middenmoot voor diesel

Nederland heeft na accijnsverhoging weer hoogste benzineprijs van Europa

Nederland heeft na accijnsverhoging weer hoogste benzineprijs van Europa
Met een adviesprijs aan de pomp van 1,96 euro voor een liter Euro95 is Nederland de absolute koploper in Europa. Voor diesel is Nederland Europees gezien een middenmoter. Foto: Shell, 2023

Na het opheffen van de tijdelijke accijnsverlaging per 1 juli van dit jaar, is Nederland voor wat betreft de prijs van benzine aan de pomp weer de duurste van heel Europa. Met de adviesprijs voor diesel is Nederland in Europa een middenmoter.

Dit blijkt uit een prijsvergelijking van ANWB. Met een adviesprijs aan de pomp van 1,96 euro* voor een liter Euro95 is Nederland de absolute koploper in Europa. De enige twee landen die een beetje in de buurt komen zijn Noorwegen met een adviesprijs van 1,95 euro en Finland met 1,93 euro. Waar het andere Scandinavische land Denemarken met een adviesprijs van 1,91 euro ook tot de duurste landen van Europa behoort, geldt dat niet voor Zweden waar de adviesprijs voor een liter Euro95 op 1,66 euro staat. Voor wat betreft populaire vakantiebestemmingen als Griekenland, Italië en Zwitserland is het al niet veel beter met adviesprijzen aan de pomp van respectievelijk 1,87, 1,86 en 1,85 euro. Frankrijk, Duitsland en België horen als het gaat om de benzineprijzen duidelijk tot de middenmoters van Europa met adviesprijzen van respectievelijk 1,81, 1,79 en 1,71 euro voor een liter Euro95.

Echt goedkoop

Landen in Europa die echt goedkoop zijn voor een tankbeurt met Euro95 zijn Spanje, Oostenrijk, Luxemburg en Kroatië. Waar Portugal een adviesprijs van 1,66 euro voor een liter Euro95 heeft, is dat in buurland Spanje 1,59 euro. Oostenrijk en Luxemburg blijven populaire bestemmingen als het aankomt op fossiel tanken want daar staat volgens ANWB de adviesprijs voor Euro95 op respectievelijk 1,57 en 1,54 euro. In Kroatië en Polen blijkt het met 1,53 en 1,46 euro nóg goedkoper te kunnen. Bij een tankbeurt van 40 liter scheelt het in deze landen zo twintig euro in vergelijking met eenzelfde tankbeurt in Nederland.

Er is volgens ANWB één land in Europa waar een liter Euro95 spotgoedkoop is en dat is Rusland. Hier staat de adviesprijs voor een liter Euro95 op 0,54 euro. Oftewel bij een tankbeurt van 40 liter is de consument in dit land niet meer dan 22 euro kwijt.

Dieselprijs

Voor wat betreft de dieselprijzen in Europa is Nederland een middenmoter met een adviesprijs van 1,63 euro. Frankrijk en België zijn met allebei 1,68 euro ietsje duurder, maar buurland Duitsland met 1,61 euro voor een liter diesel duidelijk goedkoper. Zweden is met 1,88 euro verreweg Europa’s duurste land als het op een tankbeurt met diesel aankomt en Rusland met 0,61 euro opnieuw de allergoedkoopste.
Brancheorganisaties hameren erop dat consumenten die willen tanken dat het beste niet direct aan de snelweg kunnen doen. In alle landen van Europa kan er door te tanken weg van de snelweg enorm op de brandstofkosten worden bespaard. In Duitsland kunnen verschillen tussen een snelwegtankstation en eentje die hemelsbreed een paar kilometer verderop zit maar niet aan de snelweg, oplopen tot wel veertig eurocent per liter.

* De genoemde prijzen betreft de stand van zaken op 7 juli 2023

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Nederland heeft na accijnsverhoging weer hoogste benzineprijs van Europa | MobilityEnergy.com
middenmoot voor diesel

Nederland heeft na accijnsverhoging weer hoogste benzineprijs van Europa

Nederland heeft na accijnsverhoging weer hoogste benzineprijs van Europa
Met een adviesprijs aan de pomp van 1,96 euro voor een liter Euro95 is Nederland de absolute koploper in Europa. Voor diesel is Nederland Europees gezien een middenmoter. Foto: Shell, 2023

Na het opheffen van de tijdelijke accijnsverlaging per 1 juli van dit jaar, is Nederland voor wat betreft de prijs van benzine aan de pomp weer de duurste van heel Europa. Met de adviesprijs voor diesel is Nederland in Europa een middenmoter.

Dit blijkt uit een prijsvergelijking van ANWB. Met een adviesprijs aan de pomp van 1,96 euro* voor een liter Euro95 is Nederland de absolute koploper in Europa. De enige twee landen die een beetje in de buurt komen zijn Noorwegen met een adviesprijs van 1,95 euro en Finland met 1,93 euro. Waar het andere Scandinavische land Denemarken met een adviesprijs van 1,91 euro ook tot de duurste landen van Europa behoort, geldt dat niet voor Zweden waar de adviesprijs voor een liter Euro95 op 1,66 euro staat. Voor wat betreft populaire vakantiebestemmingen als Griekenland, Italië en Zwitserland is het al niet veel beter met adviesprijzen aan de pomp van respectievelijk 1,87, 1,86 en 1,85 euro. Frankrijk, Duitsland en België horen als het gaat om de benzineprijzen duidelijk tot de middenmoters van Europa met adviesprijzen van respectievelijk 1,81, 1,79 en 1,71 euro voor een liter Euro95.

Echt goedkoop

Landen in Europa die echt goedkoop zijn voor een tankbeurt met Euro95 zijn Spanje, Oostenrijk, Luxemburg en Kroatië. Waar Portugal een adviesprijs van 1,66 euro voor een liter Euro95 heeft, is dat in buurland Spanje 1,59 euro. Oostenrijk en Luxemburg blijven populaire bestemmingen als het aankomt op fossiel tanken want daar staat volgens ANWB de adviesprijs voor Euro95 op respectievelijk 1,57 en 1,54 euro. In Kroatië en Polen blijkt het met 1,53 en 1,46 euro nóg goedkoper te kunnen. Bij een tankbeurt van 40 liter scheelt het in deze landen zo twintig euro in vergelijking met eenzelfde tankbeurt in Nederland.

Er is volgens ANWB één land in Europa waar een liter Euro95 spotgoedkoop is en dat is Rusland. Hier staat de adviesprijs voor een liter Euro95 op 0,54 euro. Oftewel bij een tankbeurt van 40 liter is de consument in dit land niet meer dan 22 euro kwijt.

Dieselprijs

Voor wat betreft de dieselprijzen in Europa is Nederland een middenmoter met een adviesprijs van 1,63 euro. Frankrijk en België zijn met allebei 1,68 euro ietsje duurder, maar buurland Duitsland met 1,61 euro voor een liter diesel duidelijk goedkoper. Zweden is met 1,88 euro verreweg Europa’s duurste land als het op een tankbeurt met diesel aankomt en Rusland met 0,61 euro opnieuw de allergoedkoopste.
Brancheorganisaties hameren erop dat consumenten die willen tanken dat het beste niet direct aan de snelweg kunnen doen. In alle landen van Europa kan er door te tanken weg van de snelweg enorm op de brandstofkosten worden bespaard. In Duitsland kunnen verschillen tussen een snelwegtankstation en eentje die hemelsbreed een paar kilometer verderop zit maar niet aan de snelweg, oplopen tot wel veertig eurocent per liter.

* De genoemde prijzen betreft de stand van zaken op 7 juli 2023

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk