project duwaal

AVIA Marees Wieringerwerf wordt aangesloten op waterstofpijpleiding

AVIA Marees Wieringerwerf wordt aangesloten op waterstofpijpleiding
In december 2022 opende AVIA Marees bij de tankstation in Kolhorn een waterstofvulpunt, als eerste bedrijf in de Kop van Noord-Holland. Foto: ProMedia, 2023

Het AVIA-tankstation van Marees & Kistemaker aan de op- en afrit van de snelweg A7 in het Noord-Hollandse Wieringerwerf kan zich gaan voorbereiden op het aanbieden van waterstof. Er gaat een pijpleiding aangelegd worden waar waterstof doorheen gaat stromen richting het tankstation.

Binnen het project ‘Duwaal’ werkt waterstofproducent Hygro aan het opzetten van een groene waterstofketen in de Wieringermeer. Van de opwek van groene elektriciteit en de productie van waterstof, tot het uitrollen van een distributienetwerk. Om de keten te kunnen sluiten, heeft Hygro nu subsidie ontvangen vanuit de Regio Deal Maritiem cluster Kop van Noord-Holland. Met de financiële ondersteuning van bijna één miljoen euro kan een pijpleiding worden aangelegd waar waterstof doorheen gaat stromen richting het tankstation van AVIA Marees aan de Havenweg in Wieringerwerf. Het tankstation aan de op- en afrit van de snelweg A7 biedt op dit moment al Euro95, Euro98, diesel, AdBlue en LPG.

Waterstofketen

“Wij zijn blij dat we weer een onderdeel binnen het project Duwaal ‘Van wind tot wiel’ kunnen realiseren”, licht mede-oprichter Jan Willem Langeraar van Hygro toe. “Zo vallen steeds meer puzzelstukjes in elkaar en hebben we binnen een aantal jaar een complete waterstofketen, met opwek, distributie en afname van waterstof. Mede dankzij de Regio Deal Maritiem cluster Kop van Noord-Holland, New Energy Coalition en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en onze partners SoluForce en Visser & Smit Hanab, kunnen wij verder met ons aandeel in de energietransitie.”

Bekend

AVIA Marees is al bekend met het aanbieden van waterstof, want in december 2022 opende het bij de AVIA XPress aan de Havenweg in Kolhorn een waterstofvulpunt, als eerste bedrijf in de Kop van Noord-Holland. Er zijn ook plannen voor een waterstoftankstation op het nieuwe Mobiliteitsplein in Aalsmeer. De te leveren ‘groene’ waterstof op de locatie in Wieringerwerf wordt geproduceerd met behulp van windturbines. Marees participeert in het project ‘Waterstofketen Van Wind tot Wiel’, dat met een miljoenen subsidie is opgezet om waterstof als brandstof voor met name vrachtwagens beschikbaar te maken.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

1 reactie op “AVIA Marees Wieringerwerf wordt aangesloten op waterstofpijpleiding”

Henk de Vries|06.08.23|08:01

Waterstof bij Avia Aalsmeer zou geweldig zijn, ik rijd een Mirai, en heb al een paar keer in Kolhorn getankt. Daar is het vullen heel langzaam, wordt dat in Wieringerwerf en Aalsmeer sneller?

AVIA Marees Wieringerwerf wordt aangesloten op waterstofpijpleiding | MobilityEnergy.com
project duwaal

AVIA Marees Wieringerwerf wordt aangesloten op waterstofpijpleiding

AVIA Marees Wieringerwerf wordt aangesloten op waterstofpijpleiding
In december 2022 opende AVIA Marees bij de tankstation in Kolhorn een waterstofvulpunt, als eerste bedrijf in de Kop van Noord-Holland. Foto: ProMedia, 2023

Het AVIA-tankstation van Marees & Kistemaker aan de op- en afrit van de snelweg A7 in het Noord-Hollandse Wieringerwerf kan zich gaan voorbereiden op het aanbieden van waterstof. Er gaat een pijpleiding aangelegd worden waar waterstof doorheen gaat stromen richting het tankstation.

Binnen het project ‘Duwaal’ werkt waterstofproducent Hygro aan het opzetten van een groene waterstofketen in de Wieringermeer. Van de opwek van groene elektriciteit en de productie van waterstof, tot het uitrollen van een distributienetwerk. Om de keten te kunnen sluiten, heeft Hygro nu subsidie ontvangen vanuit de Regio Deal Maritiem cluster Kop van Noord-Holland. Met de financiële ondersteuning van bijna één miljoen euro kan een pijpleiding worden aangelegd waar waterstof doorheen gaat stromen richting het tankstation van AVIA Marees aan de Havenweg in Wieringerwerf. Het tankstation aan de op- en afrit van de snelweg A7 biedt op dit moment al Euro95, Euro98, diesel, AdBlue en LPG.

Waterstofketen

“Wij zijn blij dat we weer een onderdeel binnen het project Duwaal ‘Van wind tot wiel’ kunnen realiseren”, licht mede-oprichter Jan Willem Langeraar van Hygro toe. “Zo vallen steeds meer puzzelstukjes in elkaar en hebben we binnen een aantal jaar een complete waterstofketen, met opwek, distributie en afname van waterstof. Mede dankzij de Regio Deal Maritiem cluster Kop van Noord-Holland, New Energy Coalition en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en onze partners SoluForce en Visser & Smit Hanab, kunnen wij verder met ons aandeel in de energietransitie.”

Bekend

AVIA Marees is al bekend met het aanbieden van waterstof, want in december 2022 opende het bij de AVIA XPress aan de Havenweg in Kolhorn een waterstofvulpunt, als eerste bedrijf in de Kop van Noord-Holland. Er zijn ook plannen voor een waterstoftankstation op het nieuwe Mobiliteitsplein in Aalsmeer. De te leveren ‘groene’ waterstof op de locatie in Wieringerwerf wordt geproduceerd met behulp van windturbines. Marees participeert in het project ‘Waterstofketen Van Wind tot Wiel’, dat met een miljoenen subsidie is opgezet om waterstof als brandstof voor met name vrachtwagens beschikbaar te maken.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

1 reactie op “AVIA Marees Wieringerwerf wordt aangesloten op waterstofpijpleiding”

Henk de Vries|06.08.23|08:01

Waterstof bij Avia Aalsmeer zou geweldig zijn, ik rijd een Mirai, en heb al een paar keer in Kolhorn getankt. Daar is het vullen heel langzaam, wordt dat in Wieringerwerf en Aalsmeer sneller?