Omzet Fastned groeit gestaag, winst nog niet in zicht

Exploitant van laadstations Fastned heeft steeds meer afzet, omzet en klanten. Dat blijkt uit cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. Het is voor het achtste kwartaal op rij dat deze drie indicatoren groeien. Echter, zwarte cijfers zal het bedrijf voorlopig niet schrijven. Daarvoor is de omzet van bijna negentigduizend euro in het eerste kwartaal nog veel te klein.

In de eerste drie maanden van dit jaar werd 194.854 kWh geleverd, 160 procent meer dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het aantal actieve klanten kwam uit op 3.520, een toename van zestig procent ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. De omzet kwam uit op 87.883 euro, een stijging van 148 procent (bekijk onderaan dit artikel het verloop van de afzet, omzet en aantal actieve klanten in de afgelopen negen kwartalen).

Rode cijfers

Hoewel forse toenames genoteerd worden, blijft het cijfer onderaan de streep donkerrood. In 2016 werd ruim vier miljoen euro verlies geleden. Over het eerste kwartaal van dit jaar wordt geen bedrijfsresultaat meegedeeld, maar met een omzet van minder dan negentigduizend euro kunnen de tientallen medewerkers van het bedrijf en de overige kosten ongetwijfeld niet worden gefinancierd.

Wel bereikten twee laadstations onlangs het break-even punt. Dit betekent dat de uitgaven voor het operationeel houden van deze stations, zoals stroom, netaansluiting, licentiekosten, locatiehuur, schoonmaak en onderhoud zijn gedekt door de inkomsten op die stations. Het in Amsterdam gevestigde bedrijf verwacht dat in de komende maanden meer stations het break-even punt passeren.

Dekking centrale kosten

De operationele kosten per station liggen laag. De bijna zestig Fastned-locaties zijn onbemand en worden centraal aangestuurd vanuit het hoofdkantoor. “Het volgende financiële doel is dan ook dekking van deze centrale kosten. Aangezien deze kosten slechts zeer beperkt toenemen wanneer nieuwe stations worden geopend, dalen deze kosten per station bij iedere uitbreiding van het netwerk. De laatste stap naar winstgevendheid van de onderneming betreft dekking van afschrijvingen en financieringslasten”, meldt het bedrijf.

Fastned is bouwer en exploitant van laadstations voor elektrische voertuigen. Het werkt aan een landelijk dekkend netwerk langs Nederlandse snelwegen. Tevens bouwt het diverse locaties aan het onderliggende wegennet en kijkt het bedrijf naar het buitenland voor expansie.

Bekijk de afzet, omzet en aantal actieve klanten van Fastned in de afgelopen negen kwartalen:

 

Auteur: Tom van Gurp

Omzet Fastned groeit gestaag, winst nog niet in zicht | MobilityEnergy.com

Omzet Fastned groeit gestaag, winst nog niet in zicht

Exploitant van laadstations Fastned heeft steeds meer afzet, omzet en klanten. Dat blijkt uit cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. Het is voor het achtste kwartaal op rij dat deze drie indicatoren groeien. Echter, zwarte cijfers zal het bedrijf voorlopig niet schrijven. Daarvoor is de omzet van bijna negentigduizend euro in het eerste kwartaal nog veel te klein.

In de eerste drie maanden van dit jaar werd 194.854 kWh geleverd, 160 procent meer dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het aantal actieve klanten kwam uit op 3.520, een toename van zestig procent ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. De omzet kwam uit op 87.883 euro, een stijging van 148 procent (bekijk onderaan dit artikel het verloop van de afzet, omzet en aantal actieve klanten in de afgelopen negen kwartalen).

Rode cijfers

Hoewel forse toenames genoteerd worden, blijft het cijfer onderaan de streep donkerrood. In 2016 werd ruim vier miljoen euro verlies geleden. Over het eerste kwartaal van dit jaar wordt geen bedrijfsresultaat meegedeeld, maar met een omzet van minder dan negentigduizend euro kunnen de tientallen medewerkers van het bedrijf en de overige kosten ongetwijfeld niet worden gefinancierd.

Wel bereikten twee laadstations onlangs het break-even punt. Dit betekent dat de uitgaven voor het operationeel houden van deze stations, zoals stroom, netaansluiting, licentiekosten, locatiehuur, schoonmaak en onderhoud zijn gedekt door de inkomsten op die stations. Het in Amsterdam gevestigde bedrijf verwacht dat in de komende maanden meer stations het break-even punt passeren.

Dekking centrale kosten

De operationele kosten per station liggen laag. De bijna zestig Fastned-locaties zijn onbemand en worden centraal aangestuurd vanuit het hoofdkantoor. “Het volgende financiële doel is dan ook dekking van deze centrale kosten. Aangezien deze kosten slechts zeer beperkt toenemen wanneer nieuwe stations worden geopend, dalen deze kosten per station bij iedere uitbreiding van het netwerk. De laatste stap naar winstgevendheid van de onderneming betreft dekking van afschrijvingen en financieringslasten”, meldt het bedrijf.

Fastned is bouwer en exploitant van laadstations voor elektrische voertuigen. Het werkt aan een landelijk dekkend netwerk langs Nederlandse snelwegen. Tevens bouwt het diverse locaties aan het onderliggende wegennet en kijkt het bedrijf naar het buitenland voor expansie.

Bekijk de afzet, omzet en aantal actieve klanten van Fastned in de afgelopen negen kwartalen:

 

Auteur: Tom van Gurp