Kuwait wil fors investeren in Benelux-regio

De Koeweitse oliemaatschappij Kuwait ziet de Benelux als een belangrijke regio, waarin het de komende tijd flink wil investeren. Daarbij heeft het bedrijf diverse activiteiten in de downstream-tak op het oog. Dat zei Khaled Al-Mushaileh, een topbestuurder bij Kuwait Europe onlangs. Of er ook extra wordt geïnvesteerd in de tankstation-poot is niet bekendgemaakt. Tegelijkertijd zou de oliemaatschappij dicht bij de verkoop van hun raffinaderij in Rotterdam zijn.

Ook andere delen van Europa, bijvoorbeeld Scandinavië, zijn voor Kuwait Petroleum een markt om in te investeren. Hierbij denkt het bedrijf onder meer aan activiteiten op het gebied van opslag, smeermiddelen en de luchtvaart. Op deze manier wil het genoeg verkoopkanalen behouden om olieproducten kwijt te kunnen.

Raffinaderij

Hoewel Kuwait Petroleum de Benelux ziet als een groeimarkt, gaat het binnenkort waarschijnlijk minimaal één onderdeel afstoten in onze regio. Het gaat om de raffinaderij in Europoort. Deze staat al geruime tijd in de etalage en diverse media berichten over het feit dat oliehandelaar Gunvor serieuze interesse zou hebben. Beide bedrijven zijn naar verluidt dicht bij een deal.

Gunvor is een van ’s werelds grootste oliehandelaren en zou nauwe banden onderhouden met de Russische president Vladimir Putin. Het bedrijf zelf ontkent dat er een relatie zou zijn tussen Gunvor en Putin of het Kremlin.

Van Poecke

Als de oliehandelaar het bedrijfsonderdeel weet te bemachtigen, laat het een respectabel gezelschap achter zich. Zo zou onder meer olieman en Quote 500-lid Marcel van Poecke interesse hebben getoond in de raffinaderij, net als investeringsmaatschappijen Riverstone en Klesch en opslagbedrijf HES-beheer.

De raffinaderij bij Rotterdam staat in de verkoop, omdat de winstgevendheid onder druk staat. De Europese raffinagesector heeft het sowieso moeilijk, mede door veel concurrentie uit andere delen van de wereld. Desondanks was er volop interesse in het bedrijfsonderdeel, al dan niet om het voor andere doeleinden dan raffinage te gebruiken

Auteur: Tom van Gurp

Kuwait wil fors investeren in Benelux-regio | MobilityEnergy.com

Kuwait wil fors investeren in Benelux-regio

De Koeweitse oliemaatschappij Kuwait ziet de Benelux als een belangrijke regio, waarin het de komende tijd flink wil investeren. Daarbij heeft het bedrijf diverse activiteiten in de downstream-tak op het oog. Dat zei Khaled Al-Mushaileh, een topbestuurder bij Kuwait Europe onlangs. Of er ook extra wordt geïnvesteerd in de tankstation-poot is niet bekendgemaakt. Tegelijkertijd zou de oliemaatschappij dicht bij de verkoop van hun raffinaderij in Rotterdam zijn.

Ook andere delen van Europa, bijvoorbeeld Scandinavië, zijn voor Kuwait Petroleum een markt om in te investeren. Hierbij denkt het bedrijf onder meer aan activiteiten op het gebied van opslag, smeermiddelen en de luchtvaart. Op deze manier wil het genoeg verkoopkanalen behouden om olieproducten kwijt te kunnen.

Raffinaderij

Hoewel Kuwait Petroleum de Benelux ziet als een groeimarkt, gaat het binnenkort waarschijnlijk minimaal één onderdeel afstoten in onze regio. Het gaat om de raffinaderij in Europoort. Deze staat al geruime tijd in de etalage en diverse media berichten over het feit dat oliehandelaar Gunvor serieuze interesse zou hebben. Beide bedrijven zijn naar verluidt dicht bij een deal.

Gunvor is een van ’s werelds grootste oliehandelaren en zou nauwe banden onderhouden met de Russische president Vladimir Putin. Het bedrijf zelf ontkent dat er een relatie zou zijn tussen Gunvor en Putin of het Kremlin.

Van Poecke

Als de oliehandelaar het bedrijfsonderdeel weet te bemachtigen, laat het een respectabel gezelschap achter zich. Zo zou onder meer olieman en Quote 500-lid Marcel van Poecke interesse hebben getoond in de raffinaderij, net als investeringsmaatschappijen Riverstone en Klesch en opslagbedrijf HES-beheer.

De raffinaderij bij Rotterdam staat in de verkoop, omdat de winstgevendheid onder druk staat. De Europese raffinagesector heeft het sowieso moeilijk, mede door veel concurrentie uit andere delen van de wereld. Desondanks was er volop interesse in het bedrijfsonderdeel, al dan niet om het voor andere doeleinden dan raffinage te gebruiken

Auteur: Tom van Gurp