'geen investeringen meer'

ING Research: aantal tankstations in Nederland zal komende vijf tot tien jaar halveren

De komende vijf tot tien jaar zal het aantal tankstations in Nederland halveren. Van de huidige 4131 tanklocaties die ons land op dit moment telt, zullen er dan nog zo’n 2000 overblijven. Het zijn vooral de kleine, onbemande tankstations die gaan verdwijnen. Dit schrijft ING Research deze week na onderzoek.
In Nederland zal de komende jaren vooral het aantal onbemande tankstations fors afnemen, bemande locaties zetten vol in op eet- en drinkwaren en services. Foto: ProMedia, 2024

De komende vijf tot tien jaar zal het aantal tankstations in Nederland halveren. Van de huidige 4131 tanklocaties die ons land op dit moment telt, zullen er dan nog zo’n 2000 overblijven. Het zijn vooral de kleine, onbemande tankstations die gaan verdwijnen. Dit schrijft ING Research deze week na onderzoek.

De forse afname van het aantal onbemande tankstations in Nederland komt volgens ING Research op rekening van de zelfstandige pomphouders die een tot vijf tanklocaties uitbaten. Die gaan geen grote investeringen meer doen, zoals onderhoud, herkeuring en de realisatie van nieuwe pompen. De forse afname van het aantal onbemande tanklocaties levert volgens ING Research daarentegen voor middelgrote spelers volop kansen op om te groeien. Zo is er op dit moment en ook de komende jaren veel activiteit op de overnamemarkt. Bij de jaarlijkse door het Rijksvastgoedbedrijf gehouden veilingen van huurrechten worden voor tanklocaties recordbedragen betaald. Deze middelgrote partijen willen volgens ING Research de komende vijf jaar gebruiken om hun positie uit te bouwen en schaalgrootte te hebben om de energietransitie en bijhorende investeringen in de jaren erna te kunnen dragen.

Recordomzet

De tankstationbranche floreert op dit moment in Nederland. Zo behaalden de tankstations over het jaar 2022 een recordomzet van netto ruim 12,9 miljard euro. Dit is een omzetgroei van ruim 18,1 procent ten opzichte van 2021 toen een netto-omzet van 10,9 miljard euro werd behaald. De cijfers over 2023 zijn nog niet bekend. Naar de toekomst toe staat volgens ING Research het businessmodel van oliehandel/tankstation echter onder druk. “De marktomstandigheden zijn zeer dynamisch”, licht Dirk Mulder, sector banker Trade & Retail toe. “Een snelle rekensom laat zien hoe lang pomphouders nog benzine kunnen verkopen. Een nieuwe auto blijft gemiddeld negentien jaar in het Nederlandse wagenpark. In 2034 komen de laatste benzine- en dieselwagens op de markt, die zullen tot ongeveer 2053 blijven rijden. Een pomphouder kan daarom nog even fossiele brandstoffen verkopen, maar de afzet zal steeds verder afnemen. Tot 2025 lijkt niets aan de hand, daarna zal er een afname in liters volgen.”

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

U bent ingelogd als ""

Indien dit onjuist is, kunt u uitloggen.

Nog maximaal tekens

ING Research: aantal tankstations in Nederland zal komende vijf tot tien jaar halveren | MobilityEnergy.com
'geen investeringen meer'

ING Research: aantal tankstations in Nederland zal komende vijf tot tien jaar halveren

De komende vijf tot tien jaar zal het aantal tankstations in Nederland halveren. Van de huidige 4131 tanklocaties die ons land op dit moment telt, zullen er dan nog zo’n 2000 overblijven. Het zijn vooral de kleine, onbemande tankstations die gaan verdwijnen. Dit schrijft ING Research deze week na onderzoek.
In Nederland zal de komende jaren vooral het aantal onbemande tankstations fors afnemen, bemande locaties zetten vol in op eet- en drinkwaren en services. Foto: ProMedia, 2024

De komende vijf tot tien jaar zal het aantal tankstations in Nederland halveren. Van de huidige 4131 tanklocaties die ons land op dit moment telt, zullen er dan nog zo’n 2000 overblijven. Het zijn vooral de kleine, onbemande tankstations die gaan verdwijnen. Dit schrijft ING Research deze week na onderzoek.

De forse afname van het aantal onbemande tankstations in Nederland komt volgens ING Research op rekening van de zelfstandige pomphouders die een tot vijf tanklocaties uitbaten. Die gaan geen grote investeringen meer doen, zoals onderhoud, herkeuring en de realisatie van nieuwe pompen. De forse afname van het aantal onbemande tanklocaties levert volgens ING Research daarentegen voor middelgrote spelers volop kansen op om te groeien. Zo is er op dit moment en ook de komende jaren veel activiteit op de overnamemarkt. Bij de jaarlijkse door het Rijksvastgoedbedrijf gehouden veilingen van huurrechten worden voor tanklocaties recordbedragen betaald. Deze middelgrote partijen willen volgens ING Research de komende vijf jaar gebruiken om hun positie uit te bouwen en schaalgrootte te hebben om de energietransitie en bijhorende investeringen in de jaren erna te kunnen dragen.

Recordomzet

De tankstationbranche floreert op dit moment in Nederland. Zo behaalden de tankstations over het jaar 2022 een recordomzet van netto ruim 12,9 miljard euro. Dit is een omzetgroei van ruim 18,1 procent ten opzichte van 2021 toen een netto-omzet van 10,9 miljard euro werd behaald. De cijfers over 2023 zijn nog niet bekend. Naar de toekomst toe staat volgens ING Research het businessmodel van oliehandel/tankstation echter onder druk. “De marktomstandigheden zijn zeer dynamisch”, licht Dirk Mulder, sector banker Trade & Retail toe. “Een snelle rekensom laat zien hoe lang pomphouders nog benzine kunnen verkopen. Een nieuwe auto blijft gemiddeld negentien jaar in het Nederlandse wagenpark. In 2034 komen de laatste benzine- en dieselwagens op de markt, die zullen tot ongeveer 2053 blijven rijden. Een pomphouder kan daarom nog even fossiele brandstoffen verkopen, maar de afzet zal steeds verder afnemen. Tot 2025 lijkt niets aan de hand, daarna zal er een afname in liters volgen.”

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk