betere afstemming

TotalEnergies bij 13.000 laadpunten van start met ‘slim laden’ techniek

TotalEnergies start in eigen netwerk laadpalen met nieuwe ‘slim laden’ techniek
TotalEnergies rolt in Nederland de nieuwe techniek van 'slim laden' uit in hele netwerk van in totaal 13.000 eigen laadpunten. Foto: TotalEnergies, 2023

TotalEnergies in Nederland is begonnen met het toepassen van een nieuwe duurzame techniek van ‘slim laden’ in het eigen netwerk van zo’n 13.000 openbare laadpunten. Volgens het bedrijf daalt hiermee de CO2-uitstoot, kunnen EV’s meer wind- en zonnestroom benutten, is er minder stroom uit gas- en kolencentrales nodig en wordt het stroomnet minder belast. TotalEnergies is de eerste aanbieder in Nederland die dit op het hele openbare netwerk gaat doen.

De term ‘slim laden’ voor elektrische auto’s is in Nederland al langer bekend. De vraag naar stroom is namelijk niet op elk moment van de dag gelijk. Om ’s avonds tijdens piekuren de vraag op te vangen, is nu nog fossiele stroom uit gas- en kolencentrales nodig. Tegelijkertijd is de vraag naar stroom tijdens daluren in de middag of het weekend soms zo laag, dat wind- en zonne-installaties meer opwekken dan nodig is. Volgens TotalEnergies kunnen vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd door het laden van elektrische auto’s te verplaatsen naar een gunstiger moment. Het bedrijf gebruikt deze methode en voegt daar een slim algoritme aan toe dat rekening houdt met wat er daadwerkelijk bij een laadpunt gebeurt. De nieuwe manier die TotalEnergies introduceert houdt met alle omstandigheden rekening: zowel met het aantal auto’s dat gelijktijdig laadt, hoe lang iemand al is aangesloten, hoeveel stroom een auto daadwerkelijk nodig heeft, de beschikbaarheid van groene stroom en de belasting van het net.

Slimme techniek

Wanneer er veel stroom uit zon en wind beschikbaar is, verhoogt de beheerder het vermogen van de laadpalen. Daardoor kunnen elektrische auto’s meer en sneller laden. Slimme techniek zorgt ervoor dat auto’s die al langere tijd aan het laden zijn als eerste minder vermogen krijgen als er minder groene energie beschikbaar is. Zo ondervinden de auto’s die nog veel energie nodig hebben geen hinder van slim laden. Andere systemen voor slim laden stellen hun laadcapaciteit vooral af op de prijs van elektriciteit. TotalEnergies hanteert een ander criterium. “Wij sturen op CO2-besparing en stimuleren het gebruik van energie uit zon en wind”, zegt directeur Stefaan De Ganck van TotalEnergies Charging Solutions Nederland. “In de praktijk is de prijs van stroom vaak lager wanneer er veel groene stroom op het net beschikbaar is. Ook wordt het elektriciteitsnet op die momenten vaak minder belast. Dat zijn mooie bijkomstigheden waar ook de e-rijder van kan profiteren.”

Eerste

TotalEnergies is de eerste aanbieder in Nederland die dit op het hele openbare netwerk gaat doen. De beheerder beschikt hiermee over een snelgroeiend netwerk van 13.000 laadpunten, waarvan het grootste deel in de regio Noordwest (Noord-Holland, Flevoland, Utrecht, projectbureau MRA-Elektrisch) en de provincie Friesland. De implementatie gaat volgens het bedrijf in goed overleg met deze regio’s.

De nieuwe slim laden-technologie is de afgelopen jaren uitgebreid getest. Het uitgangspunt daarbij is en blijft dat de elektrische rijder ervan op aan kan dat de batterij voldoende vol is bij vertrek, zonder dat hij er iets voor hoeft te doen.

