerkingscapaciteit van 88.000 vaten ruwe olie.

Lees ook:

Auteur: Tom van Gurp