Contactloos betalen wint snel terrein in Nederland

Het aantal contactloze betalingen groeit hard in Nederland. In het tweede kwartaal van dit jaar waren er 75 procent meer betalingen met de bankpas of de mobiele telefoon dan in het eerste kwartaal. Dat blijkt uit gegevens van betaalkaart-leverancier Mastercard. Hoewel deze manier van betalen hard groeit, is het aantal mensen dat er gebruik van maakt, beperkt. Op dit moment zijn er ook nog weinig tankstations waar mensen contactloos kunnen betalen.

Contactloos betalen is een vorm van afrekenen met bankpas of mobiele telefoon zonder dat een pincode noodzakelijk is. De klant houdt zijn pas tegen een reader of ’swipet’ zijn telefoon erlangs. Om veiligheidsredenen is een bovengrens ingesteld van 25 euro per transactie voor dit soort betalingen. Voor elk bedrag daarboven moet een pincode worden ingevoerd. Ook als verschillende betalingen achter elkaar worden gedaan met een totale waarde van vijftig euro of meer, is een pincode noodzakelijk.

Eurolanden

Deze manier van betalen stijgt explosief in Nederland. In april, mei en juni van dit jaar was er dus een stijging van 75 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2014 was er zelfs sprake van een vertienvoudiging. Nederland is daarmee van alle eurolanden de snelste groeier.

Ongeveer de helft van de Nederlandse bankpassen is geschikt voor deze manier van betalen en een derde van de betaalautomaten kan deze transacties verwerken. Toch is het aantal gebruikers nog steeds beperkt. Slechts tien à vijftien procent van de Nederlanders heeft weleens contactloos betaald, blijkt uit gegevens van webwinkel Kortingscode.nl.

Tankstations

Bij tankstations wordt nog weinig gebruikgemaakt van deze methode van afrekenen. Veel klanten tanken voor meer dan 25 euro. In dergelijke gevallen is contactloos betalen met de bankpas zonder pincode in te hoeven toetsen, al geen optie meer. Wel kunnen op sommige plekken shopaankopen en autowasbeurten op deze manier worden betaald.

De mobiele telefoon biedt meer mogelijkheden voor het afrekenen van brandstof. Onder andere Tokheim biedt hiervoor mogelijkheden aan. Momenteel zijn diverse grote merken bezig om deze betalingsmethode in te voeren. Zo rolt Shell dit uit bij veel stations in Groot-Brittannië, onder de noemer ’Fill Up & Go’. Ook Total is met een soortelijk project gestart in Duitsland.

Lees ook: Shell start met contactloos brandstof betalen in Engeland

Auteur: Tom van Gurp

Contactloos betalen wint snel terrein in Nederland | MobilityEnergy.com

Contactloos betalen wint snel terrein in Nederland

Het aantal contactloze betalingen groeit hard in Nederland. In het tweede kwartaal van dit jaar waren er 75 procent meer betalingen met de bankpas of de mobiele telefoon dan in het eerste kwartaal. Dat blijkt uit gegevens van betaalkaart-leverancier Mastercard. Hoewel deze manier van betalen hard groeit, is het aantal mensen dat er gebruik van maakt, beperkt. Op dit moment zijn er ook nog weinig tankstations waar mensen contactloos kunnen betalen.

Contactloos betalen is een vorm van afrekenen met bankpas of mobiele telefoon zonder dat een pincode noodzakelijk is. De klant houdt zijn pas tegen een reader of ’swipet’ zijn telefoon erlangs. Om veiligheidsredenen is een bovengrens ingesteld van 25 euro per transactie voor dit soort betalingen. Voor elk bedrag daarboven moet een pincode worden ingevoerd. Ook als verschillende betalingen achter elkaar worden gedaan met een totale waarde van vijftig euro of meer, is een pincode noodzakelijk.

Eurolanden

Deze manier van betalen stijgt explosief in Nederland. In april, mei en juni van dit jaar was er dus een stijging van 75 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2014 was er zelfs sprake van een vertienvoudiging. Nederland is daarmee van alle eurolanden de snelste groeier.

Ongeveer de helft van de Nederlandse bankpassen is geschikt voor deze manier van betalen en een derde van de betaalautomaten kan deze transacties verwerken. Toch is het aantal gebruikers nog steeds beperkt. Slechts tien à vijftien procent van de Nederlanders heeft weleens contactloos betaald, blijkt uit gegevens van webwinkel Kortingscode.nl.

Tankstations

Bij tankstations wordt nog weinig gebruikgemaakt van deze methode van afrekenen. Veel klanten tanken voor meer dan 25 euro. In dergelijke gevallen is contactloos betalen met de bankpas zonder pincode in te hoeven toetsen, al geen optie meer. Wel kunnen op sommige plekken shopaankopen en autowasbeurten op deze manier worden betaald.

De mobiele telefoon biedt meer mogelijkheden voor het afrekenen van brandstof. Onder andere Tokheim biedt hiervoor mogelijkheden aan. Momenteel zijn diverse grote merken bezig om deze betalingsmethode in te voeren. Zo rolt Shell dit uit bij veel stations in Groot-Brittannië, onder de noemer ’Fill Up & Go’. Ook Total is met een soortelijk project gestart in Duitsland.

Lees ook: Shell start met contactloos brandstof betalen in Engeland

Auteur: Tom van Gurp