Een van de beste jaren voor Shell: 38,5 miljard euro winst

Een van de beste jaren voor Shell: 38,5 miljard euro winst.
De totale omzet van Shell bedroeg over heel 2022 meer dan 386 miljard dollar. Foto: Shell, 2023

Energiereus Shell heeft een van de beste jaren in z’n 125-jarig bestaan achter de rug. Profiterend van de hoge olie- en gasprijzen, maakte het Britse concern over 2022 bijna 38,5 miljard euro winst.

De winst is ruim twintig miljard euro meer dan een jaar eerder, waarmee deze ruim is verdubbeld. Het Britse bedrijf profiteerde afgelopen jaar van de hoge prijzen van olie en gas als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De cijferpublicatie van Shell is de eerste onder leiding van de nieuwe topman van het bedrijf, Wael Sawan. Hij volgde begin dit jaar de Nederlander Ben van Beurden op als bestuursvoorzitter. Er is kritiek op de opgelopen winsten van oliebedrijven. Vooral vanuit het Witte Huis klonk de afgelopen week kritiek op de enorme winst van 51,5 miljard euro van ExxonMobil over 2022. Volgens de Amerikaanse regering komt de winst vooral op het conto van de aandeelhouders van het bedrijf en zou ExxonMobil er beter aan doen de olieproductie op te schroeven waardoor de prijzen aan de pomp minder hoog zouden zijn. Bij elkaar maakten de grote olieconcerns bijna 260 miljard euro winst, een kleine 120 miljard meer dan een jaar ervoor. Alleen BP draaide verlies, onder meer door afschrijvingen op bezittingen in Rusland.

386 miljard

De totale omzet van Shell bedroeg over heel 2022 meer dan 386 miljard dollar, tegen 272,6 miljard dollar een jaar eerder. Over het vierde kwartaal kwamen de inkomsten uit op meer dan 101 miljard dollar.
2022 was het eerste jaar waarbij Shell op papier niet meer Nederlands, maar volledig Brits was.

Lees meer:

Auteur: Paul Blonk

Een van de beste jaren voor Shell: 38,5 miljard euro winst | MobilityEnergy.com

Een van de beste jaren voor Shell: 38,5 miljard euro winst

Een van de beste jaren voor Shell: 38,5 miljard euro winst.
De totale omzet van Shell bedroeg over heel 2022 meer dan 386 miljard dollar. Foto: Shell, 2023

Energiereus Shell heeft een van de beste jaren in z’n 125-jarig bestaan achter de rug. Profiterend van de hoge olie- en gasprijzen, maakte het Britse concern over 2022 bijna 38,5 miljard euro winst.

De winst is ruim twintig miljard euro meer dan een jaar eerder, waarmee deze ruim is verdubbeld. Het Britse bedrijf profiteerde afgelopen jaar van de hoge prijzen van olie en gas als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De cijferpublicatie van Shell is de eerste onder leiding van de nieuwe topman van het bedrijf, Wael Sawan. Hij volgde begin dit jaar de Nederlander Ben van Beurden op als bestuursvoorzitter. Er is kritiek op de opgelopen winsten van oliebedrijven. Vooral vanuit het Witte Huis klonk de afgelopen week kritiek op de enorme winst van 51,5 miljard euro van ExxonMobil over 2022. Volgens de Amerikaanse regering komt de winst vooral op het conto van de aandeelhouders van het bedrijf en zou ExxonMobil er beter aan doen de olieproductie op te schroeven waardoor de prijzen aan de pomp minder hoog zouden zijn. Bij elkaar maakten de grote olieconcerns bijna 260 miljard euro winst, een kleine 120 miljard meer dan een jaar ervoor. Alleen BP draaide verlies, onder meer door afschrijvingen op bezittingen in Rusland.

386 miljard

De totale omzet van Shell bedroeg over heel 2022 meer dan 386 miljard dollar, tegen 272,6 miljard dollar een jaar eerder. Over het vierde kwartaal kwamen de inkomsten uit op meer dan 101 miljard dollar.
2022 was het eerste jaar waarbij Shell op papier niet meer Nederlands, maar volledig Brits was.

Lees meer:

Auteur: Paul Blonk