Nieuwe regels arbeidscontracten krijgen veel kritiek

contract

De nieuwe regels voor arbeidsovereenkomsten liggen onder vuur. Op 1 juli zijn diverse nieuwe wetten van kracht geworden op het gebied van personeelscontracten, de zogeheten Wet Werk en Zekerheid. Maar diverse Tweede Kamerfracties en deskundigen verwachten dat het nieuwe pakket aan maatregelen juist meer problemen dan oplossingen oplevert.

Het kabinet wil de groei van flexibele contracten aan banden leggen en heeft hiervoor diverse wetten opgesteld die ook relevant zijn voor de tankstationbranche. Deze moeten ervoor zorgen dat werknemers sneller recht krijgen op een ontslagvergoeding, dat de duur van tijdelijke contracten wordt gereduceerd en dat het lastiger wordt om ontslagen werknemers na een tijdje weer terug in dienst te nemen. Door de nieuwe maatregelen moet meer vastigheid ontstaan voor werknemers.

Twijfels

Dat laatste is echter hetgeen waar veel Tweede Kamerfracties en experts aan twijfelen. Doordat werkgevers na twee jaar al een vast contract moeten geven in plaats van na drie jaar, verwachten oppositiepartijen en andere critici dat veel werkgevers ervoor kiezen om na twee jaar simpelweg geen verlenging meer te geven in plaats van over te gaan tot een vast contract.

Onder meer de SP denkt dat personeel eerder ontslagen wordt door de maatregelen. De partij stelt voor om flexwerk minder voordelig te maken in vergelijking met vast werk. GroenLinks wil dat werknemers vanaf de eerste dag al recht krijgen op een ontslagvergoeding en dat de termijn waarop werknemers op tijdelijke contracten mogen werken, teruggaat naar drie jaar.

Zekerheid

Tevens is recentelijk onderzoek gedaan naar hoe personeelsmanagers denken over de wetswijzigingen. Daaruit blijkt dat slechts zes procent van hen verwacht dat de nieuwe regels voor meer zekerheid zorgen voor werknemers. Ook is er veel kritiek vanuit branches die gebruikmaken van seizoensarbeiders. Verantwoordelijk minister Lodewijk Asscher heeft aangegeven te willen praten over een aanpassing, maar dat de concrete plannen daarvoor moeten komen van werkgevers en werknemers zelf.

Overigens is in de huidige tankstation-cao een uitzondering gemaakt wat betreft de periode voor tijdelijke contracten. Tankstation-ondernemers mogen hun medewerkers nog steeds drie jaar op tijdelijke contracten laten werken. De cao loopt echter eind oktober dit jaar af. Of de bepaling ook terugkomt in de toekomstige cao is nog niet duidelijk.

Auteur: Tom van Gurp

Nieuwe regels arbeidscontracten krijgen veel kritiek | MobilityEnergy.com

Nieuwe regels arbeidscontracten krijgen veel kritiek

contract

De nieuwe regels voor arbeidsovereenkomsten liggen onder vuur. Op 1 juli zijn diverse nieuwe wetten van kracht geworden op het gebied van personeelscontracten, de zogeheten Wet Werk en Zekerheid. Maar diverse Tweede Kamerfracties en deskundigen verwachten dat het nieuwe pakket aan maatregelen juist meer problemen dan oplossingen oplevert.

Het kabinet wil de groei van flexibele contracten aan banden leggen en heeft hiervoor diverse wetten opgesteld die ook relevant zijn voor de tankstationbranche. Deze moeten ervoor zorgen dat werknemers sneller recht krijgen op een ontslagvergoeding, dat de duur van tijdelijke contracten wordt gereduceerd en dat het lastiger wordt om ontslagen werknemers na een tijdje weer terug in dienst te nemen. Door de nieuwe maatregelen moet meer vastigheid ontstaan voor werknemers.

Twijfels

Dat laatste is echter hetgeen waar veel Tweede Kamerfracties en experts aan twijfelen. Doordat werkgevers na twee jaar al een vast contract moeten geven in plaats van na drie jaar, verwachten oppositiepartijen en andere critici dat veel werkgevers ervoor kiezen om na twee jaar simpelweg geen verlenging meer te geven in plaats van over te gaan tot een vast contract.

Onder meer de SP denkt dat personeel eerder ontslagen wordt door de maatregelen. De partij stelt voor om flexwerk minder voordelig te maken in vergelijking met vast werk. GroenLinks wil dat werknemers vanaf de eerste dag al recht krijgen op een ontslagvergoeding en dat de termijn waarop werknemers op tijdelijke contracten mogen werken, teruggaat naar drie jaar.

Zekerheid

Tevens is recentelijk onderzoek gedaan naar hoe personeelsmanagers denken over de wetswijzigingen. Daaruit blijkt dat slechts zes procent van hen verwacht dat de nieuwe regels voor meer zekerheid zorgen voor werknemers. Ook is er veel kritiek vanuit branches die gebruikmaken van seizoensarbeiders. Verantwoordelijk minister Lodewijk Asscher heeft aangegeven te willen praten over een aanpassing, maar dat de concrete plannen daarvoor moeten komen van werkgevers en werknemers zelf.

Overigens is in de huidige tankstation-cao een uitzondering gemaakt wat betreft de periode voor tijdelijke contracten. Tankstation-ondernemers mogen hun medewerkers nog steeds drie jaar op tijdelijke contracten laten werken. De cao loopt echter eind oktober dit jaar af. Of de bepaling ook terugkomt in de toekomstige cao is nog niet duidelijk.

Auteur: Tom van Gurp