Shell verkoopt ook tankstations in Noorwegen

Shell verkoopt grote delen van haar downstream-activiteiten in Noorwegen aan het Finse bedrijf ST1. Hierin zitten onder meer 420 tankstations in het Scandinavische land. Ook de distributietak is onderdeel van de deal. Het merk Shell blijft wel zichtbaar bij de te verkopen stations en de brandstofkaart wordt ook geaccepteerd. Hoeveel geld met de transactie is gemoeid, geven beide partijen niet prijs.

De verwachting is dat Shell en ST1 de deal volgend jaar kunnen afronden, zodra toestemming is verkregen van de bevoegde autoriteiten. ST1 heeft ook in Finland en Zweden al stations van het geelrode merk.

Upstream

De Noorse luchtvaart-activiteiten van Shell gaan gedeeltelijk over in Finse handen. Beide bedrijven richten een 50-50 joint venture op. Andere bedrijfsonderdelen in Noorwegen, zoals Shell Energy Europe en de upstream-activiteiten, blijven buiten de transactie.

Shell heeft momenteel een strategie waarbij het bedrijf flink gaat afslanken. Het wil zich focussen op een kleiner aantal onderdelen en markten. Het is dan ook bepaald niet de eerste keer dat Shell in de afgelopen tijd onderdelen verkoopt. Zo stootte het eerder dit jaar stations af in Italië en Australië en werden ook activiteiten van de hand gedaan in onder meer Duitsland, Frankrijk, Tsjechië en Groot-Brittannië.

ST1

ST1 is een Fins bedrijf met het hoofdkantoor in Helsinki. Het bezit ruim vijfhonderd tankstations in Zweden en Finland onder Shell-vlag en het eigen merk. In Noorwegen is het bedrijf ook actief, met 39 ST1-vestigingen. Daar komen volgend jaar dus de 420 Shell-locaties bij.

Lees ook: Shell verkoopt kwart van tankstations in Groot-Brittannië

Auteur: Tom van Gurp