Onbemande tankstations verboden in Spaanse regio

repsol tankstation tanken

Het bestuur van de Spaanse regio Aragón heeft besloten onbemande tankstations te verbieden. De plaatselijke overheid vindt dat noodzakelijk om veiligheidsredenen. Het veilig omgaan met brandstoffen is beter gegarandeerd als er altijd minimaal één persoon aanwezig is, is de gedachte bij de regionale autoriteiten.

Ook moeten op deze manier arbeidsplaatsen worden behouden en krijgen gehandicapten toegang tot tankstations die niet meer onbemand zijn, omdat een medewerker ze kan helpen. De maatregel wordt dit jaar al van kracht. Dat schrijft het Spaanse vakblad voor tankstations Estaciones de Servicio.

Onbemand

De vrees bestaat dat een toename van onbemande tankstations in Aragón zorgt voor banenverlies. Niet alleen doordat stations onbemand worden, maar ook omdat bemande locaties moeten snijden in hun personeelskosten om in het prijsgeweld mee te kunnen. Bovendien vinden de regionale autoriteiten dat altijd personeel aanwezig moet zijn om in te kunnen grijpen bij een calamiteit.

Onbemande tankstations zijn ook in Nederland volop aanwezig. De verwachting is dat het aantal alleen maar toeneemt de komende jaren. Plannen voor een verbod op dergelijke stations zijn er, voor zover bekend, niet in Nederland.

Auteur: Tom van Gurp