'Nederland op acht'

NIO in Europa op weg naar realisatie dertig ‘Power Swap Stations’

NIO, de Chinese fabrikant van elektrische personenauto’s, opent in hoog tempo in Europa zogenaamde ‘Power Swap Stations’. Dit zijn vestigingen waar bestuurders van een NIO naartoe kunnen om er ter plaatse automatisch de lege batterijen van de EV te laten vervangen voor volle. In Nederland staat de teller op acht van dergelijke batterij-omruilstations.
Het eerste gezamenlijk door Shell en NIO gerealiseerde power swap station van Europa is te vinden bij Shell-tankstation Veldhuizen aan de Veldhuizerweg in het Utrechtse Harmelen. Foto: NIO, 2023

NIO, de Chinese fabrikant van elektrische personenauto’s, opent in hoog tempo in Europa zogenaamde ‘Power Swap Stations’. Dit zijn vestigingen waar bestuurders van een NIO naartoe kunnen om er ter plaatse automatisch de lege batterijen van de EV te laten vervangen voor volle. In Nederland staat de teller op acht van dergelijke batterij-omruilstations.

Het merk heeft deze week in thuisland China het 2000e Power Swap Station geopend. Niet toevallig op deze locatie in het immense land: het Baoji West Service Area Power Swap Station bevindt zich aan de G30 Lianyungang-Khorgos Expressway en is de laatste stap in een NIO Power-route die users de gelegenheid biedt om van Lianyungang, aan de oostkust van China, met behulp van Power Swap Stations helemaal naar Tianshui in de westelijke provincie Gansu te reizen. Net als in China breidt het concept ook uit in Europa. Zo telt het merk 27 Power Swap Stations in Denemarken, Duitsland, Nederland, Noorwegen en Zweden. In Nederland beschikt NIO over acht batterij-omruilstations, verspreid over het land.

In een Power Swap Station kunnen rijders van een NIO de lege batterij van hun auto in drie minuten omwisselen voor een volledig opgeladen exemplaar.

Trots

“We zijn er trots op dat NIO al bijna 31 miljoen swaps heeft uitgevoerd voor haar users”, zegt senior vice president Dr. Fei Shen van NIO Power. “Dat komt neer op gemiddeld bijna 60.000 swaps per dag, wat betekent dat er elke 1,4 seconden een NIO met een volledig opgeladen batterij vertrekt vanaf een Power Swap Station.”
Het bedrijf zegt het aantal Power Swap Stations verder te gaan vergroten, om hiermee users een laadervaring te bieden die verder gaat dan alleen tanken. “Via ons oplaadbare, verwisselbare en opwaardeerbare energiesysteem blijven we onze slimme EV-users ondersteunen door de laadervaring opnieuw te definiëren en zo rijbereikangst te elimineren.”

Shell Veldhuizen

De in 2022 overeengekomen samenwerking tussen energiereus Shell en NIO leidde in mei van dit jaar tot de opening van het eerste bij een Shell-tankstation gelegen power swap station van Nederland: bij Shell Veldhuizen aan de Veldhuizerweg in het Utrechtse Harmelen. Vlakbij de snelweg A12 en aan de rand van de Utrechtse wijk Leidsche Rijn betreft het volgens de initiatiefnemers ‘een perfect centraal in ons land gelegen locatie’.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

NIO in Europa op weg naar realisatie dertig ‘Power Swap Stations’ | MobilityEnergy.com
'Nederland op acht'

NIO in Europa op weg naar realisatie dertig ‘Power Swap Stations’

NIO, de Chinese fabrikant van elektrische personenauto’s, opent in hoog tempo in Europa zogenaamde ‘Power Swap Stations’. Dit zijn vestigingen waar bestuurders van een NIO naartoe kunnen om er ter plaatse automatisch de lege batterijen van de EV te laten vervangen voor volle. In Nederland staat de teller op acht van dergelijke batterij-omruilstations.
Het eerste gezamenlijk door Shell en NIO gerealiseerde power swap station van Europa is te vinden bij Shell-tankstation Veldhuizen aan de Veldhuizerweg in het Utrechtse Harmelen. Foto: NIO, 2023

NIO, de Chinese fabrikant van elektrische personenauto’s, opent in hoog tempo in Europa zogenaamde ‘Power Swap Stations’. Dit zijn vestigingen waar bestuurders van een NIO naartoe kunnen om er ter plaatse automatisch de lege batterijen van de EV te laten vervangen voor volle. In Nederland staat de teller op acht van dergelijke batterij-omruilstations.

Het merk heeft deze week in thuisland China het 2000e Power Swap Station geopend. Niet toevallig op deze locatie in het immense land: het Baoji West Service Area Power Swap Station bevindt zich aan de G30 Lianyungang-Khorgos Expressway en is de laatste stap in een NIO Power-route die users de gelegenheid biedt om van Lianyungang, aan de oostkust van China, met behulp van Power Swap Stations helemaal naar Tianshui in de westelijke provincie Gansu te reizen. Net als in China breidt het concept ook uit in Europa. Zo telt het merk 27 Power Swap Stations in Denemarken, Duitsland, Nederland, Noorwegen en Zweden. In Nederland beschikt NIO over acht batterij-omruilstations, verspreid over het land.

In een Power Swap Station kunnen rijders van een NIO de lege batterij van hun auto in drie minuten omwisselen voor een volledig opgeladen exemplaar.

Trots

“We zijn er trots op dat NIO al bijna 31 miljoen swaps heeft uitgevoerd voor haar users”, zegt senior vice president Dr. Fei Shen van NIO Power. “Dat komt neer op gemiddeld bijna 60.000 swaps per dag, wat betekent dat er elke 1,4 seconden een NIO met een volledig opgeladen batterij vertrekt vanaf een Power Swap Station.”
Het bedrijf zegt het aantal Power Swap Stations verder te gaan vergroten, om hiermee users een laadervaring te bieden die verder gaat dan alleen tanken. “Via ons oplaadbare, verwisselbare en opwaardeerbare energiesysteem blijven we onze slimme EV-users ondersteunen door de laadervaring opnieuw te definiëren en zo rijbereikangst te elimineren.”

Shell Veldhuizen

De in 2022 overeengekomen samenwerking tussen energiereus Shell en NIO leidde in mei van dit jaar tot de opening van het eerste bij een Shell-tankstation gelegen power swap station van Nederland: bij Shell Veldhuizen aan de Veldhuizerweg in het Utrechtse Harmelen. Vlakbij de snelweg A12 en aan de rand van de Utrechtse wijk Leidsche Rijn betreft het volgens de initiatiefnemers ‘een perfect centraal in ons land gelegen locatie’.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk