’Q8 zet raffinaderij bij Europoort in de verkoop’

De Rotterdamse raffinaderij van Kuwait staat in de etalage. Het Koeweitse bedrijf is momenteel op zoek naar een koper voor het noodlijdende bedrijfsonderdeel. Als die niet wordt gevonden, dreigt wellicht sluiting van de locatie in Europoort. Vooral Russische bedrijven zouden geïnteresseerd zijn in de raffinaderij.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Het bedrijfsonderdeel zit in zwaar weer. Zo maakte het in het afgelopen boekjaar een verlies van 171 miljoen dollar, vooral door toegenomen concurrentie vanuit India, Rusland en het Midden-Oosten. Ook is er sprake van overcapaciteit bij Europoort.

Lukoil

Inmiddels zou Kuwait Petroleum de Britse bank HSBC hebben gevraagd om de verkoop te begeleiden. In het verleden heeft de Russische maatschappij Lukoil interesse getoond in de raffinaderij. Of dat bedrijf nu ook weer bij de geïnteresseerden hoort, is niet bekend.

Als geen koper wordt gevonden, is er een kans dat de fabriek dichtgaat. Daardoor zouden achthonderd arbeidsplaatsen verdwijnen. In het verleden heeft Kuwait Petroleum nog geïnvesteerd in de raffinaderij. Echter, om het bedrijfsonderdeel weer rendabel te krijgen, zou nog eens 1 miljard euro aan moderniseringen nodig zijn.

Shell

Eerder dit jaar werd bekend dat Kuwait Petroleum zou gaan bezuinigen op haar activiteiten bij Europoort. Ook besloot Shell om een fabriek voor basisolie te sluiten in het Rotterdamse havengebied. Andere raffinage-activiteiten van het Brits-Nederlandse concern werden niet stopgezet.

Lees ook: Shell en Kuwait Petroleum bezuinigen op raffinaderij

Auteur: Tom van Gurp

’Q8 zet raffinaderij bij Europoort in de verkoop’ | MobilityEnergy.com

’Q8 zet raffinaderij bij Europoort in de verkoop’

De Rotterdamse raffinaderij van Kuwait staat in de etalage. Het Koeweitse bedrijf is momenteel op zoek naar een koper voor het noodlijdende bedrijfsonderdeel. Als die niet wordt gevonden, dreigt wellicht sluiting van de locatie in Europoort. Vooral Russische bedrijven zouden geïnteresseerd zijn in de raffinaderij.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Het bedrijfsonderdeel zit in zwaar weer. Zo maakte het in het afgelopen boekjaar een verlies van 171 miljoen dollar, vooral door toegenomen concurrentie vanuit India, Rusland en het Midden-Oosten. Ook is er sprake van overcapaciteit bij Europoort.

Lukoil

Inmiddels zou Kuwait Petroleum de Britse bank HSBC hebben gevraagd om de verkoop te begeleiden. In het verleden heeft de Russische maatschappij Lukoil interesse getoond in de raffinaderij. Of dat bedrijf nu ook weer bij de geïnteresseerden hoort, is niet bekend.

Als geen koper wordt gevonden, is er een kans dat de fabriek dichtgaat. Daardoor zouden achthonderd arbeidsplaatsen verdwijnen. In het verleden heeft Kuwait Petroleum nog geïnvesteerd in de raffinaderij. Echter, om het bedrijfsonderdeel weer rendabel te krijgen, zou nog eens 1 miljard euro aan moderniseringen nodig zijn.

Shell

Eerder dit jaar werd bekend dat Kuwait Petroleum zou gaan bezuinigen op haar activiteiten bij Europoort. Ook besloot Shell om een fabriek voor basisolie te sluiten in het Rotterdamse havengebied. Andere raffinage-activiteiten van het Brits-Nederlandse concern werden niet stopgezet.

Lees ook: Shell en Kuwait Petroleum bezuinigen op raffinaderij

Auteur: Tom van Gurp