'met snacks en drankjes'

Milence opent een van Europa’s grootste laadhubs voor elektrische vrachtwagens

Milence, de joint venture tussen Daimler Truck, de Traton Group en de Volvo Group, heeft in de haven van Antwerpen de tot nog toe grootste laadhub voor elektrische vrachtwagens geopend. Volgens de initiatiefnemers voorziet deze laadinfrastructuur precies daar waar ze het meest nodig is.
Maroš Šefčovič, vice president European Commission and the European Green Deal, Anja van Niersen, CEO Milence en Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp-Bruges (vlnr) openen de laadhub in de haven van Antwerpen. Foto: Milence, 2024

Milence, de joint venture tussen Daimler Truck, de Traton Group en de Volvo Group, heeft in de haven van Antwerpen de tot nog toe grootste laadhub voor elektrische vrachtwagens geopend. Volgens de initiatiefnemers voorziet deze laadinfrastructuur precies daar waar ze het meest nodig is.

Met een totale overslag van 289 miljoen ton per jaar is Port of Antwerp-Bruges een belangrijke spil voor de wereldhandel. Door de centrale ligging, uitgebreide verbindingen en infrastructuur is het een echte wereldhaven en een cruciale schakel in het netwerk van Milence. “Met deze strategische toevoeging aan het netwerk krijgen onze toekomstplannen vorm”, zegt CEO Anja van Niersen van Milence. “Gelegen aan de Rijn-Alpencorridor, één van de drukste vrachtroutes in Europa, voorziet deze laadinfrastructuur precies daar waar ze het meest nodig is, en maakt duurzaam goederenvervoer over het continent mogelijk.” Volgens Jacques Vandermeiren, CEO van Port of Antwerp-Bruges is de behoefte aan laadinfrastructuur een sleutelelement in de elektrificatie van het wegtransport. “Volledig in lijn met onze leidende rol in de overgang naar hernieuwbare energie, hebben we besloten om actie te ondernemen en samen met Milence laadpunten te voorzien in het Antwerpse havengebied. We hopen hiermee een inspiratiebron te zijn voor andere havens en logistieke gebieden.”

Tien laders

De nu geopende laadhub op de vrachtwagenparkeerplaats van Ketenis heeft tien CCS-laders (Combined Charging System) die twintig laadplaatsen voeden met een vermogen tot 400 kW per laadplaats. Dit is een belangrijke mijlpaal voor Milence, omdat het hun eerste laadhub in België en de grootste in Europa is. De opening van een tweede laadhub op vrachtwagenparking Goordijk, met vijf CCS-laders die tien plaatsen van stroom voorzien, staat gepland voor later dit jaar. Milence plant voor beide laadhubs een snelle overgang naar Megawatt Charging System (MCS) zodra de technologie beschikbaar is.

Voorzieningen

De nieuwe laadhub biedt ook voorzieningen voor vrachtwagenchauffeurs zodat ze tijdens het opladen comfortabel kunnen stoppen. Het oplaad- en parkeerterrein zijn omheind en beveiligd, verlicht en uitgerust met cameratoezicht, Wi-Fi en sanitaire voorzieningen. Daarnaast zijn er snacks en drankjes verkrijgbaar via automaten op het terrein.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Milence opent een van Europa’s grootste laadhubs voor elektrische vrachtwagens | MobilityEnergy.com
'met snacks en drankjes'

Milence opent een van Europa’s grootste laadhubs voor elektrische vrachtwagens

Milence, de joint venture tussen Daimler Truck, de Traton Group en de Volvo Group, heeft in de haven van Antwerpen de tot nog toe grootste laadhub voor elektrische vrachtwagens geopend. Volgens de initiatiefnemers voorziet deze laadinfrastructuur precies daar waar ze het meest nodig is.
Maroš Šefčovič, vice president European Commission and the European Green Deal, Anja van Niersen, CEO Milence en Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp-Bruges (vlnr) openen de laadhub in de haven van Antwerpen. Foto: Milence, 2024

Milence, de joint venture tussen Daimler Truck, de Traton Group en de Volvo Group, heeft in de haven van Antwerpen de tot nog toe grootste laadhub voor elektrische vrachtwagens geopend. Volgens de initiatiefnemers voorziet deze laadinfrastructuur precies daar waar ze het meest nodig is.

Met een totale overslag van 289 miljoen ton per jaar is Port of Antwerp-Bruges een belangrijke spil voor de wereldhandel. Door de centrale ligging, uitgebreide verbindingen en infrastructuur is het een echte wereldhaven en een cruciale schakel in het netwerk van Milence. “Met deze strategische toevoeging aan het netwerk krijgen onze toekomstplannen vorm”, zegt CEO Anja van Niersen van Milence. “Gelegen aan de Rijn-Alpencorridor, één van de drukste vrachtroutes in Europa, voorziet deze laadinfrastructuur precies daar waar ze het meest nodig is, en maakt duurzaam goederenvervoer over het continent mogelijk.” Volgens Jacques Vandermeiren, CEO van Port of Antwerp-Bruges is de behoefte aan laadinfrastructuur een sleutelelement in de elektrificatie van het wegtransport. “Volledig in lijn met onze leidende rol in de overgang naar hernieuwbare energie, hebben we besloten om actie te ondernemen en samen met Milence laadpunten te voorzien in het Antwerpse havengebied. We hopen hiermee een inspiratiebron te zijn voor andere havens en logistieke gebieden.”

Tien laders

De nu geopende laadhub op de vrachtwagenparkeerplaats van Ketenis heeft tien CCS-laders (Combined Charging System) die twintig laadplaatsen voeden met een vermogen tot 400 kW per laadplaats. Dit is een belangrijke mijlpaal voor Milence, omdat het hun eerste laadhub in België en de grootste in Europa is. De opening van een tweede laadhub op vrachtwagenparking Goordijk, met vijf CCS-laders die tien plaatsen van stroom voorzien, staat gepland voor later dit jaar. Milence plant voor beide laadhubs een snelle overgang naar Megawatt Charging System (MCS) zodra de technologie beschikbaar is.

Voorzieningen

De nieuwe laadhub biedt ook voorzieningen voor vrachtwagenchauffeurs zodat ze tijdens het opladen comfortabel kunnen stoppen. Het oplaad- en parkeerterrein zijn omheind en beveiligd, verlicht en uitgerust met cameratoezicht, Wi-Fi en sanitaire voorzieningen. Daarnaast zijn er snacks en drankjes verkrijgbaar via automaten op het terrein.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk