marktbereik vergroot

Siemens neemt Nederlands laadinfrastructuurbedrijf Heliox over

Siemens neemt Nederlands laadinfrastructuurbedrijf Heliox over
De fusie met Heliox zal het marktbereik van Siemens vergroten, voornamelijk in Europa en Noord-Amerika, terwijl de mogelijkheden op het gebied van vermogenselektronica worden verbeterd. Foto: Heliox, 2023

Siemens en Heliox hebben een overeenkomst getekend waarbij Siemens het Nederlandse laadinfrastructuurbedrijf overneemt. Siemens wil de oplaadoplossingen van Heliox voor zware elektrische voertuigen zoals vrachtwagens en bussen in zijn portfolio opnemen.

De fusie zal het marktbereik van Siemens vergroten, voornamelijk in Europa en Noord-Amerika, terwijl de mogelijkheden op het gebied van vermogenselektronica worden verbeterd, aldus de verklaring van het bedrijf. Hoe Heliox-producten precies zullen passen valt nog te bezien, maar het bedrijf heeft voor veel opschudding op de markt gezorgd. Met niet meer dan 330 medewerkers bouwt Heliox sinds 2017 laaddepots voor busvloten en de depots in Amsterdam en Glasgow behoren tot de grootste van Europa. De apparatuur is speciaal ontwikkeld voor zware eisen. Het SprintCharge-station met batterijvoeding, dat in 2019 werd gelanceerd, ondersteunt bijvoorbeeld bussen die afhankelijk zijn van de stroomafnemer door ultrasnel opladen te stimuleren zonder het elektriciteitsnet te verstoren.

Consortium

Recentelijk heeft Heliox een consortium gelanceerd om soortgelijke netgevoelige ‘charging energy bubs’ voor wagenparken op te zetten. Het bedrijf leidt 29 partners, waaronder bedrijven voor robotladers.
In een reactie op het nieuws van vrijdag over de overname zei Matthias Rebellius, lid van de raad van bestuur van Siemens en CEO van Smart Infrastructure, dat ze ‘digitalisering en softwarepotentieel zien met betrekking tot energie, depotbeheer en -diensten’.

Auteur: Paul Blonk