Lukoil overweegt verkoop 700 tankstations in thuisland

De Russische oliemaatschappij Lukoil overweegt om een derde van zijn tankstations in eigen land te verkopen. Het gaat om zo’n zevenhonderd locaties in het midden van Rusland. De sterk teruggelopen winstgevendheid is oorzaak van de mogelijke verkoop. Dat schrijven diverse Russische media.

Lukoil maakte vorige week bekend voorlopig geen tankstations te verkopen in Europa. Het stootte de afgelopen jaren netwerken af in diverse Europese landen, waaronder Polen, Oekraïne en Cyprus. Afslanken in het thuisland is echter wel een optie. Door dalende marges op brandstoffen zou het rendement op de stations nagenoeg nul zijn. Het aanbieden van aanvullende diensten en het verhogen van literprijzen kan extra winst opleveren, maar zou het probleem slechts deels oplossen.

Marktaandeel

Lukoil is in eigen land één van de grootste spelers op de tankstationmarkt. Het heeft een marktaandeel van 21 procent, met een netwerk van 2.544 tankstations. Zo’n dertig procent daarvan wordt mogelijk verkocht, nog vóór het einde van het jaar. Wie de eventuele nieuwe eigenaar wordt, is niet bekend. Tegenover een afslankoperatie in Rusland staat een uitbreiding in Turkije. In dat land bestaat het Lukoil-netwerk uit zo’n zeshonderd stations, ongeveer vijf procent van het totaal. Er zouden plannen zijn voor uitbreiding van het aantal retail-locaties.

Auteur: Tom van Gurp

Lukoil overweegt verkoop 700 tankstations in thuisland | MobilityEnergy.com

Lukoil overweegt verkoop 700 tankstations in thuisland

De Russische oliemaatschappij Lukoil overweegt om een derde van zijn tankstations in eigen land te verkopen. Het gaat om zo’n zevenhonderd locaties in het midden van Rusland. De sterk teruggelopen winstgevendheid is oorzaak van de mogelijke verkoop. Dat schrijven diverse Russische media.

Lukoil maakte vorige week bekend voorlopig geen tankstations te verkopen in Europa. Het stootte de afgelopen jaren netwerken af in diverse Europese landen, waaronder Polen, Oekraïne en Cyprus. Afslanken in het thuisland is echter wel een optie. Door dalende marges op brandstoffen zou het rendement op de stations nagenoeg nul zijn. Het aanbieden van aanvullende diensten en het verhogen van literprijzen kan extra winst opleveren, maar zou het probleem slechts deels oplossen.

Marktaandeel

Lukoil is in eigen land één van de grootste spelers op de tankstationmarkt. Het heeft een marktaandeel van 21 procent, met een netwerk van 2.544 tankstations. Zo’n dertig procent daarvan wordt mogelijk verkocht, nog vóór het einde van het jaar. Wie de eventuele nieuwe eigenaar wordt, is niet bekend. Tegenover een afslankoperatie in Rusland staat een uitbreiding in Turkije. In dat land bestaat het Lukoil-netwerk uit zo’n zeshonderd stations, ongeveer vijf procent van het totaal. Er zouden plannen zijn voor uitbreiding van het aantal retail-locaties.

Auteur: Tom van Gurp