Toch wetsvoorstel PVV en PvdA publicatieplicht benzineprijs

tankstation, benzineprijs

De PvdA en de PVV dienen alsnog een wetsvoorstel in voor een publicatieplicht van benzineprijzen. De twee fracties in de Tweede Kamer reageren hiermee op het besluit van minister Verhagen van Economische Zaken. Hij besloot vorige week dat een publicatieplicht weinig voordeel oplevert voor de automobilist.

Prijzen worden al gecommuniceerd via borden langs de snelweg en diverse websites en applicaties. Maar de partijen willen dat pompstations ook gegevens verstrekken aan consumentenorganisaties of websites. Zo kan een automobilist via het navigatiesysteem, internet of mobiele telefoon zien waar tanken goedkoper is. Dat zou de benzineprijs kunnen laten dalen.

Publicatieplicht

De minister concludeerde in een brief aan de Tweede Kamer dat de voordelen van een publicatieplicht daarom beperkt zijn en niet opwegen tegen de extra kosten. Uit onderzoek blijkt dat navigatiesystemen en smartphones nu al de recente benzineprijzen van meer dan 80 procent van de tankstations vergelijken.

Ook de borden die de prijzen moeten communiceren zijn duur. Een publicatieplicht zou niet leiden tot grotere concurrentie of daling van de prijzen. Verhagen wilde de pomphouders niet onnodig opzadelen met extra regels die in de praktijk geen enkel effect hebben.

Benzineprijs

De PvdA en PVV waren niet tevreden met de conclusie en willen alsnog een publicatieplicht van benzineprijzen. “Er zijn allerlei technische middelen om de prijs duidelijk te maken”, zegt PVV’er Van Bemmel in de Telegraaf. “Dan kan de automobilist kiezen of hij nog doorrijdt.”

PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma vindt dat alle beetjes helpen om de benzineprijs te verlagen. Ondanks dat ze zegt dat ze weet dat de overheid ook zelf bijdraagt aan een hogere benzineprijs, legt ze de verantwoordelijkheid met het wetsvoorstel bij de pomphouders.

Bovag

De Bovag hekelt het plan van de PVV en PvdA. Het plan is vooral voor de bühne, zegt woordvoerder Paul de Waal in de Bovagkrant. “Als het ze er werkelijk om te doen is dat de consument goedkoper uit is, laat ze dan iets doen aan de accijns op brandstoffen.”

Dijksma realiseert zich volgens de woordvoerder met haar uitspraak dat deze publicatieplicht maar minimaal effect zal hebben. “Dan is het misplaatst om voor dat minimale voordeel deze regelgeving op te tuigen.”

Lees ook: ‘Publicatieplicht benzineprijs levert geen voordeel op’

Auteur: Steven Don

Toch wetsvoorstel PVV en PvdA publicatieplicht benzineprijs | MobilityEnergy.com

Toch wetsvoorstel PVV en PvdA publicatieplicht benzineprijs

tankstation, benzineprijs

De PvdA en de PVV dienen alsnog een wetsvoorstel in voor een publicatieplicht van benzineprijzen. De twee fracties in de Tweede Kamer reageren hiermee op het besluit van minister Verhagen van Economische Zaken. Hij besloot vorige week dat een publicatieplicht weinig voordeel oplevert voor de automobilist.

Prijzen worden al gecommuniceerd via borden langs de snelweg en diverse websites en applicaties. Maar de partijen willen dat pompstations ook gegevens verstrekken aan consumentenorganisaties of websites. Zo kan een automobilist via het navigatiesysteem, internet of mobiele telefoon zien waar tanken goedkoper is. Dat zou de benzineprijs kunnen laten dalen.

Publicatieplicht

De minister concludeerde in een brief aan de Tweede Kamer dat de voordelen van een publicatieplicht daarom beperkt zijn en niet opwegen tegen de extra kosten. Uit onderzoek blijkt dat navigatiesystemen en smartphones nu al de recente benzineprijzen van meer dan 80 procent van de tankstations vergelijken.

Ook de borden die de prijzen moeten communiceren zijn duur. Een publicatieplicht zou niet leiden tot grotere concurrentie of daling van de prijzen. Verhagen wilde de pomphouders niet onnodig opzadelen met extra regels die in de praktijk geen enkel effect hebben.

Benzineprijs

De PvdA en PVV waren niet tevreden met de conclusie en willen alsnog een publicatieplicht van benzineprijzen. “Er zijn allerlei technische middelen om de prijs duidelijk te maken”, zegt PVV’er Van Bemmel in de Telegraaf. “Dan kan de automobilist kiezen of hij nog doorrijdt.”

PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma vindt dat alle beetjes helpen om de benzineprijs te verlagen. Ondanks dat ze zegt dat ze weet dat de overheid ook zelf bijdraagt aan een hogere benzineprijs, legt ze de verantwoordelijkheid met het wetsvoorstel bij de pomphouders.

Bovag

De Bovag hekelt het plan van de PVV en PvdA. Het plan is vooral voor de bühne, zegt woordvoerder Paul de Waal in de Bovagkrant. “Als het ze er werkelijk om te doen is dat de consument goedkoper uit is, laat ze dan iets doen aan de accijns op brandstoffen.”

Dijksma realiseert zich volgens de woordvoerder met haar uitspraak dat deze publicatieplicht maar minimaal effect zal hebben. “Dan is het misplaatst om voor dat minimale voordeel deze regelgeving op te tuigen.”

Lees ook: ‘Publicatieplicht benzineprijs levert geen voordeel op’

Auteur: Steven Don