Lees meer:

Auteur: Paul Blonk

TotalEnergies bij 13.000 laadpunten van start met ‘slim laden’ techniek | MobilityEnergy.com
betere afstemming

TotalEnergies bij 13.000 laadpunten van start met ‘slim laden’ techniek

TotalEnergies start in eigen netwerk laadpalen met nieuwe ‘slim laden’ techniek
TotalEnergies rolt in Nederland de nieuwe techniek van 'slim laden' uit in hele netwerk van in totaal 13.000 eigen laadpunten. Foto: TotalEnergies, 2023

TotalEnergies in Nederland is begonnen met het toepassen van een nieuwe duurzame techniek van ‘slim laden’ in het eigen netwerk van zo’n 13.000 openbare laadpunten. Volgens het bedrijf daalt hiermee de CO2-uitstoot, kunnen EV’s meer wind- en zonnestroom benutten, is er minder stroom uit gas- en kolencentrales nodig en wordt het stroomnet minder belast. TotalEnergies is de eerste aanbieder in Nederland die dit op het hele openbare netwerk gaat doen.

De term ‘slim laden’ voor elektrische auto’s is in Nederland al langer bekend. De vraag naar stroom is namelijk niet op elk moment van de dag gelijk. Om ’s avonds tijdens piekuren de vraag op te vangen, is nu nog fossiele stroom uit gas- en kolencentrales nodig. Tegelijkertijd is de vraag naar stroom tijdens daluren in de middag of het weekend soms zo laag, dat wind- en zonne-installaties meer opwekken dan nodig is. Volgens TotalEnergies kunnen vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd door het laden van elektrische auto’s te verplaatsen naar een gunstiger moment. Het bedrijf gebruikt deze methode en voegt daar een slim algoritme aan toe dat rekening houdt met wat er daadwerkelijk bij een laadpunt gebeurt. De nieuwe manier die TotalEnergies introduceert houdt met alle omstandigheden rekening: zowel met het aantal auto’s dat gelijktijdig laadt, hoe lang iemand al is aangesloten, hoeveel stroom een auto daadwerkelijk nodig heeft, de beschikbaarheid van groene stroom en de belasting van het net.

Slimme techniek

Wanneer er veel stroom uit zon en wind beschikbaar is, verhoogt de beheerder het vermogen van de laadpalen. Daardoor kunnen elektrische auto’s meer en sneller laden. Slimme techniek zorgt ervoor dat auto’s die al langere tijd aan het laden zijn als eerste minder vermogen krijgen als er minder groene energie beschikbaar is. Zo ondervinden de auto’s die nog veel energie nodig hebben geen hinder van slim laden. Andere systemen voor slim laden stellen hun laadcapaciteit vooral af op de prijs van elektriciteit. TotalEnergies hanteert een ander criterium. “Wij sturen op CO2-besparing en stimuleren het gebruik van energie uit zon en wind”, zegt directeur Stefaan De Ganck van TotalEnergies Charging Solutions Nederland. “In de praktijk is de prijs van stroom vaak lager wanneer er veel groene stroom op het net beschikbaar is. Ook wordt het elektriciteitsnet op die momenten vaak minder belast. Dat zijn mooie bijkomstigheden waar ook de e-rijder van kan profiteren.”

Eerste

TotalEnergies is de eerste aanbieder in Nederland die dit op het hele openbare netwerk gaat doen. De beheerder beschikt hiermee over een snelgroeiend netwerk van 13.000 laadpunten, waarvan het grootste deel in de regio Noordwest (Noord-Holland, Flevoland, Utrecht, projectbureau MRA-Elektrisch) en de provincie Friesland. De implementatie gaat volgens het bedrijf in goed overleg met deze regio’s.

De nieuwe slim laden-technologie is de afgelopen jaren uitgebreid getest. Het uitgangspunt daarbij is en blijft dat de elektrische rijder ervan op aan kan dat de batterij voldoende vol is bij vertrek, zonder dat hij er iets voor hoeft te doen.

Lees meer:

Auteur: Paul Blonk