‘Méér aandacht voor gecombineerde voordelen zonnepanelen en gebruik EV noodzakelijk’

‘Méér aandacht voor gecombineerde voordelen zonnepanelen en EV noodzakelijk’
Nederlanders zijn de koplopers in Europa in het gebruik van zelf opgewekte zonne-energie voor het gebruik in elektrische voertuigen. Foto: Wallbox, 2023

Er moet in ons land veel meer aandacht komen voor de voordelen die voortkomen uit het gezamenlijke gebruik van zonnepanelen en het rijden van een elektrisch voertuig. Dit is vooral interessant omdat Nederlanders de koplopers in Europa zijn in het gebruik van zelf opgewekte zonne-energie voor het gebruik in elektrische voertuigen.

Hiervoor pleit Wallbox, één van de marktleiders op het gebied van laders voor elektrische voertuigen en slimme energiemanagementsystemen, dat onderzoek deed naar de inzet in Europa van zelf opgewekte zonne-energie. Volgens Wallbox staat Nederland in Europa op eenzame hoogte wat betreft de inzet van Eco-charging: het gebruik van zelf opgewekte energie voor het laden van EV’s. De aanschaf van duurzame oplossingen van de Nederlanders is nog altijd in opmars. De groei van het aantal zonnepanelen bereikte in 2022 een record groeipercentage van 30%, waarmee het totaal aantal woningen op 2 miljoen is komen te staan. Hiermee staat Nederland in vergelijking met alle Europese landen op nummer één wanneer het gaat om het aantal zonnepanelen per inwoner. Ook had Nederland te maken met een groei op het gebied van EV’s. Bijna 24% van de nieuwe auto’s die vorig jaar zijn aangeschaft waren volledig elektrisch. Dit ten opzichte van 11% in 2021, waarbij het aantal gekochte hybride voertuigen steeg met 3%.

Honderdduizend laders

Logischerwijs deed dit ook het aantal EV-laders flink stijgen. Midden 2022 waren dat er zo’n honderdduizend op publieke locaties en ongeveer 67% van de EV-eigenaren heeft een lader voor thuis. De stijging in het aantal zonnepanelen en het aantal EV’s brengt een duurzame wisselwerking met zich mee. Met een combinatie van een elektrische auto en zonnepanelen kan Eco-charging worden ingezet, waarbij eigen opgewekte energie wordt gebruikt om de EV te laden. Deze technologie kan elke EV bezitter tot duizend euro per jaar besparen, en kan daarnaast de druk op het elektriciteitsnet verlagen. Waar 68% van de Nederlandse EV-eigenaren ook over zonnepanelen thuis beschikt, wil 95% van hen dan ook de zelf opgewekte energie inzetten voor het laden van hun auto of wordt dit door hen al gedaan.

Voorloper

De uitkomsten van het onderzoek door Wallbox onder gebruikers van hun laders ondersteunen deze positieve ontwikkeling. Nederland blijkt, vergeleken met andere Europese landen, voorloper in Eco-charging. Wallbox ontwikkelde hiervoor de Eco-smart technologie, waarbij gebruikers de keuze hebben om de auto te laden met 100% duurzame energie in de full-green mode, of om een mix van zonne-energie en energie van het elektriciteitsnet te gebruiken in de Eco-mode. 27% van waar deze technologie al wordt ingezet, vindt plaats in Nederland. Spanje komt met 24% op een tweede positie, België met 11% op een derde, gevolgd door Italië, Frankrijk en Duitsland met 7%.

Meer aandacht

“Om de nummer één positie te behouden in Nederland en het percentage van consumenten die slim laadt te laten stijgen, is het van belang dat de gecombineerde voordelen van zonnepanelen en elektrische auto’s meer onder de aandacht komen”, zegt country manager Benelux Frank Jüdell van Wallbox. “Zo zullen eigenaren van zonnepanelen eerder geneigd zijn om een EV aan te schaffen en vice versa. De overheid kan daar natuurlijk ook een grote rol in spelen. Slimme tools zoals Eco-smart, maken het voor de consument gemakkelijker om de voordelen te plukken. Hiermee worden zij in staat gesteld om hun energieverbruik onder controle te houden, duurzamer te leven en beter gebruik te maken van hun investering in zonne-energie”.

Bi-directioneel laden

De volgende stap, en wat Wallbox ziet als de toekomst van de elektrische voertuigen, is bi-directioneel laden. Doordat er door deze technologie zowel geladen als ontladen kan worden met de EV-lader, transformeert het tot energiebron voor thuis. Hierdoor ontstaan onder andere de mogelijkheden om de EV te laden wanneer er een overschot aan zonne-energie is of wanneer de energie het goedkoopst is, en tijdens piekuren in het energieverbruik juist stroom te ontladen naar huis of het elektriciteitsnet. Dit maakt dat huishoudens gemiddeld 50% besparen op hun energierekening en het elektriciteitsnet nog verder kunnen ontlasten. In 2021 bracht Wallbox de eerste bi-directionele lader voor thuisgebruik, Quasar, op de markt en dit jaar wordt de Quasar 2 verwacht waardoor meer automerken en -modellen toegang krijgen tot de technologie.

Lees meer:

Auteur: Paul Blonk

‘Méér aandacht voor gecombineerde voordelen zonnepanelen en gebruik EV noodzakelijk’ | MobilityEnergy.com