Opnieuw Rotterdamse raffinaderij in de etalage

Nadat eerder Kuwait Petroleum zijn Rotterdamse raffinaderij verkocht, heeft nu Koch Supply & Trading plannen om zijn raffinage-onderdeel in de havenstad van de hand te doen. Dat maakte het Amerikaanse bedrijf dinsdag bekend. Of er onderhandelingen zijn, en zo ja met welke partij, is niet bekend.

Volgens een verklaring van Koch is het bedrijfsonderdeel in de Europoort ‘waarschijnlijk’ van meer waarde voor andere partijen dan voor de Amerikanen. Inmiddels heeft het bedrijf enkele adviseurs ingeschakeld om de gewenste transactie te onderzoeken.

Gunvor

Het is niet de eerste keer dat een raffinaderij in Rotterdam van eigenaar lijkt te gaan wisselen. Begin dit jaar werd duidelijk dat grondstoffenbedrijf Gunvor de raffinage-activiteiten van Kuwait Petroleum in het havengebied ging overnemen. De nieuwe eigenaren besloten ook om driehonderd miljoen dollar in het bedrijfsonderdeel te investeren.

De winstgevendheid van de raffinagesector in ons land staat al enige tijd onder druk. Door toegenomen concurrentie vanuit andere delen van de wereld, onder meer Azië, wordt het steeds moeilijker voor sommige Europese raffinaderijen om rendabel te blijven.

Lees ook: Gunvor kan Rotterdamse Q8-raffinaderij definitief overnemen

Auteur: Tom van Gurp

Opnieuw Rotterdamse raffinaderij in de etalage | MobilityEnergy.com

Opnieuw Rotterdamse raffinaderij in de etalage

Nadat eerder Kuwait Petroleum zijn Rotterdamse raffinaderij verkocht, heeft nu Koch Supply & Trading plannen om zijn raffinage-onderdeel in de havenstad van de hand te doen. Dat maakte het Amerikaanse bedrijf dinsdag bekend. Of er onderhandelingen zijn, en zo ja met welke partij, is niet bekend.

Volgens een verklaring van Koch is het bedrijfsonderdeel in de Europoort ‘waarschijnlijk’ van meer waarde voor andere partijen dan voor de Amerikanen. Inmiddels heeft het bedrijf enkele adviseurs ingeschakeld om de gewenste transactie te onderzoeken.

Gunvor

Het is niet de eerste keer dat een raffinaderij in Rotterdam van eigenaar lijkt te gaan wisselen. Begin dit jaar werd duidelijk dat grondstoffenbedrijf Gunvor de raffinage-activiteiten van Kuwait Petroleum in het havengebied ging overnemen. De nieuwe eigenaren besloten ook om driehonderd miljoen dollar in het bedrijfsonderdeel te investeren.

De winstgevendheid van de raffinagesector in ons land staat al enige tijd onder druk. Door toegenomen concurrentie vanuit andere delen van de wereld, onder meer Azië, wordt het steeds moeilijker voor sommige Europese raffinaderijen om rendabel te blijven.

Lees ook: Gunvor kan Rotterdamse Q8-raffinaderij definitief overnemen

Auteur: Tom van Gurp