OK neemt vijf tankstations over van Calpam SMD

Tankstation-exploitant OK heeft vijf locaties gekocht van Calpam SMD. De vestigingen liggen in Zwolle, Enschede, Olst, Rotterdam en Loosdrecht en zijn enkele weken geleden overgegaan naar de nieuwe eigenaar. Deze heeft plannen om nog dit jaar de vijf coco-stations om te kleuren naar het eigen merk. De locaties hebben nu nog Q8, SMD en Calpam (3) op de luifel staan.

Door de aankoop komt het aantal vestigingen van het bedrijf uit Staphorst op ongeveer 45 stations en moet vooral het netwerk in het midden van het land een impuls krijgen. Calpam SMD heeft de tankstations verkocht omdat het verder wil met uitsluitend onbemande locaties, meldt OK op zijn eigen website.

Shell en Q8

Laatstgenoemde heeft de laatste jaren vaker stations aan zijn netwerk toegevoegd. Zo nam het onlangs een Shell-vestiging in Giessen over en kleurde het station om naar de eigen merkuitstraling. Ook kocht het eind 2013 ruim dertig Q8-stations. Het bedrijf heeft het hoofdkantoor in Staphorst en heeft twee andere kantoren in Breda en Arnhem.

Bij de overgenomen vestigingen zit ook de locatie in Enschede waar het bedrijf twee jaar geleden met een nieuw concept startte. Dat station ligt vlakbij de grens en ondervond veel hinder van het accijnstoerisme. Door een combinatie van lage literprijzen en een goede shop wilde Calpam SMD de strijd aangaan met de Duitse buren. Ook deze locatie wordt binnenkort omgekleurd naar de OK-signing.

Winstgevendheid

Peter Waterham van Tankstation Advies zet vraagtekens bij de winstgevendheid van de overgenomen vestigingen. “Het zal niet gemakkelijk worden om veel rendement uit deze locaties te halen, al is het ook afhankelijk van de prijs die ervoor is betaald. Maar als je kijkt naar de grensvestiging in Enschede zie je dat deze weliswaar een redelijke literafzet heeft, maar met dusdanig lage prijzen moet werken dat je daar nauwelijks iets op de brandstof verdient.”

Het station in Rotterdam is volgens Waterham een interessante vestiging voor herontwikkeling op de bestaande plek, of wellicht interessanter voor relocatie. Ook sluit hij niet uit dat het station in Zwolle op termijn verplaatst wordt. “Welke plannen plannen OK heeft met de bemande locatie in Olst zal op termijn blijken. Neemt niet weg dat het bedrijf zijn netwerk door deze overname met ruim tien procent laat groeien en ik verwacht dat dit niet de laatste overname is, die ze op korte termijn weten te realiseren.”

OK geeft aan te verwachten dat de locaties wel degelijk gaan bijdragen aan de winstgevendheid van het bedrijf. “Wij zijn ervan overtuigd dat door het omkleuren van een station naar de OK-formule, de potentie ervan toeneemt. Als wij niet geloven in de winstgevendheid van de betreffende stations, zouden wij ze ook niet overgenomen hebben.”

Lees ook: OK en TinQ openen beide twee nieuwe locaties

Auteur: Tom van Gurp

OK neemt vijf tankstations over van Calpam SMD | MobilityEnergy.com

OK neemt vijf tankstations over van Calpam SMD

Tankstation-exploitant OK heeft vijf locaties gekocht van Calpam SMD. De vestigingen liggen in Zwolle, Enschede, Olst, Rotterdam en Loosdrecht en zijn enkele weken geleden overgegaan naar de nieuwe eigenaar. Deze heeft plannen om nog dit jaar de vijf coco-stations om te kleuren naar het eigen merk. De locaties hebben nu nog Q8, SMD en Calpam (3) op de luifel staan.

Door de aankoop komt het aantal vestigingen van het bedrijf uit Staphorst op ongeveer 45 stations en moet vooral het netwerk in het midden van het land een impuls krijgen. Calpam SMD heeft de tankstations verkocht omdat het verder wil met uitsluitend onbemande locaties, meldt OK op zijn eigen website.

Shell en Q8

Laatstgenoemde heeft de laatste jaren vaker stations aan zijn netwerk toegevoegd. Zo nam het onlangs een Shell-vestiging in Giessen over en kleurde het station om naar de eigen merkuitstraling. Ook kocht het eind 2013 ruim dertig Q8-stations. Het bedrijf heeft het hoofdkantoor in Staphorst en heeft twee andere kantoren in Breda en Arnhem.

Bij de overgenomen vestigingen zit ook de locatie in Enschede waar het bedrijf twee jaar geleden met een nieuw concept startte. Dat station ligt vlakbij de grens en ondervond veel hinder van het accijnstoerisme. Door een combinatie van lage literprijzen en een goede shop wilde Calpam SMD de strijd aangaan met de Duitse buren. Ook deze locatie wordt binnenkort omgekleurd naar de OK-signing.

Winstgevendheid

Peter Waterham van Tankstation Advies zet vraagtekens bij de winstgevendheid van de overgenomen vestigingen. “Het zal niet gemakkelijk worden om veel rendement uit deze locaties te halen, al is het ook afhankelijk van de prijs die ervoor is betaald. Maar als je kijkt naar de grensvestiging in Enschede zie je dat deze weliswaar een redelijke literafzet heeft, maar met dusdanig lage prijzen moet werken dat je daar nauwelijks iets op de brandstof verdient.”

Het station in Rotterdam is volgens Waterham een interessante vestiging voor herontwikkeling op de bestaande plek, of wellicht interessanter voor relocatie. Ook sluit hij niet uit dat het station in Zwolle op termijn verplaatst wordt. “Welke plannen plannen OK heeft met de bemande locatie in Olst zal op termijn blijken. Neemt niet weg dat het bedrijf zijn netwerk door deze overname met ruim tien procent laat groeien en ik verwacht dat dit niet de laatste overname is, die ze op korte termijn weten te realiseren.”

OK geeft aan te verwachten dat de locaties wel degelijk gaan bijdragen aan de winstgevendheid van het bedrijf. “Wij zijn ervan overtuigd dat door het omkleuren van een station naar de OK-formule, de potentie ervan toeneemt. Als wij niet geloven in de winstgevendheid van de betreffende stations, zouden wij ze ook niet overgenomen hebben.”

Lees ook: OK en TinQ openen beide twee nieuwe locaties

Auteur: Tom van Gurp